Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 18:31

  Κομισιόν: Δικαστική διαδικασία κατά της Γερμανίας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της ΕΚΤ

  Κομισιόν: Δικαστική διαδικασία κατά της Γερμανίας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Γερμανίας την Τετάρτη, μετά τις επικρίσεις κατά του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για μια απόφαση του το 2020 που θεωρήθηκε ότι αμφισβητούσε την ανωτερότητα του κορυφαίου δικαστηρίου της Ε.Ε. μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης. 

  Μια απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο του 2020 πυροδότησε ανησυχίες για τη συμβατότητα του με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Reuters.

  "Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το δίκαιο της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά τις πρακτικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια των υπόλοιπων κρατών μελών", αναφέρει η ίδια πηγή.

  Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς είχε αμφισβητήσει απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που είχε κρίνει σύννομο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 5 Μαϊού του 2020 ανέφερε ότι η ΕΚΤ παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς δεν δικαιολόγησε επαρκώς το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Με την απόφαση του αυτή, αμφισβήτησε επίσης την υπεροχή του κορυφαίου δικαστηρίου της Ε.Ε. κάτι που άνοιγε τον δρόμο για έναν κύκλο νομικών ενεργειών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ