Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 00:00

  Ιταλία: Πρώτο κόμμα οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι με ποσοστό άνω του 26%

  Ιταλία: Πρώτο κόμμα οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι με ποσοστό άνω του 26%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 04.38

  Άνετη νίκη της "Κεντροδεξιάς Συμμαχίας", στην οποία κυριαρχούν πλέον τα ακροδεξιά κόμματα "Αδελφοί της Ιταλίας" και Λέγκα, με ποστοστό 43,81% "δείχνουν" τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα στην Ιταλία, με την Κεντροαριστερά, κύρια δύναμη της οποίας είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, να κινείται αρκετά πιο χαμηλά, στο 27,04%.

  Πρώτο κόμμα στη χώρα και στο πλαίσιο της "Κεντροδεξιάς Συμμαχίας" φαίνεται να αναδεικνύονται οι "Αδελφοί της Ιταλίας" της Τζόρτζια Μελόνι, με ποσοστό 26,44%, με την ίδια να δηλώνει ότι διεκδικεί την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης.

  Πιο ειδικά, με βάση την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα, λίγο μετά τις 4.30 το πρωί της Δευτέρας τα αποτελέσματα διαμορφώνονταν ως εξής:

  Κεντροδεξιά Συμμαχία 43,81%

  -Αδελφοί της Ιταλίας - Μελόνι (Δεξιά-Ακροδεξιά): 26,44%
  -Λέγκα - Σαλβίνι (Δεξιά - Ακροδεξιά):   8,87%
  -Forza Italia - Μπερλουσκόνι (Κεντροδεξιά): 7,97%
  -Εμείς οι Μετριοπαθείς (Κέντρο - Κεντροδεξιά): 0,89%


  Κεντροαριστερή Συμμαχία 27,04%

  -Δημοκρατικό Κόμμα - Δημοκρατική και Προοδευτική Ιταλία - Λέτα (Κεντροαριστερά): 19,72%
  -Συμμαχία Πράσινων και Αριστεράς (Αριστερά): 3,68%
  -Περισσότερη Ευρώπη (Κέντρο): 2,98%
  -Πολιτική Δέσμευση - Ντι Μάιο (Κέντρο - Εκλογική συμμαχία τριών σχηματισμών): 0,54%


  Κίνημα Πέντε Αστέρων - Κόντε (Πολυσυλλεκτικό - Ευρωσκεπτικισμός): 14,97%

  Δράση-Ζωντανή Ιταλία -  Καλεντα/Ρέντσι (Κέντρο - Κεντροαριστερά): 7,87%

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η "Κεντροδεξιά Συμμαχία" (που στην ουσία έχει πλέον κυρίως ακροδεξιό - εθνικιστικό πολιτικό "άρωμα") κερδίζει την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

  Συγκεκριμένα, με βάση τις πρώτες προβολές (που είναι όμως ενδεικτικές, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος), οι παρατάξεις φαίνεται να λαμβάνουν:

  Βουλή (για πλειοψηφία χρειάζονται 201 εκ των 400 εδρών)

  Κεντροδεξιά Συμμαχία: 227-257 έδρες

  Κεντροαριστερή Συμμαχία: 78-98 έδρες

  Κίνημα Πέντε Αστέρων: 36-56 έδρες

  Δράση/Ζωντανή Ιταλία: 15-25 έδρες

  Γερουσία (για πλειοψηφία χρειάζονται 101 εκ των 200 εδρών)

  Κεντροδεξιά Συμμαχία: 114-126 έδρες

  Κεντροαριστερή Συμμαχία: 34-46 έδρες

  Κίνημα Πέντε Αστέρων: 21-33 έδρες

  Δράση/Ζωντανή Ιταλία: 6-12 έδρες

  Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές περιορίστηκε στο 64,6%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, που αφορούν τα δύο τρία των δήμων της χώρας.

  Στις εκλογές του 2018, η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 74,2%.

  Μελόνι: Οι Ιταλοί θέλουν δεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία μας

  Η Τζόρτζια Μελόνι διεκδίκησε τις πρώτες πρωινές ώρες την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

  "Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας", είπε η κυρία Μελόνι, πλέον προαλειφόμενη πρωθυπουργος, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη, "Θα κυβερνήσουμε για όλους" τους Ιταλούς, υποσχέθηκε.

  Έκανε λόγο για βραδιά "υπερηφάνειας" για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.

  Σκοπός της κυβέρνησής της θα είναι, είπε, "να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν περισσότερο από εκείνα που τον χωρίζουν", προσθέτοντας απευθυνόμενη στους οπαδούς της: "Δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας".

  Μεταφασιστικό ρεύμα

  Το κόμμα της Μελόνι συνεχίζει πολιτικά την παράδοση του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), του κόμματος που είχαν ιδρύσει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όσοι ένιωθαν πολιτικοί συνεχιστές του καθεστώτος του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, συμμάχου του Χίτλερ. Το 1994-1995 το MSI είχε μετασχηματιστεί στην ηπιότερη, επίσης ακροδεξιά "Εθνική Συμμαχία", με ηγέτη τον Τζανφράνκο Φίνι.

  Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η Εθνική Συμμαχία είχε απορροφηθεί εντός του κεντροδεξιού "Λαού της Ελευθερίας" (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο, όταν το 2013-2014 ο τελευταίος διέλυσε το ενιαίο κόμμα και επανίδρυσε την Forza Italia, πολλά στελέχη του PdL που προέρχονταν από τη "σκληρή", μεταφασιστική Δεξιά ίδρυσαν τους Fratelli d' Italia (FdI) - (Αδελφούς της Ιταλίας), με ηγέτιδα την Μελόνι, που οκτώ χρόνια αργότερα γίνονται η μεγαλύτερη κομματική δύναμη της Ιταλίας.

  Με βάση τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και του νόμου για το μέγεθος των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου της Ιταλίας (Βουλή και Γερουσία), τα οποία έχουν ταυτόσημες αρμοδιότητες (ο λεγόμενος "απόλυτος δικαμεραλισμός"), η οποία εγκρίθηκε μέσω δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο του 2020, η Βουλή θα έχει πλέον 400 μέλη (από 630 μέχρι πρότινος) και η Γερουσία 200 (από 315).

  Το εκλογικό σύστημα αποτελεί πλέον μία μίξη αναλογικού και πλειοψηφικού, καθώς τα δύο τρίτα των Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών (62,5% ή 245 βουλευτές και 122 γερουσιαστές) εκλέγονται με αναλογικό σύστημα κομματικής λίστας (και όχι με σταυρό προτίμησης), ενώ το υπόλοιπο 37,5% (147 βουλευτές και 74 γερουσιαστές) με πλειοψηφικό σύστημα τύπου Βρετανίας (εκλογή όποιου υποψήφιου αναδειχθεί πρώτος σε κάθε μονοεδρική εκλογική περιφέρεια). Εξ αυτών, 8 βουλευτές και 4 γερουσιαστές θα εκλεγούν με την ψήφο των Ιταλών του εξωτερικού.

  Για την είσοδο στο κοινοβούλιο, χρειάζεται ένα κόμμα να ξεπερνά σε πανεθνικό ποσοστό το 3%, ενώ για συνασπισμούς κομμάτων το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 10%.

  Επιμέλεια: Γ.Δ. Παυλόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ