Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Μαρ-2021 11:32

  Capital Economics: Στα πρόθυρα άτακτης κρίσης η Τουρκία, το sell-off της λίρας είναι μόνο η αρχή

  τουρκική λίρα-οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η σοκαριστική απόφαση του Ερντογάν να "απολύσει" τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ αργά την Παρασκευή είναι πιθανό να προκαλέσει ισχυρό sell-off στην τουρκική λίρα, όπως επισημαίνει η Capital Economics, κάτι που ξεκίνησε ήδη να σημειώσουμε με το άνοιγμα των συναλλαγών σήμερα, ενώ σημαντική επιδείνωση καταγράφουν και άλλα τουρκικά assets όπως τα ομόλογα, ενώ εκτόξευση καταγράφουν τα 5ετή CDS της χώρας.  Φαίνεται, όπως προσθέτει η Capital Economics, ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσουν το πρόβλημα πληθωρισμού της χώρας ενδέχεται να τερματιστούν και μια άτακτη κρίση για το ισοζύγιο πληρωμών έχει γίνει (για άλλη μια φορά) πραγματική πιθανότητα.

  Λιγότερο από δύο ημέρες μετά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης που είχε χαιρετιστεί από τους επενδυτές, ο απερχόμενος διοικητής, Νατσί Αγκμπάλ, είναι... άνεργος. Ο Αγκμπάλ είχε κάνει μια αξιέπαινη θητεία, έστω και μικρή, προσπαθώντας να ξαναχτίσει την καταρρακωμένη αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το Νοέμβριο, επισημαίνει η Capital Economics. Φαινόταν ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής είχε διάρκεια ζωής. Πράγματι, μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που περιλάμβανε μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

  Αλλά ο πρόεδρος σαφώς δεν μπορούσε να αντιταχθεί στις ανορθόδοξες οικονομικές του απόψεις για πολύ περισσότερο διάστημα. Έχει αντικαταστήσει τον Αγκμπάλ με τον Σαχάπ Καβίογλου, καθηγητή τραπεζικής. Ο Καβίογλου φαίνεται να είναι θετικός στην επιθυμία του προέδρου για χαμηλότερα επιτόκια - σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Τύπο, επανέλαβε τις απόψεις του Ερντογάν λέγοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα "ανοίξει έμμεσα τον δρόμο για αύξηση του πληθωρισμού".

  Η κατάσταση είναι σαφώς ρευστή, σημειώνει η Capital Economics, αλλά υπάρχουν μερικά σημεία που αξίζει να υπογραμμιστούν, τα εξής:

  Πρώτον, ένα βίαιο sell-off στη λίρα είναι αναπόφευκτo. Η κίνηση του Ερντογάν αφήνει ελάχιστη αμφιβολία ότι όλη η εξουσία στην Τουρκία ανήκει σε αυτόν και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων. Αυτό θα κάνει απλώς το πρόβλημα του πληθωρισμού της Τουρκίας ακόμη χειρότερο και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να αυξηθούν απότομα. Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο του 2019, η τουρκική λίρα σημείωσε βουτιά κατά 3% έναντι του δολαρίου σε μία μόλις ημέρα - η πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη αυτή τη φορά.

  Δεύτερον, πέρα από κάθε βραχυπρόθεσμη πτώση στο τουρκικό νόμισμα, υπάρχει τώρα μια πολύ πραγματική πιθανότητα η Τουρκία να οδηγείται σε μια άτακτη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, προσθέτει ο οίκος.

  Το πιο κρίσιμο είναι ότι η εξωτερική θέση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε περίπου στο 5% του ΑΕΠ πέρυσι και τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη είναι περίπου 180 δισ. δολάρια (25% του ΑΕΠ). Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και, σε καθαρούς όρους και ανέρχονται πλέον σε λιγότερο από 11 δισ. δολάρια (1,5% του ΑΕΠ) - πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν την παραμονή της κρίσης του 2018.

  Τρίτον, εάν προκύψει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, οι τράπεζες της Τουρκίας είναι σε χειρότερη θέση να το αντιμετωπίσουν από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018. Οι αναντιστοιχίες νομισμάτων στους ισολογισμούς των κρατικών τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε πτώσεις στη λίρα. Οι τουρκικές  τράπεζες έχουν επίσης μεγάλα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη και, εάν οι συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης επιδεινωθούν, είναι δύσκολο να τα εξυπηρετήσουν.

  Το τελευταίο σημείο που πρέπει να επισημανθεί, τονίζει η Capital Economics, είναι ότι υπάρχει μια πολιτική οπτική γωνία σε όλο αυτό. Η αλλαγή πολιτικής τον Νοέμβριο φάνηκε να οφείλεται σε αυξανόμενες ανησυχίες από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ερντογάν για την οικονομική διαχείριση. Η απόλυση του Αγκμπάλ κινδυνεύει να χωρίσει το κόμμα, το οποίο είχε ήδη δει αρκετούς σημαντικούς "παίκτες" να αποχωρούν τα τελευταία χρόνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ