Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Νοε-2021 22:35

  Μέτωπο κατά Ερντογάν: Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης συσπειρώνονται υπέρ του κοινοβουλευτισμού

  Τουρκία: Απογοητευμένος εμφανίζεται ο Ερντογάν με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συμφωνία με στόχο την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος της Τουρκίας, πρόκειται να υπογράψουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μία πρωτοφανή κίνηση συσπείρωσης ενάντια στον αυταρχικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τη μία πιέζει την οικονομία στο ναδίρ, μέσω της θεωρίας του για τα χαμηλά επιτόκια και από την άλλη μαγειρεύει τους εκλογικούς νόμους για να δυσκολέψει τα αντίπαλα κόμματα και να βοηθήσει τον πολιτικό του εταίρο.

  Κύριος στόχος των κομμάτων είναι ο περιορισμός της προεδρικής θητείας και οι εκτελεστικές εξουσίες του προέδρου.

  Το πρωτόκολλο, το οποίο υπέγραψαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Καλό Κόμμα (İyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ, το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) του Τεμέλ Καραμολάογλου, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti) του Γκιουλτεκίν Ουισάλ, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλί Μπαμπατζάν, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η θέση του προέδρου θα είναι πολιτικά αμερόληπτη και δε θα μπορεί να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική μετά τη λήξη της θητείας του.

  Επίσης, τα κόμματα εστιάζουν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και του ακαδημαϊκού κόσμου, στους νόμους που διέπουν τις εκλογές και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και στη διάκριση των εξουσιών.

  Τα έξι κόμματα ξεκίνησαν μια σειρά συναντήσεων με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σύνολο πολιτικών αρχών μέχρι το τέλος του έτους.

  Τα στελέχη των κομμάτων συμφώνησαν επίσης κατ' αρχήν να μειώσουν το εκλογικό όριο που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο στο 3% από 10%.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ