Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2020 13:12

  Αύξηση 22% για τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία το 2021 - Πολύ χαμηλότερα των διεκδικήσεων των συνδικάτων

  Ο μηνιαίος πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υπερτριπλάσιος του επίσημου ποσοστού, λένε ερευνητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά 22% θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία το 2021, δυσκολεύοντας έτσι περαιτέρω την προσπάθεια ανάσχεσης του πληθωρισμού, τη στιγμή που τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για ελλιπείς και ανεπαρκείς παρεμβάσεις, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

  Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί το 2021 στις 2.826 τουρκικές λίρες (377 δολάρια), ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Zehra Zumrut Selcuk από την Άγκυρα. Περί το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας έχει αποδοχές κοντά ή ακριβώς στο ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με στοιχεία της εργατικής συνομοσπονδίας της χώρας, DISK.

  "Με δεδομένη την απώλεια εισοδημάτων λόγω πανδημίας, ο νέος κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο σημαντικός για τους εργαζόμενους", τόνισε η Arzu Cerkezoglu, πρόεδρος της DISK. "Είχαμε ζητήσει μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 3.800 λιρών, ενώ το ποσό που ανακοινώθηκε είναι απαράδεκτο", ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg.

  Η έτερη εργατική συνομοσπονδία, Turk-Is, που εκπροσώπησε τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις με κράτος και εργοδοσία, χαρακτήρισε την αύξηση "ανεπαρκή σε σχέση με τις ανάγκες". Ωστόσο, τα τουρκικά συνδικάτα δεν σχεδιάζουν κινητοποιήσεις.

  Οποιαδήποτε αύξηση άνω του 20% θα σηματοδοτήσει "μεγάλη πρόκληση" για την μάχη που δίνει η κεντρική τράπεζα να ελέγξει τον πληθωρισμό, σημειώνει ο Mike Harris, ιδρυτής της Cribstone Strategic Macro, εταιρείας συμβουλευτικής με έδρα στο Λονδίνο.

  "Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι το κοντινότερο πράγμα σε γενικό εθνικό μισθό για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού - άρα, έχει μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό από την μεγέθυνση του δανεισμού, ίσως και από τη νομισματική πολιτική", ανέφερε, πριν την ανακοίνωση του ποσοστού αύξησης.

  Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 14% σε ετήσια βάση, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω. Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό στα τέλη του έτους είναι 12,1%, υπερδιπλάσια σε σχέση με τον στόχο του 5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ