Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 10:26

  Τουρκία: Το "μπαλάκι" στον Ερντογάν πέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την Αγία Σοφία (upd)

  Τουρκία: Το "μπαλάκι" στον Ερντογάν πέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την Αγία Σοφία (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:20

  Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Τουρκία αναφορικά με την μετατροπή του ναού της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

  Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, στην συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές,  το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα.

  Οι δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

  Δικηγόρος στην υπόθεση πάντως δήλωσε πως το τουρκικό δικαστήριο συνεδρίασε για την υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και θα ανακοινώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους.

  Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε τέμενος χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται η νομιμότητα εκείνης της απόφασης.

  Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες την Τουρκία να επιτρέψει στην Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε ότι η μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί θα σπείρει διχόνοια, θα απογοητεύσει τους χριστιανούς και θα προκαλέσει ρήγμα ανατολής - δύσης.

  Τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Ερντογάν υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.

  Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:

  Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, αλλά και ηχηρών παρεμβάσεων, όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, συνεδριάζει σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, με θέμα τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, με στελέχη να αναδεικνύουν το "τεράστιο λάθος" της γείτονος, εάν ενδεχομένως προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση, με τις κινήσεις να κορυφώνονται και να περιλαμβάνουν την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τις προθέσεις της Άγκυρας. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για παράδειγμα, μετά από σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απέστειλε επιστολή προς τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO, προκειμένου να τις ενημερώσει για την επιχειρούμενη από την Τουρκική κυβέρνηση αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, όπως αυτή εκφράζεται, σε όλους τους τόνους, τις τελευταίες εβδομάδες.

  "Θα ήθελα να τονίσω την αναφορά του Πατριάρχη για το θέμα αυτό. Θα είναι ένα τεράστιο λάθος, αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Τουρκία. Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα -ενδεχομένως αγεφύρωτο- ανάμεσα στους Χριστιανούς, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά του Χριστιανούς παντού στον κόσμο, και στις τουρκικές Αρχές. Γιατί η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επομένως πρέπει να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα αυτού του μνημείου.", τόνισε (Mega) ο κ. Πέτσας. "Δε συζητήθηκαν τέτοια θέματα στην επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός και Τούρκος πρόεδρος. Συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας και χαμηλής πολιτικής. Τα θέματα, δηλαδή, της πανδημίας, της αντιμετώπισής της, και της επανέναρξης των τουριστικών ροών. Δε μπήκαν σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Οι δύο ηγέτες ήθελαν να έχουν μία επικοινωνία μετά από πολύ καιρό και έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας αν χρειαστεί. Αλλά όσον αφορά στην Αγία Σοφία, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλά μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλα, καθώς και όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, που συνιστούν στην Τουρκία να μην κάνει αυτό το λανθασμένο βήμα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ηχηρή παρέμβαση Πομπέο

  Πέρα από την αναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Άγκυρας, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το ζήτημα, για τα κυβερνητικά στελέχη, είναι κατεξοχήν πολιτικό, με παγκόσμιες θρησκευτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις. "Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπήρξε παρέμβαση  του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος  ζήτησε από την Τουρκία να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία και να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του -τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του ανώτατου δικαστηρίου της γείτονος.

  "Θα ήταν τεράστιο λάθος της Τουρκίας να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση γιατί θα δημιουργούσε ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα, ενδεχομένως αγεφύρωτο, ανάμεσά σε αυτήν και τους Χριστιανούς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο  κόσμο. Επιπλέον η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί για να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα του μνημείου", αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης. Στην επιστολή της προς τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO, η κ. Μενδώνη, την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως από το 1934 η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο και τονίζει: "Το 1985 η Αγία Σοφία εντάσσεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η αλλαγή του status ενός τέτοιου μνημείου προϋποθέτει την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Η Τουρκία έχει υπογράψει την Σύμβαση της UNESCO του 1972, άρα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την υπογραφή της. Αυτό το οποίο επιδιώκεται σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν επαναφέρει και αναζωπυρώνει εθνικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς. Επιδιώκεται η απομείωση της αξίας και της παγκόσμιας ακτινοβολίας του μνημείου. Ένα μνημείο οικουμενικής αξίας, όπως η Αγία Σοφία, εργαλειοποιείται για να εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες...Να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απωλέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος".

  Η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη

  Λίγες ημέρες πριν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, αίσθηση είχε προκαλέσει η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

  "Το έτος 2016 απεστείλαμεν γράμμα εις τον τότε διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δε θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου. Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική", είχε επισημάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ