Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 13:45

  "Ηχηρή" προειδοποίηση Moody’s για τον Ερντογάν - Σε κίνδυνο η τουρκική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η απροσδόκητη απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, δύο μόλις μέρες μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μ.β. και στο 19%, αντιστρέφει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στη χώρα, αυξάνοντας τις πιστωτικές πιέσεις, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Επιπλέον τονίζει πως η αξιοπιστία που είχε κερδηθεί για τις αγορές από την θητεία Αγκμπάλ μηδενίστηκε, βλέπει τεράστια άμεση φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, ενώ χτυπά καμπανάκι για την εξυπηρέτηση του μεγάλου εξωτερικού χρέους της Τουρκίας.

  Πιο αναλυτικά, η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας υπήρξε μια θετική κίνηση για τον περιορισμό του υψηλού και αυξανόμενου πληθωρισμού και ένα βήμα προς την ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας, επισημαίνει ο οίκος. Η απόφαση της καρατόμησης του κεντρικού τραπεζίτη αντιστρέφει αυτές τις θετικές εξελίξεις και αυξάνει τον κίνδυνο ανανεωμένης πίεσης στη συναλλαγματική ισοτιμία.

  Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση είναι επίσης περαιτέρω απόδειξη της πλήρους έλλειψης προβλεψιμότητας της πολιτικής στην Τουρκία και επιβεβαιώνει την άποψη της Moody’s για σοβαρή θεσμική αποδυνάμωση στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας σε B2 και διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές, λόγω ανησυχιών για μια βαθύτερη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, εάν οι οικονομικές πολιτικές δεν αλλάξουν. Τους τελευταίους μήνες - και ως αποτέλεσμα της πιο αξιόπιστης νομισματικής πολιτικής υπό τον διοικητή Αγκμπάλ - το νόμισμα σταθεροποιήθηκε και οι εισροές ξένων κεφαλαίων επέστρεψαν στην Τουρκία.

  Με την καρατόμηση του Αγκμπάλ, αυτές οι εισροές κεφαλαίου - ιδίως οι καθαρές εισροές χαρτοφυλακίων ύψους 11,3 δισ. δολαρίων - πιθανότατα θα αντιστραφούν ξανά στο εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα, τα αποθεματικά ξένου νομίσματος της Τουρκίας βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι, στα 53 δισ. δολάρια σε ακαθάριστη βάση, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό (και στα 4,5 δισ. δολάρια) σε καθαρή βάση, εάν αφαιρεθούν τα απαιτούμενα τραπεζικά αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα, περιορίζοντας την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιεί το νόμισμα.

  μμ

  Η αποδυνάμωση του νομίσματος θα ενισχύσει τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, όπως προσθέτει ο οίκος, αναφέροντας πως τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 15,6%, σε σύγκριση με 12,4% το προηγούμενο έτος. Ο υψηλός πληθωρισμός με τη σειρά του διαβρώνει την εμπιστοσύνη των τουρκικών νοικοκυριών και εταιρειών. Το επίπεδο των καταθέσεων σε δολάρια ΗΠΑ και χρυσό είναι υψηλό και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, αυξάνοντας κι άλλο την πίεση στη λίρα.

  Η αλλαγή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας σηματοδοτεί ότι δεν θα εξεταστούν πλέον περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιλέξει να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της ξανά, κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού, για να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Η συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη μπορεί επίσης να ενθαρρυνθεί και πάλι. Ενώ αυτές οι πολιτικές μπορεί πράγματι να παρέχουν στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις στα επόμενα τρίμηνα, θα είχαν επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερες εισαγωγές και μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από το αναμενόμενο πριν από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί σε ένα λιγότερο φιλόξενο χρηματοδοτικό περιβάλλον.

  Η εξυπηρέτηση και η αναχρηματοδότηση του μεγάλου εξωτερικού χρέους της Τουρκίας θα είναι πιθανότατα πιο ακριβή και δυσκολότερη, προσθέτει η Moody’s. Ο ιδιωτικός τομέας έχει 117,5 δισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος που πρέπει να μετακυλιστεί, αν και 54 δισ. δολάρια αποτελούν εμπορικές πιστώσεις, οι οποίες είναι μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης. Το μεσοπρόθεσμο έως το μακροπρόθεσμο χρέος φτάνει τα 29,4 δισ. δολ. και αυξάνει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

  Επιπλέον, καταλήγει ο οίκος, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποπληρωμή εξωτερικού χρέους (κεφαλαίου και τόκων) ύψους 11,6 δισ. δολαρίων μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ