Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 10:25

  Αδειάζει τον Ερντογάν ο Μπαμπατζάν: Έμαθε από εφημερίδες ότι θα υποτιμήσουμε τη λίρα το 2003

  Αδειάζει τον Ερντογάν ο Μπαμπατζάν: Έμαθε από εφημερίδες ότι θα υποτιμήσουμε τη λίρα το 2003
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νυν επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), επιτέθηκε εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σχολίασε την κίνηση της Τουρκίας από το 2005 να υποτιμήσει τη λίρα, καταργώντας έξι μηδενικά από το εθνικό νόμισμα. 

  Ο Μπαμπατζάν είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν είχε μάθει για το σχέδιο της ομάδας οικονομικής διαχείρισης από εφημερίδες το 2003. 

  Ο ισχυρισμός του Μπαμπατζάν προήλθε αφότου ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Μπαμπατζάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του χωρίς να δώσει ρητά το όνομά του και είπε:  "Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να καρπωθούν την επιτυχία (της οικονομίας της Τουρκίας). Ποιος είσαι εσύ; Ήταν ο τότε πρωθυπουργός που έριξε τα έξι μηδενικά από την τουρκική λίρα. Ποιος είσαι εσύ; Τι μπορείτε να κάνετε εάν ο πρωθυπουργός δεν δώσει τη συγκατάθεσή του;". 

  Απαντώντας σε αυτές τις παρατηρήσεις, ο Μπαμπατζάν είπε κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής που μεταδόθηκε στο  FOX TV ότι ο Ερντογάν είχε "μάθει στην πραγματικότητα (το 2003) από τις εφημερίδες ότι έξι μηδενικά θα αφαιρεθούν από το νόμισμα". 

  Και συνέχισε: "Με ρώτησε (ο Ερντογάν) την επόμενη μέρα, "Τι είναι αυτό; Βγάζεις έξι μηδενικά από τη λίρα;" Είπα ναι. Μου απάντησε, "Μακάρι να μου το είχες πει και να το είχα ανακοινώσει (δημόσια)".

  "Πραγματοποιήσαμε την τελετή υποτίμησης στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB). Αν γινόταν κάτι τέτοιο σήμερα, η τελετή θα γινόταν στην Κεντρική Τράπεζα ή στο Προεδρικό συγκρότημα; Ο αρχηγός του κράτους δεν χρειάζεται να ξέρει τα πάντα και να ανακατεύεται σε όλα", πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν.

  Η Τουρκία αφαίρεσε έξι μηδενικά από τη λίρα στις αρχές του 2005, σε ένδειξη προόδου στον επί δεκαετίες αγώνα της με τον πληθωρισμό.

  Ο Μπαμπατζάν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μεταξύ 2002-2007 και 2009-2011. Λέει τώρα συχνά ότι η οικονομία της Τουρκίας "προχώρησε" και "αυξήθηκε η ευημερία" στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του 2000 υπό τις εντολές του στα οικονομικά. Ενώ ο τότε πρωθυπουργός, τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν, δηλώνοντας "Ήμουν πρωθυπουργός, υπέγραψα (τα νομοσχέδια)".

  Ο "οικονομολόγος" Ερντογάν και το πλαστό πτυχίο

  "Ο πληθωρισμός δεν είναι μια ανυπέρβλητη οικονομική απειλή. Είμαι οικονομολόγος", δήλωσε ο Ερντογάν πριν από δέκα ημέρες, προκαλώντας κύμα γέλιου στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει σπουδάσει οικονομικά. Τουναντίον, ακόμα και το πτυχίο του είναι πλαστό ιδού η ιστορία:

  Ο Ερντογάν πήγε σε ισλαμικό σχολείο, τα λεγόμενα "Ιμάμ-Χατίπ", που εκπαιδεύουν θρησκευτικούς κήρυκες και είναι υπόλογα για πλείστες υποθέσεις παρενοχλήσεως και βιασμούς παιδιών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, οι απόφοιτοι αυτών των σχολών μπορούσαν να συνεχίσουν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόνο στη θεολογία. Ο Ερντογάν, ωστόσο, εμφανίζεται να έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Όμως για να έχει δικαίωμα εγγραφής σε αυτήν χρειαζόταν ένα πιστοποιητικό που να αποδείκνυε ότι φοίτησε σε ένα άλλο σχολείο, εκτός από το Ιμάμ-Χατίπ.

  Η υπόθεση με το αν έχει πτυχίο ο Ερντογάν πηγαίνει πίσω στο 2014. Από τότε ήταν θέμα συζήτησης αν τελικά έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο. Και παρά τις εκκλήσεις να παρουσιάσει αντίγραφο του πτυχίου του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν το έκανε ποτέ. Έχει όμως δικαιολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε, έκλεισε με δικαστική εντολή τον Ιούλιο του 2014!

  Και επίσης παρά το πτυχίο που έχει κυκλοφορήσει με ημερομηνία αποφοίτησης το 1981 μάλλον είναι πλαστό αφού, το 1981 δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Αυτό ιδρύθηκε το 1982.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ