Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 16:57

  Μέστερ (Fed): Τα πραγματικά επιτόκια πρέπει να γίνουν θετικά - Δεν έχουμε πλησιάσει καν σε περιοριστικά

  Μέστερ (Fed): Τα πραγματικά επιτόκια πρέπει να γίνουν θετικά - Δεν έχουμε πλησιάσει καν σε περιοριστικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ανάγκη να συνεχίσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τις αυξήσεις των επιτοκίων της για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, υπογράμμισε η πρόεδρος της Federal Reserve του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ.

  "Τα πραγματικά επιτόκια - κρίνοντας από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος - πρέπει να βρεθούν σε θετικό έδαφος και να διατηρηθούν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα", είπε σήμερα σε συνέντευξή της στο CNBC.

  Και όπως επισήμανε, "δεν έχουμε πλησιάσει καν ακόμα σε περιοριστική περιοχή όσον αφορά το επιτόκιο κεφαλαίων".

  Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια στις 21 Σεπτεμβρίου κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος του 3% έως 3,25%.

  Επιπλέον, η τελευταία πρόβλεψη της Fed δείχνει ότι τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας αύξηση περαιτέρω 125 μονάδων στις εναπομείνασες δύο συνεδριάσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

  Από την πλευρά της, η Μέστερ δήλωσε ότι η δική της πρόβλεψη είναι πιθανώς λίγο πάνω από τη μέση της Fed επειδή βλέπει τον πληθωρισμό να είναι επίμονος, βάσει των συνομιλιών που κάνει με επιχειρήσεις, κοινωνικές ομάδες και άλλες πηγές.

  "Βλέπω τον πληθωρισμό να μειώνεται, αλλά πρέπει να ανεβάσουμε τα επιτόκια για να δούμε αυτήν την καθοδική μετατόπιση", είπε, προσθέτοντας ότι η αμερικανική οικονομία μέχρι στιγμής έχει μπορέσει να διαχειριστεί τα υψηλότερα επιτόκια.

  Η ίδια διέκρινε διαφορές των αγορών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη, ότι θα ξεκινήσει απεριόριστες αγορές ομολόγων για να ομαλοποιήσει την κατάσταση.

  Σύμφωνα με την Λορέτα Μέστερ, όταν η Fed ανακοίνωσε τις δικές της αγορές ομολόγων στους πρώτους μήνες της πανδημίας, το έκανε σε μια εποχή που μείωνε επίσης τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία.

  Η BoE αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα επικοινωνίας επειδή αυξάνει τα επιτόκια αλλά χρειάστηκε να προχωρήσει σε αγορές assets, που συνήθως θεωρείται ως μέθοδος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εξήγησε η Μέστερ.

  "Είναι μία δύσκολη κατάσταση για αυτούς", ανέφερε. "Για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για λόγους λειτουργίας της αγοράς έπρεπε να μπουν και να αγοράσουν ομόλογα".

  "Η αγορά είναι απίστευτα σημαντική γιατί δεν θα καταφέρετε να πετύχετε κανένα στόχο νομισματικής πολιτικής εάν οι αγορές δεν λειτουργούν", πρόσθεσε.

  "Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να ανησυχείς για τη μεταβλητότα στις αγορές", επισήμανε, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σημάδι δυσλειτουργίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ