Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 12:00

  Ευρωζώνη: Βουτιά 3,8% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο - η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί

  Ευρωζώνη: Βουτιά 3,8% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο - η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση που έχει ποτέ καταγραφεί γνώρισε το α' τρίμηνο του 2020 η Ευρώπη καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε ένα πρωτοφανές πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας. 

  Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 3,8% και της Ε.Ε. κατά 3,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat. 

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν καταγραφεί από την έναρξη συγκέντρωσης στοιχείων το 1995, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. 

  Σημειώνεται ότι το δ’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

  Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο. 

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για την Ευρωζώνη και -4,4% για την Ε.Ε.) όταν η ευρωπαϊκή οικονομία γνώριζε τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

  Στο 0,4% επιβράδυνε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός

  Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 0,4% κατέγραψε για τον Απρίλιο η Eurostat από 0,7% τον Μάρτιο, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει στο βαθύ κόκκινο τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η κατηγορία τρόφιμα, ποτά και αλκοόλ αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Απρίλιο (3,6% σε σύγκριση με 2,4% τον Μάρτιο) και ακολουθούν υπηρεσίες (1,2% σε σύγκριση με 1,3% τον Μάρτιο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (0,3% σε σύγκριση με 0,5% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-9,6% σε σύγκριση με -4,5% τον Μάρτιο).

  Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν υποχώρηση των τιμών καταναλωτή σε αρνητικό έδαφος, στο -0,9% τον Απρίλιο από 0,2% τον Μάρτιο.

  Διαβάστε ακόμη:

  Ευρωζώνη: Στο 7,4% η ανεργία, 197.000 νέοι άνεργοι τον Μάρτιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ