Παρασκευή, 25-Μαρ-2022 11:24
Συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ: Επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG στην Ευρώπη το 2022

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστοποίησαν τη συμφωνία τους για επιπλέον προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γηραιά ήπειρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους διεθνείς εταίρους τους προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετους όγκους LNG για την αγορά της ΕΕ, κατά τουλάχιστον 15 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) το 2022, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο μέλλον".
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να εξασφαλιστούν έως το 2030 περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως πρόσθετων αμερικανικών προμηθειών LNG.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) ακολουθεί πτωτική πορεία με απώλειες 5% και διαμορφώνεται στα 106 ευρώ η μεγαβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στη Ευρώπη, με ροές που καλύπτουν περίπου το 40% των συνολικών αναγκών της Γηραιάς ηπείρου.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων από την Δύση στη Μόσχα, η τιμή του εκινάχθηκε έως και τα 345 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία που την έφερε ξανά στο - ακόμα υψηλό - επίπεδο των 100 ευρώ και άνω.
Εντός της εβδομάδας δε, η απαίτηση του ρώσου πρόεδρου Βλ. Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι κλιμάκωσε την ενεργειακή διαμάχη και ώθησε τις τιμές σε ανοδική πορεία εκ νέου, ξεπερνώντας τα 120 ευρώ.
Σημειώνεται ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να αποφασίσουν την από κοινού αγορά φυσικού αερίου και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας ενόψει του επόμενου χειμώνα, προκειμένου να θωρακίσουν την Ένωση έναντι περαιτέρω κλυδωνισμών στο εφοδιασμό.
Δεδομένου πάντως ότι οι ΗΠΑ παράγουν LNG στη μέγιστη δυνατότητα που έχουν, αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον προμηθειών προς την Ευρώπη θα προέλθει από εξαγωγές που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει ήδη εντείνει τις προσπάθειές της για εξασφάλιση περισσότερου LNG, επιτυγχάνοντας τον Ιανουάριο παραδόσεις ρεκόρ 10 bcm με περισσότερα από 120 πλοία. Οι παραδόσεις των ΗΠΑ εκείνο τον μήνα αυξήθηκαν στα 4,4 bcm LNG, ποσότητα περίπου διπλάσια από τη συνηθισμένη για Ιανουάριο.
Στην παρούσα φάση, οι ρωσικές προμήθειες στην ΕΕ ανέρχονται στα 155 bcm φυσικού αερίου ετησίως μέσω αγωγών, και περίπου 15 bcm με τη μορφή LNG.