Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουλ-2021 15:09

  Ynet: Η μετάλλαξη Δέλτα μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της ήπιας νόσησης

  Ynet: Στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν μείωση της αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της ήπιας νόσησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της Pfizer Inc. έναντι ήπιων μορφών νόσησης από τον κορονοϊό φαίνεται να μειώνεται μετά από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το Ισραήλ, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί των άλλων μεταλλαγμένων στελεχών.

  Ωστόσο, το εμβόλιο εξακολουθεί να παρέχει προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης, μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Σύμφωνα με το Ynet, το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech παρείχε προστασία από τη νόσηση στο 64% των εμβολιασμένων στο διάστημα 6 Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση της χώρας ήρε τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 94% που είχε καταγραφεί μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου.

  Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτουν, καθώς η προστασία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της νοσηλείας μειώθηκε μόνο κατά τι, στο 93% από 98% προηγουμένως. Επίσης, αντίστοιχη ήταν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ynet.

  Εν τω μεταξύ, η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές καθώς εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, γεγονός αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τα εμβόλια.

  Η Dervila Keane, εκπρόσωπος της Pfizer, αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ, αλλά επεσήμανε ότι άλλες έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο συνεχίζει να παρέχει προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων - απλώς ελαφρώς μειωμένη έναντι ορισμένων εξ αυτών.

  Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο "θα συνεχίσει να προστατεύει έναντι των μεταλλάξεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Έρχονται νέοι περιορισμοί;

  Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση ήρε στις αρχές Ιουνίου τους περιορισμούς που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πολλά από τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα αφορούν εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με το Ynet.

  Την προηγούμενη Παρασκευή, το 55% των νέων κρουσμάτων αφορούσαν εμβολιασμένους πολίτες, σημειώνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος. Επίσης, αναφέρει, ότι από τις 4 Ιουλίου καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις νόσησης από κορονοϊό σε σύνολο πληθυσμού 9,3 εκατομμυρίων, έναντι 21 που είχαν καταγραφεί στις 19 Ιουνίου.

  Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είναι από χώρες που προωθούν με τον ταχύτερο ρυθμό τον εμβολιασμών των πολιτών του, με περίπου το 57% του πληθυσμού του να έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

  Σύμφωνα με το Ynet, η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει επαναφέρει το μέτρο χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου σε ισχύ πρόσθετους περιορισμούς, ενώ προσθέτει ότι οι αξιωματούχοι της χώρας εξετάσει το αν θα συστήσουν τη λήψη και τρίτης δόσης του εμβολίου.

  Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι θα χρειαστεί και μια τρίτη δόση του εμβολίου εντός 12 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ