Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαρ-2022 10:28

  Πρόστιμο 575.000 από ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για μεταφορά ρευστότητας σε θυγατρικές χωρίς έγκριση

  Πρόστιμο 575.000 από ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για μεταφορά ρευστότητας σε θυγατρικές χωρίς έγκριση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου για τη μεταφορά ρευστότητας σε θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από την εποπτική αρχή.

  Το 2016, ενόψει της κατάστασης ρευστότητας της τράπεζας εκείνη τη στιγμή, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου έπρεπε να ζητήσει προηγούμενη έγκριση για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της. Η εθνική εποπτική αρχή είχε αρχικά επιβάλει αυτό το προληπτικό μέτρο το 2012 πριν από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

  Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 η τράπεζα πραγματοποίησε σκόπιμα πολυάριθμες μεταφορές χωρίς να ζητήσει την έγκριση της εποπτικής αρχής. Αυτό συνέβη παρά την προφανή γνώση αυτής της απαίτησης και αφού η τράπεζα είχε ζητήσει σωστά την έγκριση της ΕΚΤ σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατά την ίδια περίοδο, αποδεχόμενη έτσι ότι θα οδηγούσε σε παραβίαση. Αυτό εμπόδισε την ΕΚΤ να αξιολογήσει σωστά την προληπτική κατάσταση της τράπεζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά.

  Όταν αποφασίζει για το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί σε μια τράπεζα, η ΕΚΤ εφαρμόζει τον οδηγό για τη μέθοδο καθορισμού των διοικητικών χρηματικών κυρώσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ χαρακτήρισε την παράβαση ως μέτρια σοβαρή. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κυρώσεις είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ.

  Η τράπεζα έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση της ΕΚΤ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ