Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 14:30

  Ιστορικό άλμα άνω των 65 ετών για τα βρετανικά ομόλογα

  Ιστορικό άλμα 65 ετών για τα βρετανικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:45

  Οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους τουλάχιστον από το 1957, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters βάσει στοιχείων της Refinitiv και της Τράπεζας της Αγγλίας.

  Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται αντιστρόφως ανάλογα από την τιμή του - έχει αυξηθεί κατά 131 μονάδες βάσης μέχρι τώρα εντός του Σεπτεμβρίου, στη μεγαλύτερη κίνηση που έχει καταγραφεί στα αρχεία Refintiv που χρονολογούνται από το 1979.

  Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Σεπτέμβριο του 1986, με άνοδο 126 μονάδων βάσης.

  Παράλληλα, οι αποδόσεις σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί στα αρχεία της BoE από το 1970 για τα 10ετή μηδενικού κουπονιού, καθώς και το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα στη σειρά της BoE για 10ετή τίτλους της βρετανικής κυβέρνησης από το 1957 έως το 1970.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι το 10ετές ομόλογο του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει την απόδοσή του να ενισχύεται μόνο σήμερα κατά σχεδόν 10% ή 37 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,2%, ο ενώ στο 2ετές η απόδοση έχει εκτιναχθεί κατά 54 μονάδες βάσης στο 4,61%.  

  Πρόκειται για την πρώτη φορά με το 2010 που η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ξεπερνά το 4%.

  Την ίδια ώρα το νόμισμα της χώρας, η στερλίνα, εμφανίζει σήμερα πτώση σχεδόν 5%, που τη φέρνει στο χαμηλότερο επίπεδό της ιστορικά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν διεξόδους μετά το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης που απειλεί να φέρει την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας στα όριά της.

  Οικονομολόγοι και επενδυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τρας, που βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από τρεις εβδομάδες, έχασε την οικονομική αξιοπιστία της ανακοινώνοντας το σχέδιο για ιστορικές φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972, προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει.

  Σε πολυετή υψηλά τα ομόλογα της ευρωζώνης

  Σε παρόμοιους ρυθμούς κινούνται και οι κρατικοί τίτλοι της ευρωζώνης, εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη θα συνεχίσουν τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής παρά τους κινδύνους για ύφεση.

  Παράλληλα, διευρύνεται το spread (η απόκλιση των αποδόσεων) μεταξύ των ιταλικών και τον γερμανικών ομολόγων, στον απόηχο της καθαρής νίκης της ακροδεξιάς υπό την Τζιόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές χτες.

  Ειδικότερα, το γερμανικό 10ετές έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2011 στο 2,132%, ενώ το 2ετές της χώρας είδε την απόδοσή του στο 2,013%, σε υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2008, με τα τέσσερα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας να αναμένουν πλέον ύφεση το 2023.

  Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ιταλίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2013 στο 4,5%, ενώ το spread με το γερμανικό 10ετές διευρύνθηκε κατά 7 μονάδες βάσεις στις 235 (+2,35%).

  Οι αγορές αναμένουν πλέον την επιλογή του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας και εκτιμούν ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

  "Δεν αναμένουμε μια άμεση κίνηση για σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά μεσοπρόθεσμα βλέπουμε κινδύνους ότι η πολιτική ατζέντα της δεξιάς θα έρθει σε σύγκρουση με τους στόχους της ΕΕ", ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.

  Οι αναλυτές επισήμαναν τις προτάσεις του μανιφέστου της δεξιάς που θα μπορούσαν να βάλει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων μιας επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU), της μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης και προσφοράς φορολογικής αμνηστίας.

  Ορισμένοι από αυτούς τόνισαν πάντως ότι η Λέγκα πήρε μόνο το 9% περίπου των ψήφων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ο Ματέο Σαλβίνι να έχει μεγάλη βαρύτητα στην επερχόμενη κυβέρνηση.

  "Αυτό είναι σχετικά θετικό για τις αγορές, δεδομένης της ιστορικά εμπρηστικής ρητορικής του Σαλβίνι και ειδικά τις πρόσφατες εκκλήσεις του για τεράστια δημοσιονομική χαλάρωση", δήλωσε ο Andy Mulliner της  Janus Henderson.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ