Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 23:27

  Η "Όμικρον" διασπά την ανοσία του εμβολίου της Pfizer περισσότερο από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού

  Η Ισπανία ενέκρινε τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για παιδιά 5 έως 11 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μετάλλαξη Όμικρον αποφεύγει την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer περισσότερο από άλλα στελέχη του κορονοϊού, σύμφωνα με τα εργαστηριακά πειράματα τα οποία δείχνουν επίσης ότι μια ενισχυτική δόση είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταλλαγμένου στελέχους, μεταδίδει το Bloomberg.

  Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για τα πειράματα που διεξάγονται ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ερευνητές από το African Health Research Institute βρήκαν ότι οι μολύνσεις με όμικρον οδηγούν σε περίπου σαρανταπλάσια μείωση των αντισωμάτων που μπλοκάρουν τον ιό σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος που εντοπίστηκε πριν από δύο χρόνια στην Κίνα. 

  Η απώλεια προστασίας είναι ισχυρή, "αλλά όχι ολοκληρωτική", αναφέρει ο Alex Sigal, επικεφαλής του εργαστηρίου, σε παρουσίαση που δημοσίευσε σήμερα, μεταδίδει το Bloomberg.

  Από τότε που η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την ανακάλυψη της παραλλαγής Όμικρον στις 25 Νοεμβρίου, περίπου 450 ερευνητές παγκοσμίως εργάζονται για την απομόνωση της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής από δείγματα ασθενών, την ανάπτυξη της στο εργαστήριο, την επαλήθευση της γονιδιωματικής της αλληλουχίας και τη δημιουργία μεθόδων δοκιμής της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον στη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η ανοσολογική προστασία που δημιουργείται από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση με Covid-19 μπορεί να είναι ανεπαρκής για να σταματήσει τις εκ νέου μολύνσεις ή να ανακόψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων και νοσηλειών. Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η Όμικρον θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εξάρσεις με "σοβαρές συνέπειες" εν μέσω ενδείξεων ότι κάνει τον κορονοϊό πιο μεταδοτικό.

  Η εργασία στο εργαστήριο του Alex Sigal περιελάμβανε δοκιμή πλάσματος αίματος από άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για να μετρηθεί η συγκέντρωση των αντισωμάτων που απαιτούνται για την εξουδετέρωση ή τον αποκλεισμό του ιού. Τα αποτελέσματα, μαζί με αυτά από άλλα εργαστήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες αυτή τη στιγμή, θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν τα υπάρχοντα εμβόλια Covid πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι για την προστασία από την Όμικρον.

  Το εργαστήριο του Sigal ήταν το πρώτο που απομόνωσε την παραλλαγή Βήτα, ένα στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη του 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ