Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 18:25

  SADAT: Ο στρατός του Ερντογάν που δρα χρόνια στη Λιβύη - Θέλουν Ισλαμικό Κράτος 61 χωρών

  SADAT: Ο στρατός του Ερντογάν που δρα χρόνια στη Λιβύη - Θέλουν Ισλαμικό Κράτος 61 χωρών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη, η οποία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει διατάξεις για "φιλοξενούμενο προσωπικό", όρος ο οποίος οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν αν ο ιδιωτικός ανάδοχος, SADAT Defense Consultancy, θα είναι μεταξύ των πολιτικών ομάδων, που θα εγκατασταθούν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

  Η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να στείλει στη Λιβύη πολιτικά πρόσωπα που είναι μέλη οργανώσεων άμυνας και ασφάλειας.

  "Δεν υπάρχουν άλλες συμφωνίες που να έχει υπογράψει η Τουρκία με άλλες χώρες, και να έχουν έναν τέτοιο ορισμό", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Ουτκού Τσακιροζέρ. "Ποιοι είναι αυτοί οι οργανισμοί άμυνας και ασφάλειας που αναφέρονται στο μνημόνιο, ποιος θα τους ελέγχει;" πρόσθεσε ο Τσακίροζερ.

  Ωστόσο, η SADAT, που ιδρύθηκε από τον ταξίαρχο εν αποστρατεία, Αντνάν Τανριβέρντι, βρίσκεται στη Λιβύη εδώ και πολλά χρόνια. Την πρώτη φορά που η SADAT ανέφερε τη Λιβύη στην ιστοσελίδα της, ήταν τον Μάιο του 2013, όταν πραγματοποίησε επίσκεψη "για να προσδιορίσει τις ανάγκες των Νέων Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων". Η SADAT παρείχε κατάρτιση και εξοπλισμό στους Σύρους επαναστάτες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν την εταιρεία στο ραντάρ τους για αυτό τον λόγο.

  Αναφορές αποκάλυψαν ότι πρώην αξιωματικοί του τουρκικού στρατού στη SADAT, αποτελούσαν κυρίως ειδικούς εμπειρογνώμονες πολέμου, που είχαν απολυθεί από το στρατό, λόγω των ισλαμιστικών κλίσεων τους.

  Ο Τανριβέρντι, ήταν επίσης ο επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας του Ερντογάν, μέχρι σήμερα, που υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω του σκανδάλου. Ο Τανριβέρντι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Στρατού. Αργότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συλλόγου Υπερασπιστών Δικαιοσύνης (ASDER), που αποτέλεσε τη βάση της SADAT.

  Ο Τανριβέρντι είχε την τιμητική του στα πρωτοσέλιδα, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής, της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC), όταν είπε ότι η εταιρεία του ανοίγει το δρόμο για την άφιξη του Mαχντί, του λυτρωτή Μεσσία, σύμφωνα με τις ισλαμικές διδασκαλίες, που θα εμφανιστεί μαζί με τον Ιησού για να διώξει τον Αντίχρηστο. Ο επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο ισλαμικός κόσμος θα ενωθεί υπό την ηγεσία του Μαχντί.

  "Είναι σαφές ότι η SADAT ακολουθεί και επιβάλλει την ατζέντα του Ερντογάν χωρίς τους περιορισμούς της ύπαρξης κυβερνητικής οντότητας", έγραψε ο πρώην αξιωματούχος του Πεντάγωνου, Μάικλ Ρούμπιν.

  Ο Ρούμπιν, καθώς και άλλοι σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, δήλωσε ότι η SADAT είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Ο Ρούμπιν ανέφερε επίσης ότι η SADAT έλαβε χρηματοδότηση από την τουρκική κυβέρνηση για την εκπαίδευση περίπου 3.000 ξένων μαχητών, που θα εγκατασταθούν στη Συρία και τη Λιβύη.

  Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και το Μέτωπο Al Nusra ήταν μεταξύ των ομάδων, στις οποίες η SADAT παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Rubin.

  Η Μεράλ Ακσενέρ, του Καλού Κόμματος (İYİ) και πρώην υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε τον Ιανουάριο του 2018, ότι η SADAT είχε οργανώσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στην κεντρική Ανατολία, ενώ δήλωσε ότι "φημολογείται ότι θα δημιουργήσει χάος στην Τουρκία κατά τις εκλογές", τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

  Η SADAT απάντησε στις κατηγορίες, φυσικά κατά την πάγια τακτική Ερντογάν, δηλαδή ισχυριζόμενη ότι ο Ρούμπιν είναι γκιουλενιστής.

  Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι κανένα από τα στελέχη της δεν συνεργάστηκε με άλλο, παρόλο που βρίσκονταν στο δρόμο ενάντια στην προσπάθεια πραξικοπήματος "όπως κάθε πατριώτης Τούρκος" και ότι "δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ έργα από το SADAT στην Τουρκία ή σε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εκλογική διαδικασία".

  Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα ήταν η συμμετοχή της SADAT στις Ομάδες Esedullah, μια ειδική δύναμη επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του αντάρτικου πόλης, στα στα νοτιοανατολικά, εναντίον Κούρδων το 2015 και αναφέρθηκε σε μια έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία ως υπεύθυνη για "σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης δολοφονίας πολιτών".

  Η SADAT δημιούργησε μια σειρά βάσεων στην βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών της Συρίας και τουλάχιστον μία από αυτές τις βάσεις στην επαρχία Kocaeli, ανήκε στο τουρκικό ναυτικό, σύμφωνα με έκθεση της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Αydınlık. Η SADAT αρνήθηκε την κατηγορία.

  Ο Τανριβέρντι δεν αρνείται την υποστήριξή του στον ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) κατά του Άσαντ και το 2012 ζήτησε από την Τουρκία να προωθήσει μια διπλωματική αποστολή στη Διοίκηση του FSA και να εκδώσει διπλωματικά διαβατήρια σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, το οποίο θεωρούσε κατάλληλο. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η σχέση επεκτάθηκε πέρα ​​από τον FSA και αποτελούσε υποστήριξη με το παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία, που μετέπειτα πέρασε στο Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο αλ-Νούσρα.

  Ο Τανριβέρντι, τον Φεβρουάριο, περιέγραψε το όνειρό του για ένα ομοσπονδιακό Ισλαμικό Κράτος, που θα περιλαμβάνει 61 χώρες με πλειοψηφία μουσουλμάνων, τοποθετημένες σε οκτώ ομάδες, κατά εθνικότητα και τοποθεσία, στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Ισλαμικής Ένωσης, που υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών για τους Υπερασπιστές Δικαιοσύνης (ASSAM). Οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν υπουργεία ισλαμικής ενότητας, που θα συγκαλούνται τακτικά για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ένωση, ανέφερε ο Τανριβέρντι σε ομιλία του στο συνέδριο. Η Τουρκία, το Ιράν, η Συρία, ο Ιρακινός Οργανισμός Αντίστασης και η Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ισλαμικών χωρών, δήλωσε ο Τανριβέρντι, με μια δύναμη ταχείας απόκρισης ισλαμιστών που θα αποτελείται από μια αμφίβια ταξιαρχία, και μία μονάδα αλεξιπτωτιστών.

  Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet το 2018 κατηγόρησε τη SADAT ότι διευκόλυνε τη μεταφορά κεφαλαίων και εξοπλισμού στη Χαμάς.

  Ο βουλευτής Νετζατί Γιλμάζ ρώτησε το 2016 από τον τότε πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ποιες χώρες συνδέθηκαν με τη SADAT, αν προσέφερε κατάρτιση σε πληροφορίες για οποιεσδήποτε ξένες χώρες, αν είχε στρατόπεδα στο εξωτερικό και αν οι ισχυρισμοί για τους δεσμούς του με το Μέτωπο αλ-Νούσρα ήταν αλήθεια. Φυσικά ο Γιλντιρίμ, δεν απάντησε ποτέ.

  Σε περίπτωση άλλου κοινωνικού κινήματος, όπως οι διαμαρτυρίες του Πάρκου Γκεζί του 2013 ή ένα εργατικό κίνημα, η SADAT θα μπορούσε να βγει και να σκοτώσει ανθρώπους, φυσικά μένοντας ατιμώρητη, ισχυριζόμενη ότι είναι τρομοκράτες, σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή του νομοθέτη CHP, Φικρί Σααλάρ, το 2018.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ρώσοι διπλωμάτες: Μαχητές του FSA εστάλησαν από την Τουρκία στη Λιβύη

  * Ο "αναλώσιμος στρατός" του Ερντογάν: Τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ