Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 15:58

  Ζυμώσεις στο αντι-ερντογανικό μέτωπο: Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ

  Ζυμώσεις στο αντι-ερντογανικό μέτωπο: Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται σε συζητήσεις που θα καθορίσουν αν τελικά θα ενταχθεί στην Εθνική Συμμαχία της Τουρκίας, που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και από το Καλό Κόμμα (İyi Parti) το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).  Το κόμμα του Νταβούτογλου πρότεινε στους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Μεράλ Ακσενέρ να τεθεί σε επανασχεδιασμό η συμμαχία και να υπάρξει αλλαγή ονόματος "υψηλού επιπέδου".

  Το Κόμμα του Μέλλοντος ιδρύθηκε σε αντίδραση προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2019 από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό. Μέχρι σήμερα, το Κόμμα του Μέλλοντος δεν έχει ενταχθεί στη συμμαχία της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2018.

  Στην τελευταία δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία βρίσκεται στα ίσια με την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία, που αποτελείται από το AKP και το υπερεθνικιστικό Κόμμα Εθνικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

  Τώρα, ο Νταβούτογλου συναντήθηκε τόσο με την πρόεδρο του İYİ, Μεράλ Ακσενέρ, όσο και με τον πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιτσμτάρογλου. Αν και δεν έγινε καμία δήλωση μετά από καμία από τις δύο συναντήσεις, στελέχη του κόμματος είπαν ότι οι εκπρόσωποι του κόμματος συζήτησαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις σχέσεις μεταξύ τους και τη δομή της συμμαχίας. Ο Νταβούτογλου είπε στην Ακσενέρ ότι ο συνασπισμός πρέπει να υιοθετήσει ένα σχέδιο και προσέγγιση υψηλότερου επιπέδου προκειμένου το Κόμμα του Μέλλοντος να ενταχθεί σε αυτόν.

  "Η συμμαχία που θα σχηματιστεί δεν μπορεί να παραμείνει μόνο ως συμμαχία με προσανατολισμό τις εκλογές. Υπάρχουν πολύ σημαντικές ευθύνες μπροστά, όπως η μετεκλογική διαδικασία διοίκησης, οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, ο καθορισμός των στελεχών, η μετάβαση στο κοινοβουλευτικό σύστημα και η οργάνωση των πρώτων εκλογών που θα διεξαχθούν μετά από αυτές. Δήλωσαν στελέχη του κόμματος. 

  Το κόμμα πρότεινε το σχηματισμό ενός "εκτελεστικού συμβουλίου" που θα επιβλέπει τη μετάβαση από ένα προεδρικό σύστημα σε κοινοβουλευτικό σύστημα και θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων του συνασπισμού. Αυτό το "ταμπλό" θα ήταν δεσμευμένο σε ορισμένα πρωτόκολλα και θα μπορούσε να ανταποκριθεί γρήγορα σε στιγμές κρίσης. 

  Το Κόμμα του Μέλλοντος δήλωσε περαιτέρω ότι οι εργασίες για τη μετάβαση σε ένα νέο, κοινοβουλευτικό σύστημα θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023.

  Ο Νταβούτογλου είπε σε συνέντευξή του στο Haber Global TV ότι το κόμμα του δεν θα ενταχθεί σε μια υπάρχουσα συμμαχία, αλλά μάλλον θα είναι ο "ιδρυτής" μιας νέας συμμαχίας, κάτι που για πολλούς είναι κακό, καθώς θα φέρει μεγαλύτερη διάσπαση στην αντιπολίτευση που πασχίζει να "ρίξει" τον Ερντογάν. "Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία υπάρχουσα συμμαχία. Οι υπάρχουσες δομές συμμαχίας θα αλλάξουν και θα προκύψουν διαφορετικές πολιτικές εξισώσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην Εθνική Συμμαχία", είπε. 

  Οι ηγέτες του CHP και του İYİ φέρεται ότι δεν απέρριψαν άμεσα τις προτάσεις του Κόμματος του Μέλλοντος. Οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνεχίσουν να συναντώνται τις επόμενες ημέρες.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Φυλλορροεί το κόμμα του Ερντογάν: "Μιλάμε με 40 βουλευτές του ΑΚΡ", λέει συνεργάτης του Νταβούτογλου

  * Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν για τη δημιουργία εμφυλιακού κλίματος

  * Τουρκία - Δημοσκόπηση: Προβάδισμα του κεμαλικού CHP - Δεύτερο το ΑΚΡ του Ερντογάν

  * Μέτωπο κατά Ερντογάν: Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης συσπειρώνονται υπέρ του κοινοβουλευτισμού

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ