Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 13:15

  Κίνηση έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης

  Κίνηση έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε την Πέμπτη σε υψηλότερη του αναμενομένου αύξηση του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο αύξησε κατά 200 μονάδες βάσης στο 19%.

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) αναμενόταν να αυξήσει το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας έως και 100 μονάδες βάσης, σε αυτό που θεωρείται ως κίνηση που θα δήλωνε την προσήλωσή της στις δεσμεύσεις για μείωση του πληθωρισμού.

  Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων ανέβηκαν αυτόν το μήνα αφότου ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο σε σχεδόν 16% τον περασμένο μήνα.

  Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας το Νοέμβριο, ο διοικητής Νατζί Αγμπάλ είχε αυξήσει το επιτόκιο κατά 675 μονάδες βάσης και υποσχέθηκε και άλλη αύξηση εάν χρειαστεί.

  Στο άκουσμα της είδησης η τουρκική λίρα προχώρησε σε "άλμα", έναντι του δολαρίου, από 7,47 στο 7,35, με την ισοτιμία να διαγράφει μια πτώση κοντά στο 2%, από τις 10 το πρωί, την ώρα που το αμερικανικό δολάριο απολάμβανε μια ενίσχυση, στον απόηχο των κερδών των αμερικανικών ομολόγων, μετά τις δηλώσεις Πάουελ.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ