Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Φεβ-2022 09:26

  Η ανανεωμένη κρίση νομιμότητας στη Λιβύη: Ντμπέιμπα, Μπασάγκα και η στάση των ΗΠΑ

  8987713
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις 10 Φεβρουαρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HOR) ψήφισε εσπευσμένα τον διορισμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα ως επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Πρόκειται να αντικαταστήσει τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ο πρόεδρος του HOR Αγκίλα Σάλεχ ενορχήστρωσε την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι η θητεία της GNU έληξε τον Δεκέμβριο μετά την αναβολή των προγραμματισμένων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών. Ο Μπασάγκα έχει τώρα δύο εβδομάδες για να υποβάλει ένα υπουργικό συμβούλιο για έγκριση HOR.

  Ο Ντμπέιμπα παρέμεινε προκλητικός, ωστόσο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα παραιτηθεί έως ότου μπορέσει να παραδώσει την εξουσία σε μια εθνικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Δεσμεύτηκε επίσης να υποβάλει νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα που θα έβλεπε τη διεξαγωγή ψηφοφοριών τον Ιούνιο και πρότεινε ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να προηγηθούν της προεδρικής ψηφοφορίας (η συζήτηση για την αλληλουχία τους βοήθησε να ανακόψει τις εκλογές του Δεκεμβρίου). Ταυτόχρονα, το HOR ενέκρινε ένα νέο μεταβατικό χρονοδιάγραμμα δεκατεσσάρων μηνών του οποίου οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα από μια ορισθείσα επιτροπή.

  Όπως γράφει σε άρθρο του στο Washington Institute, ο Μπεν Φίσμαν, ανώτερος συνεργάτης στο The Washington Institute’s Program on Arab Politics και πρώην διευθυντής για τη Βόρεια Αφρική στο National Security Council, των ΗΠΑ, ανάλογα με την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας στην Τρίπολη -όπου έφτασε ο Μπασάγκα λίγο μετά την εκλογή του από το HOR- οι επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αλλαγή στην κυβέρνηση. Για να διασφαλιστεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις προχωρούν αντί να επιδεινώσουν τη στασιμότητα της μετάβασης στη Λιβύη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θα πρέπει να αποτρέψουν οποιαδήποτε αναγνώριση έως ότου καθοριστεί ένα σαφές, συναινετικό εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

  Η έλλειψη συμφωνημένου οδικού χάρτη οδηγεί σε εκλογικό χάος

  Η μετάβαση της Λιβύης για δέκα χρόνια αμαυρώθηκε όχι μόνο από μακροχρόνιους εμφύλιους πολέμους, αλλά και από την έλλειψη ενός συμφωνημένου οδικού χάρτη με σαφή χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία συνταγματικά εκλεγμένων οργάνων. Ελλείψει αυτού του οδικού χάρτη και ενός λειτουργικού δικαστικού συστήματος, πολλά εκτελεστικά και νομοθετικά όργανα διεκδίκησαν τη νομιμότητα και αμφισβήτησαν τους αντιπάλους τους.

  Πρακτικά, η Λιβύη εξακολουθεί να λειτουργεί βάσει μιας τροποποιημένης έκδοσης της ενδιάμεσης Συνταγματικής Διακήρυξης του 2011 που συντάχθηκε από το αυτοδιορισθέν Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό σώμα που αντιτάχθηκε στον Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Μια εκλεγμένη Συνταγματική Συντακτική Συνέλευση εξήντα μελών συνέταξε ένα σχέδιο συντάγματος το 2017, αλλά αυτό το έγγραφο παραμένει αμφιλεγόμενο, όπως και ένας μεταγενέστερος νόμος για το δημοψήφισμα.

  Στα τέλη του 2020, το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF) όρισε τον Δεκέμβριο του 2021 ως την επόμενη ημερομηνία εκλογών, αλλά οι προσπάθειές του να σχεδιάσει μια συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας σταμάτησαν λόγω της αναποτελεσματικής καθοδήγησης του ΟΗΕ και αργότερα λόγω του αμφιλεγόμενου τρόπου με τον οποίο ο Ντμπέιμπα διορίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο εν μέσω κατηγοριών για αγορά ψήφων του HOR, γεγονός που έπληξε την αξιοπιστία του φόρουμ. Τον Σεπτέμβριο, ο Σάλεχ πρωτοστάτησε στην έγκριση ενός εκλογικού νόμου που θα είχε δημιουργήσει έναν υπερ-εξουσιοδοτημένο πρόεδρο και ένα αδύναμο κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων αμφιλεγόμενων πτυχών. Μια βιασύνη για προεδρική υποψηφιότητα ακολούθησε, με περισσότερα από 100 άτομα να ζητούν την υποψηφιότητα εν μέσω περιορισμένων προτύπων ελέγχου και δικαστικών αναθεωρήσεων σχετικά με τα προσόντα των πιο αμφιλεγόμενων υποψηφίων —ιδίως του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, και του Ντμπέιμπα, ο οποίος είχε δεσμευτεί στο παρελθόν να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος. Αυτός ο αγώνας, μεταξύ άλλων υλικοτεχνικών θεμάτων, κατέστησε αδύνατο για την εκλογική επιτροπή να προετοιμαστεί επαρκώς για την ψηφοφορία σε ένα τόσο συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα.

  Εναλλακτικοί δρόμοι

  Το πιο άμεσο ερώτημα που προκλήθηκε από τον διορισμό του Μπασάγκα είναι αν η Λιβύη θα επιστρέψει σε διχασμένες κυβερνήσεις —τις οποίες η περσινή δημιουργία της GNU είχε προσπαθήσει να επιλύσει μετά από χρόνια διαίρεσης— ή, χειρότερα, στρατιωτική σύγκρουση. Μακροπρόθεσμα, η χώρα χρειάζεται να διαπραγματευτεί έναν νέο πολιτικό οδικό χάρτη, αλλά κανείς δεν έχει χαράξει έναν ξεκάθαρο δρόμο για να φτάσει εκεί.

  Πρακτικά, ο αρχικός οδικός χάρτης LPDF εκτείνεται μέχρι την προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών του Ιουνίου από τον Ντμπέιμπα. Στις 13 Φεβρουαρίου, ανέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης του να προτείνει έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει την προοπτική διεξαγωγής συνταγματικού δημοψηφίσματος. Αλλά η οργάνωση και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εθνικών εκλογών σε τέσσερις μήνες δεν είναι ρεαλιστική.

  Η προτίμηση του HOR - η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών σε δεκατέσσερις μήνες - θα έδινε περισσότερο χώρο για αυτές τις διαδικασίες, αλλά διατρέχει επίσης τον κίνδυνο επ' αόριστον καθυστέρησης των κοινοβουλευτικών και προεδρικών ψηφοφοριών εάν το συνταγματικό δημοψήφισμα καθυστερήσει. Προφανώς, το προτιμώμενο σενάριο του Σάλεχ είναι ο Μπασάγκα να υπηρετεί ως πρωθυπουργός όσο ο ίδιος παραμένει πρόεδρος του HOR - μια θέση που κατείχε για επτά χρόνια και φαίνεται ικανοποιημένος να κατέχει επ' αόριστον εάν δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία.

  Μια εύλογη επιλογή είναι μια υβριδική προσέγγιση στην οποία τα κόμματα διαπραγματεύονται μια περιορισμένη συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών όπως είχε αρχικά οραματιστεί το LPDF. Αυτό θα απαιτούσε τη σύνταξη ενός προσωρινού συνταγματικού εγγράφου που θα οριοθετεί τα βασικά κυβερνητικά όργανα, τις αντίστοιχες αρχές τους και τα προσόντα των υποψηφίων, αφήνοντας παράλληλα ευρύτερα νομικά ζητήματα (π.χ. δικαιώματα των πολιτών) για μια μεταγενέστερη διαδικασία. Το HOR με έδρα την ανατολική Ευρώπη και το συμβουλευτικό Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο με έδρα την Τρίπολη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια τέτοια πορεία, αλλά η επαναλαμβανόμενη σχέση τους το καθιστά απίθανο χωρίς την ενεργό μεσολάβηση του ΟΗΕ.

  Σημαντική διεθνής παρουσία

  Παρά την τρέχουσα ενασχόλησή τους με την κρίση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους μπορούν και πρέπει να επέμβουν διπλωματικά για να αποτρέψουν τη διαίρεση της Λιβύης και να επαναφέρουν τη χώρα στην εκλογική τροχιά. Σε δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες "κατέγραψε" την ψηφοφορία του HOR για υιοθέτηση του νέου χρονοδιαγράμματος δεκατεσσάρων μηνών και διορισμό του Μπασάγκα ως πρωθυπουργού "σε συνεννόηση με το Ανώτατο Συμβούλιο Επικρατείας" —μια αντίδραση που υποδεικνύει ότι τα αντίπαλα όργανα βρίσκονται ήδη σε ενεργές διαπραγματεύσεις. Πέρα από αυτή την προσέγγιση αναμονής, η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στρατηγική τεσσάρων μερών για να αποκαταστήσουν τις προοπτικές για νόμιμες, συνταγματικά βασισμένες εκλογές.

  Πρώτον, η GNU παραμένει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, επομένως το HOR δεν μπορεί να την αντικαταστήσει απλώς με τη διεξαγωγή μιας ενιαίας νομικά και διαδικαστικά αμφίβολης ψηφοφορίας. Οι δυτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ιδιωτικά και δημόσια ότι οι απόψεις τους για τη GNU δεν θα αλλάξουν εκτός εάν όλοι οι τοπικοί παράγοντες αποδεχτούν μια ειρηνική παράδοση σε μια νέα κυβέρνηση - διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι μια μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση με περιορισμένη εξουσία και, το πιο σημαντικό, περιορισμένη οικονομική βιωσιμότητα.

  Δεύτερον, η Δύση θα πρέπει να υποστηρίξει μια διαδικασία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας συμφωνημένης συνταγματικής βάσης και χρονοδιαγράμματος για τις εκλογές. Ανεξάρτητα από τις εκκρεμείς συστάσεις της επιτροπής οδικού χάρτη HOR, αυτά τα στοιχεία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν τα αντίπαλα όργανα αποτύχουν να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία, τότε τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν να επιτύχουν συμβιβασμό μεταξύ της τετράμηνης πρότασης του Ντμπέιμπα και του χρονοδιαγράμματος δεκατεσσάρων μηνών του HOR. Οποιαδήποτε πρόταση του ΟΗΕ θα περιοριζόταν στην περιγραφή της σειράς και του χρόνου των εκλογών. τα σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι θα διασφαλίσουν ότι η εκλογική διαδικασία θα παραμείνει "κυρίαρχη της Λιβύης".

  Τρίτον, οι υποστηρικτές της Λιβύης πρέπει να διατηρήσουν την τρέχουσα δυναμική στους δρόμους της οικονομίας και της ασφάλειας. Ο διάλογος με στόχο την ενοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης με το αποσχισμένο ανατολικό υποκατάστημά της θα μπορούσε να αποκαταστήσει την οικονομική ευημερία στη χώρα και να τερματίσει ορισμένες πρακτικές που έχουν σπείρει διχασμό, όπως η πληρωμή των ενόπλων ομάδων με αθέμιτα μέσα. Επιπλέον, η ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ενίσχυση του διαλόγου για την ασφάλεια που είχε ως στόχο να παγιώσει την εκεχειρία του Οκτωβρίου 2020, να απομακρύνει τις ξένες δυνάμεις και να αναδιαρθρώσει μια ενιαία, εθνικές ένοπλες δυνάμεις. Μια διχασμένη κυβέρνηση θα έθετε σε κίνδυνο αυτά τα βήματα προς τα εμπρός.

  Τέλος, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να πιέσει για ευρύτερη διεθνή αποδοχή ενός συμφωνημένου μεταβατικού οδικού χάρτη, εκμεταλλευόμενος την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων —βασικοί παράγοντες που βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές των πρόσφατων συγκρούσεων στη Λιβύη. Αν και το νομικό κενό μετά τον Καντάφι έχει δημιουργήσει ακόμη μια κρίση νομιμότητας, καθεμία από τις παραπάνω διπλωματικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της μετάβασης στην πορεία.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Επίδειξη δύναμης στη Λιβύη: Κονβόι με μαχητές έσπευσε στο πλευρό του Ντμπέιμπα - Στήριξη από Ερντογάν

  * Η λιβυκή βουλή ανακήρυξε πρωθυπουργό τον Φατί Μπασάγκα χωρίς διεξαγωγή εκλογών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ