Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Αυγ-2021 14:19

  Ξανά αμετάβλητα στο 19% κράτησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

  Ξανά αμετάβλητα στο 19% κράτησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) την Πέμπτη διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 19%.

  Η κεντρική τράπεζα της χώρας εξακολούθησε την πολιτική μη ανάληψης δράσης, καθώς και τον προηγούμενο μήνα είχε διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο.

  Άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, σχεδόν στο επίπεδο του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες μιας πρόωρης περικοπής του κόστους δανεισμού που επιδιώκει ο πρόεδρος. Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας επιταχύνθηκε σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 18,95% σε ετήσια βάση έναντι 17,53% τον Ιούνιο.

  Προ δύο εβδομάδων η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 14,1% την Πέμπτη, φέρνοντάς την πιο κοντά, αλλά και πάλι κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς ο διοικητής της τράπεζας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο.

  Λίγες μέρες αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Τααγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για μείωση του βασικού επιτοκίου, με αποτέλεσμα νέα βουτιά για την τουρκική λίρα.

  Πέτρος Κράνιας

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ