Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαρ-2021 15:27

  Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Άλλαξε το κείμενο για την Τουρκία - Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

  Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Άλλαξε το κείμενο για την Τουρκία - Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

  Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

  Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

  Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

  Ο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο της ΕΕ

  Επίσης κατά την πρώτη συμμετοχή Αμερικανού προέδρου σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής μετά τον Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ο Τζο Μπάιντεν θα συνδεθεί για να συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες στις 20:45 (21:45 ώρα Ελλάδος). Η συνομιλία αναμένεται να είναι σύντομη, αλλά θα δώσει την ευκαιρία ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ και η ΕΕ να επισημάνουν την βούλησή τους για την αναζωογόνηση των σχέσεων μετά την περίοδο Τραμπ.

  Επιπλέον ο Αμερικανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

  Τα προβλήματα των εμβολίων στην ατζέντα 

  Επίσης, οι δυσκολίες στην προμήθεια εμβολίων της ΕΕ θα κυριαρχήσουν σήμερα στις συνομιλίες των 27.

  Καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ ενισχύουν εκ νέου τους περιορισμούς που επιβάλλουν στον πληθυσμό για να αντιμετωπιστεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η βραδύτητα εκστρατειών εμβολιασμού και τα προβλήματα στις παραδόσεις της AstraZeneca τροφοδοτούν απογοητεύσεις στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπλοκ.

  Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19 που συστάθηκε τον Ιανουάριο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από το Λονδίνο, πρώτη χώρα προορισμού των δόσεων που εξάγονται από την ήπειρο, αλλά οι δύο πλευρές έδειξαν χθες Τετάρτη το βράδυ τη βούλησή τους να βρεθεί λύση.

  Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει να εμποδιστούν οι εξαγωγές εμβολίων που προορίζονται για χώρες που παράγουν και οι ίδιες εμβόλια, συστατικά ή εξοπλισμό, και που δεν παραδίδουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξαγωγές θα μπορούσαν επίσης να μπλοκαριστούν προς χώρες ο πληθυσμός των οποίων έχει ήδη εμβολιαστεί σε μεγάλο εύρος και που έχουν καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση.

  "Προσοχή"

  Στους κόλπους της ΕΕ, αν και κάποιες χώρες όπως η Γαλλία υποστηρίζουν αυτόν τον μηχανισμό που επιτρέπει στην Ευρώπη "να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της", άλλες παρουσιάζονται πιο επικριτικές. Το Δουβλίνο εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του σε οποιονδήποτε "αποκλεισμό". Το Βέλγιο, το οποίο έχει πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανά μέτρα αντιποίνων που θα διατάρασσαν τις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής εμβολίων. Την ανησυχία αυτή συμμερίζονται η Ολλανδία και η Γερμανία.

  "Θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή με τις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών ιδίως όταν αφορούν επιχειρήσεις που πληρούν τα συμβόλαιά τους", προειδοποίησε ευρωπαίος διπλωμάτης. Από τους τέσσερις παρασκευαστές των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, μόνον η AstraZeneca αποτελεί σήμερα στόχο καταγγελιών των Ευρωπαίων για τις ανεπαρκείς παραδόσεις της.

  Η απόφαση για την έγκριση ή την απαγόρευση της εξαγωγής εξαρτάται από την εκτίμηση κατά περίπτωση του κράτους που φιλοξενεί την εγκατάσταση παραγωγής, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελευταίο λόγο σε περίπτωση διαφωνίας.

  Ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα είναι η διανομή των εμβολίων στους κόλπους των 27 χωρών μελών: έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, που θεωρούν ότι θίγονται, ζήτησαν έναν μηχανισμό διόρθωσης του σημερινού συστήματος.

  Συνομιλίες διεξάγονται σε επίπεδο ειδικών για να βρεθεί λύση για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές, αλλά το ζήτημα αυτό δεν αναμένεται να ρυθμιστεί κατά την σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

  Η σύνοδος κορυφής, που κανονικά είναι διήμερη, αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς την Παρασκευή, ή ακόμη και απόψε.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ