Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 13:14

  Τράπεζα της Αγγλίας: Έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά το ξεπούλημα

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE ζητά «μετριασμένη» προσέγγιση στα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:40

  Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αντίστοιχα αναβάλει την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει.

  "Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου. Σκοπός των αγορών αυτών είναι η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BoE.

  Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, "το επίπεδο των αγορών θα ανέλθει σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό".

  Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι διατηρεί τον στόχο της να μειώσει τα 838 δισ. λίρες (892 δισ. δολάρια) του αποθέματος ομολόγων που διακρατεί κατά 80 δισ. λίρες το επόμενο έτος, αλλά ότι θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων - που επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα - λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

  Η BoE αναφέρει ακόμα ότι θα πουλήσει εκ νέου τα ομόλογα που θα αγοράσει όταν σταθεροποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά και ότι το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έχει συμφωνήσει να την αποζημιώσει για τυχόν ζημίες που υποστεί.

  "Οι αγορές αυτές θα είναι αυστηρά περιορισμένες χρονικά. Αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος στη μακροχρόνια αγορά κρατικών ομολόγων", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

  Στον απόηχο της ανακοίνωσης τα βρετανικά ομόλογα βλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί κατά περισσότερο από 8% στο 4,128% ενώ στον 30τη τίτλο πέφτει κατά 12%.

  Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των βρετανικών τίτλων βρέθηκαν σε πορεία για μηνιαίο άλμα ρεκόρ άνω των 65 ετών, μετά το σχέδιο για ιστορικές φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972 προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση υπό την Λιζ Τρας.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης (30ετές) σκαρφάλωσε πάνω από το 5% για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για ένα μπαράζ νέων εκδόσεων και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ