Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 18:11

  Χάκερς έβαλαν "χέρι" σε δεδομένα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μετά από επίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

  Χάκερς έβαλαν "χέρι" σε δεδομένα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μετά από επίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:24

  Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπήρξε "παράνομη πρόσβαση” στα έγγραφα που κατέθεσε στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει από κοινού με την Pfizer, στο πλαίσιο της κυβερνοεπίθεσης που πραγματοποιήθηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

  Νωρίτερα, ο EMA -ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και έγκριση φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση- δήλωσε ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

  Δεν ήταν άμεσα σαφές πότε ή πώς έγινε η επίθεση, ποιος ήταν υπεύθυνος ή ποιες άλλες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.

  Μετά την αποκάλυψη, η BioNTech είπε ότι ο EMA την πληροφόρησε πως "ο Οργανισμός δέχθηκε κυβερνοεπίθεση και ότι ορισμένα έγγραφα που σχετίζονται με την αίτηση για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer και της BioNTech... είχαν παραβιαστεί".

  Η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία πρόσθεσε ότι "κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί στο πλαίσιο του συγκεκριμένου περιστατικού και δεν γνωρίζουμε να υπήρξε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη”.

  Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι BioNTech και η Pfizer δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να παράσχουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.

  Από τη μεριά του ο EMA, στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση, σημειώνοντας μόνο ότι ερευνά το συμβάν με τη βοήθεια των υπηρεσιών του νόμου.

  "Ο EMA δεν μπορεί να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες ενόσω η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω".

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς υγείας έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο από μυστικές υπηρεσίες χωρών όσο και από χάκερς που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες για τον Covid-19.

  Το Reuters παλαιότερα έχει αναφερθεί σε χάκερς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να κλέψουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό και τις πιθανές θεραπείες του. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ