Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 15:06

  Το "κάστρο έπεσε": Η Κούβα ανοίγει την οικονομία της στις ιδιωτικές επιχειρήσεις

  Το "κάστρο έπεσε": Η Κούβα ανοίγει την οικονομία της στις ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κούβα αναμένεται να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις δημιουργώντας μια νέα διευρυμένη λίστα με δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούν να μπουν.

  Η υπουργός Εργασίας, Μάρτα Έλενα Φέιτο, δήλωσε ότι ο κατάλογος  με τις εγκεκριμένες δραστηριότητες επεκτάθηκε από τις 127 σε πάνω από 2.000. Μόνο ένας μικρός αριθμός τομέων θα συνεχίσουν να είναι αποκλειστικά κρατικοί, συμπλήρωσε.

  Η οικονομία της κομμουνιστικής χώρας έχει πληγεί σφοδρά, τόσο από την πανδημία όσο και από τις κυρώσεις που επέβαλε η διοίκηση Τραμπ.  

  Όπως αναφέρει το BBC, πέρυσι η οικονομία της Κούβας συρρικνώθηκε κατά 11%. Πρόκειται για τη  μεγαλύτερη μείωση έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ενώ οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

  Η Φέιτο δήλωσε ότι 124 οικονομικές δραστηριότητες θα εξαιρούνται από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές. "Η συνέχιση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα είναι ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης. Αυτό θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων", είπε.

  Ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και τις κυρώσεις.

  Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις αργοπορούν στην Κούβα, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος πριν να γίνουν αισθητές οι αλλαγές. 
   
  Μετά από περίπου 60 χρόνια εχθρότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, το 2015, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο συμφώνησαν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο λαών, επιτρέποντας στους πολίτες των ΗΠΑ να επισκέπτονται το νησί και να ενδυναμώσουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ