Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Μαρ-2021 09:05

  Η κίνηση ματ στην πανδημία με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

  Η κίνηση ματ στην πανδημία με το εμβόλιο της Johnson & Johnson
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Η επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας, με την προσθήκη και του τέταρτου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, αυτό της Johnson & Johnson, στην εμβολιαστική φαρέτρα, φέρνει τον σχεδιασμό πιο κοντά στο στοίχημα της ανοσίας (δηλαδή να έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού), που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, τα χρονοδιαγράμματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας −με τη σταδιακή λειτουργία του λιανεμπορίου, της εκπαίδευσης και αργότερα και της εστίασης αρχικά σε ανοιχτούς χώρους−, αλλά και το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τα μέσα Μαΐου, κάνουν πιο επιτακτική την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Σύμφωνα με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, η χώρα μας αναμένει από την Johnson & Johnson 1.200.000 δόσεις που θα είναι ισοκατανεμημένες στο δεύτερο τρίμηνο. Οι παραδόσεις, εκτός απροόπτου, εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα του Απριλίου και θεωρείται πως θα "ξεκλειδώσουν" τον εμβολιασμό και άλλων ηλικιακών ομάδων, ίσως και μικρότερων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πλάνο παραδόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

  Όπως έχει ανακοινωθεί, εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, με σοβαρή ηπατική νόσο), και θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70-74 και στη συνέχεια η ηλικιακή ομάδα 65-69. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, υπολογίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

  Ερωτηματικό τα χρονοδιαγράμματα

  Αν και αρχικά, όπως δήλωνε τουλάχιστον το υπουργείο Υγείας, σε επικοινωνία του με την εταιρεία Johnson & Johnson, η εταιρεία επιβεβαίωνε και το ίδιο αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δέσμευσή της να παραδώσει τον αριθμό δόσεων που έχει συμφωνηθεί για το β’ τρίμηνο του 2021, το εάν τελικά θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα είναι το μεγάλο ερωτηματικό.

  Η J&J φέρεται πως ενημέρωσε συγκεκριμένα την Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς την προμήθεια των υλικών κατασκευής του εμβολίου και βρίσκεται "υπό πίεση" προκειμένου να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της παράδοσης 55 εκατ. δόσεων στο μπλοκ μέσα στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Σημειώνεται πως για φέτος η εταιρεία έχει δεσμευθεί να παράσχει στην Ένωση 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου, το οποίο είναι μονοδοσικό.

  Η φαρμακευτική MSD έχει, πάντως, ανακοινώσει ότι προχώρησε σε σύναψη πολλαπλών συμφωνιών για να υποστηρίξει τις προσπάθειες επέκτασης της παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19. Έχει συνάψει συμφωνίες με την Janssen Pharmaceuticals, Inc., θυγατρική της Johnson & Johnson, για την υποστήριξη της παραγωγής και διάθεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η MSD θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή της δραστικής ουσίας, την παρασκευή και πλήρωση των φιαλιδίων του εμβολίου της Johnson & Johnson.

  Σε τι διαφέρει το εμβόλιο της Johnson & Johnson

  Το εμβόλιο βασίζεται σε μια τεχνολογία παρασκευής που χρησιμοποιεί έναν ιό που ονομάζεται αδενοϊός και αποτελεί κοινό αίτιο αναπνευστικών λοιμώξεων. Το γενετικό υλικό DNA του αδενοϊού τροποποιείται κατάλληλα ώστε να παράγει την πρωτεΐνη S του ιού SARS-CoV-2 και να προκαλέσει την ανάπτυξη ανοσιακής απάντησης του ανθρώπινου οργανισμού. Στον αντίποδα, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στηρίζονται σε τεχνολογία που χρησιμοποιεί το mRNA ως γενετικό υλικό που κωδικοποιεί για την πρωτεΐνη S που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

  Η βασική διαφορά, ωστόσο, που θεωρείται το βασικό πλεονέκτημα όσον αφορά την πληθυσμιακή εμβολιαστική κάλυψη, είναι η χορήγησή του σε μία μόνο δόση, σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

  Τα αρχικά αποτελέσματα από τις μελέτες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως αναφέρεται σε σύνοψη δεδομένων από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, έδειξαν ότι το 90% των εμβολιασθέντων ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικής μελέτης, που συμπεριέλαβε πάνω από 40.000 άτομα σε 8 χώρες παγκοσμίως, η μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν κατά 66% αποτελεσματική στην πρόληψη της μέτριας προς σοβαρής νόσου COVID-19, κατά 85% αποτελεσματική στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου λόγω COVID-19.

  Τα δεδομένα δείχνουν ότι το νέο εμβόλιο είναι επίσης αποτελεσματικό και ως προς τη λοίμωξη από το νέο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.351, που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. Στις κλινικές μελέτες δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή αλλεργική αντίδραση και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν με άλλα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2, ενώ το 9% των συμμετεχόντων εμφάνισαν πυρετό.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλεξ Γκόρσκι, το χαρακτήρισε "σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι αποτρέπει τις νοσηλείες και τους θανάτους ασθενών από την COVID-19". Tόνισε, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της J&J δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα με τα αυτά των δύο άλλων εμβολίων, επειδή η δοκιμή διεξήχθη όταν υπήρχαν περισσότερες μολύνσεις κορονοϊού, ενώ το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Β.1.351 εξαπλώνεται ραγδαία.

  Η πορεία μέχρι τώρα

  - Στην ηλικιακή κατηγορία 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 212.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57% σε σχέση με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

  - Στην κατηγορία 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 58%.

  - Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, 282.000 πολίτες και το ποσοστό ξεπερνά το 75%.

  - Στην ηλιακή ομάδα 60-64 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 352.000 πολίτες, ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ