Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 17:32

  Η Σαουδική Αραβία εξανάγκασε επιχειρηματίες να "κόψουν" κάθε δεσμό με την Τουρκία

  Η Σαουδική Αραβία εξανάγκασε επιχειρηματίες να "κόψουν" κάθε δεσμό με την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σαουδάραβες έμποροι που εισάγουν προϊόντα από την Τουρκία στο βασίλειο υπέγραψαν πρόσφατα δεσμεύσεις προς το υπουργείο εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα εισαγάγουν προϊόντα από εκεί ξανά.

  Οι Σαουδάραβες έμποροι, σύμφωνα με πηγές που έχουν πληροφόρηση από το υπουργείο Εμπορίου, κλήθηκαν στο υπουργείο και διερευνήθηκαν οι εμπορικές τους δραστηριότητες. Τότε τους ζητήθηκε να σταματήσουν την εισαγωγή αγαθών από την Τουρκία.

  Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες: "Όσοι έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία αναγκάστηκαν να εξουσιοδοτήσουν ένα τρίτο άτομο να πουλήσει τις επενδύσεις του και να επιστρέψει τα χρήματα στο βασίλειο".

  Μάλιστα, δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα και εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν… φυλακίστηκαν".

  "Οι τυχεροί επενδυτές που βρίσκονταν στο εξωτερικό, έχασαν τις περιουσίες τους στη χώρα. Μερικοί από αυτούς προσπάθησαν να πουλήσουν την περιουσία τους πριν την απαλλοτρίωση και την πούλησαν σε χαμηλές τιμές.

  Αυτές οι εκθέσεις επιβεβαιώνουν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να διακόψει όλες τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία.

  Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων κρατών του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν βρεθεί σε χείριστο σημείο λόγω των διαφορών στους στόχους και τις πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής. Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Συρία και την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στη Λιβύη, για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της έχουν πιο θερμές σχέσεις με το συριακό καθεστώς και υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη.

  Ένα άλλο ζήτημα μεταξύ της Άγκυρας και του Ριάντ εξακολουθεί να είναι η δολοφονία του εξόριστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018, που πραγματοποιήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε την επίσημη ευθύνη για τη δολοφονία και κατηγόρησε αδίστακτους πράκτορες γι' αυτή, η Τουρκία έχει παρουσιάσει  αποδεικτικά στοιχεία τα οποία, επιμένει, αποδεικνύουν ότι διατάχθηκε από τον Πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αυτό το μήνα, η Τουρκία δίκασε 20 υπόπτους, συγκεκριμένα εκείνους που ήταν μέλη της Σαουδαραβικής ομάδας που σκότωσε τον Κασόγκι.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ