Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 11:56

  Τουρκία: Άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο

  Τουρκία: Άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, σχεδόν στο επίπεδο του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες μιας πρόωρης περικοπής του κόστους δανεισμού που επιδιώκει ο πρόεδρος.

  Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και η επίδραση του ανοίγματος της οικονομίας, από τρόφιμα μέχρι ρούχα, οδήγησαν τις τιμές στο 18,95% σε ετήσια βάση, φέρνοντας το πραγματικό επιτόκιο προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό στις πέντε μονάδες βάσης.

  Τα σημερινά, χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία θέτουν σε δύσκολη θέση τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Sahap Kavcioglu, εξαιτίας των εκκλήσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για μείωση του κόστους δανεισμού.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι οι τιμές θα πρέπει να επιβραδυνθούν άμεσα -κάτι που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αναμένει μόνο στο τελευταίο τρίμηνο- για να επιτραπεί μια μείωση.

  "Η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να εξετάσει στα σοβαρά μια μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός είναι μόνο οριακά χαμηλότερα του βασικού επιτοκίου, στο 19%”, αναφέρει αναλυτής στην InTouch Capital Markets

  "Ο Kavcioglu θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τελευταίο τρίμηνο πριν ο πληθωρισμός αρχίσει να επιβραδύνεται και η τράπεζα μπορεί να εξετάσει μια μείωση των επιτοκίων χωρίς να αποσταθεροποιηθεί η λίρα”.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ