Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 14:46

  Εντείνει τις προσπάθειες της η ΕΚΤ με νέα δάνεια μετά την ιστορική βουτιά του ΑΕΠ

  Εντείνει τις προσπάθειες της η ΕΚΤ με νέα δάνεια μετά την ιστορική βουτιά του ΑΕΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:20

  Την περαιτέρω χαλάρωση των όρων στις στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία νέα προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα εν μέσω της δραματικότερης ύφεσης στην ιστορία της Ευρωζώνης

  Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στις πράξεις TLTRO III για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στις 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα επικρατούν την ίδια περίοδο. 

  Επιπλέον, για αντισυμβαλλόμενους που ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει τα επίπεδα χορήγησης πιστώσεων, το επιτόκιο για την περίοδο Ιουνίου 2020 - Ιουνίου 2021 θα είναι 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων για την ίδια περίοδο.

  Νέα σειρά στοχευμένων πράξεων

  Ανακοίνωσε επίσης μια νέα σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης για την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας (PELTROs). Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, οι πράξεις αυτές θα διενεργηθούν για να στηρίξουν τις συνθήκες ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης και να συμβάλουν στη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας των αγορών χρήματος. 

  Οι PELTROs περιλαμβάνουν επτά επιπλέον πράξεις αναχρηματοδότησης με έναρξη από το Μάιο του 2020 και ωρίμανση με κλιμακωτή σειρά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021.

  Θα διενεργούνται μέσω δημοπρασίας σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο που είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο του μέσου επιτοκίου στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης. 

  Συνεχίζουμε τις αγορές ομολόγων, αμετάβλητα τα επιτόκια

  Όσον αφορά τις αγορές τίτλων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) συνολικού ύψους €750 δισ. η ΕΚΤ σημειώνει ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τις αγορές με ευέλικτο τρόπο χρονικά και σε ότι αφορά τις τάξεις περιουσιακών στοιχείων και τις γεωγραφικές περιοχές. 

  Η ΕΚΤ αναφέρει ακόμα ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, κατά όσο κρίνει αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση "παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, ανάλογα με τις ανάγκες, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με διατηρήσιμο τρόπο". 

  Ανακοίνωσε επίσης ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. 

  Το Δ.Σ. της ΕΚΤ περιμένει τα βασικά επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή και χαμηλότερα μέχρι να δει ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν με ισχυρό τρόπο προς ένα επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

  Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι οι αγορές τίτλων στο υφιστάμενο πρόγραμμα (APP) συνεχίζονται με μηνιαίο ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ, μαζί  με τις αγορές στον προσωρινό φάκελο των €120 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Η τράπεζα συνεχίζει να περιμένει οι μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του APP να συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων και να τερματιστεί λίγο πριν ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια της. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ