Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 16:22

  Η Τουρκία αναλαμβάνει τα ηνία της ειδικής ομάδας VJTF του ΝΑΤΟ από την 01/01/21

  Η Τουρκία αναλαμβάνει τα ηνία της ειδικής ομάδας VJTF του ΝΑΤΟ από την 01/01/21
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αρχής γενομένης από 1η Ιανουαρίου 2021, η τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν την ηγεσία της Κοινής Ειδικής Ομάδας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Πολωνία, η οποία παρείχε τον πυρήνα της δύναμης το 2020.

  Μονάδες από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στελεχώσουν  επίσης στη δύναμη, η οποία είναι μέρος της μεγαλύτερης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Η VJTF θα έχει ως πυρήνα δράσης της την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, με δύναμη περίπου 4.200 αξιωματικούς και στρατιώτες, και θα έχει  συνολική δύναμη περίπου 6.400 στρατιώτες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

  Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη μονάδα - μεταξύ των πιο κινητών στο ΝΑΤΟ - ιδιαίτερα στον προγραμματισμό των απαιτήσεων σε logistics και πυρομαχικά. Τα τελευταία μοντέλα τουρκικών οπλισμένων οχημάτων, αντιαρματικών πυραύλων και howitzers έχουν διατεθεί στη δύναμη.  

  Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δημιουργήσουν το VJTF στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014 ως απάντηση σε ένα  ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας από την Ρωσία και της μεταβαλλόμενης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ, τα μέλη του παίρνουν διαδοχικά την ηγεσία του VJTF. Η Πολωνία ηγήθηκε του VJTF το 2020, η Γερμανία το 2019 και η Ιταλία είχε τον έλεγχο της δύναμης το 2018. 

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ