Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 10:58

  Ελέγχει τις απώλειές του το Χρηματιστήριο

  Στο «κόκκινο» και σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:40

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να ανατρέψει την "καταστροφική" σχέση του με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών προσπαθεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη διολίσθησή του στις 853 μονάδες, πλέον μπορεί να δει ακόμη και τα θετικά εδάφη, με τη συνδρομή αρκετών τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,30% στις 862,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,49% στις 540,84 μονάδες.

  Μετά από έναν πολύ "κακό" Σεπτέμβριο σε επίπεδο επιδόσεων, το Χρηματιστήριο δείχνει ευάλωτο με το εύθραυστο διεθνές κλίμα, αγνοώντας επιδεικτικά τα θετικά στοιχεία που έχει στο πλευρό του. Μάλιστα, πλέον κινείται κάτω από την κρίσιμη στήριξη τιμών που συνδέει τα χαμηλά Φεβρουαρίου και Ιουλίου και ενώ προσπαθεί να απορροφήσει τα πρόσφατα "χτυπήματα" πτωτικού gap.

  Οι στηρίξεις

  Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, ο τραγικός όγκος συναλλαγών, που αμαυρώνει το προφίλ του Χρηματιστηρίου, μπορεί να ερμηνευθεί διττά από τους κερδοσκόπους. Αφενός αφαιρεί από την πειστικότητα της τρέχουσας καθοδικής κίνησης. Αφετέρου αποτυπώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς longs να χτίσουν τις θέσεις τους από καλύτερο (χαμηλότερο) μέσο όρο τιμών.

  Στηρίγματα για τους αγοραστές ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών (855 μονάδες), ο ταλαντωτής RSI, που βρίσκεται σε υπερπωλημένα επίπεδα τιμών πέριξ του 40%, καθώς και τα δεκαετή κρατικά ομόλογα που -παρά την τελευταία διόρθωση- κατέγραψαν πολυετή υψηλά πριν μερικές μόλις εβδομάδες. Ο Γ.Δ. δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες διαγραμματικές στηρίξεις τιμών μέχρι το εβδομαδιαίο χαμηλό των 855 μονάδων και έπειτα μέχρι το θερινό χαμηλό των 830 μονάδων.

  Αυτό είναι το "κακό" μιας αγοράς που ανεβαίνει χωρίς σοβαρές ενδιάμεσες διορθώσεις-σκαλοπάτια: όταν αρχίζει η πτώση, αναζητούμε στηρίξεις τιμών με το μικροσκόπιο. Το long σενάριο θα επανέλθει στο προσκήνιο σε κλεισίματα άνω των 875-885 μονάδων. Ειρήσθω εν παρόδω, εκτιμούμε ότι το πρόσφατο stop των 880 μονάδων απέτρεψε από περιπέτειες εκείνους που πειθαρχούν στα σήματα της τεχνικής ανάλυσης, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Εθνική σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, σημαντικές στηρίξεις παρέχουν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΕΧΑΕ, με τις Titan, Motor Oil και ΕΛΧΑ να μην έχουν ακόμη μεταβολή.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ