Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 17:15

  Ρώσοι διπλωμάτες: Μαχητές του FSA εστάλησαν από την Τουρκία στη Λιβύη

  Ρώσοι διπλωμάτες: Μαχητές του FSA εστάλησαν από την Τουρκία στη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία έστειλε Σύρους επαναστάτες, αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, καθώς η Άγκυρα δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας, πρόκειται να εγκατασταθούν σταδιακά στη χώρα, που διανύει μία νέα περίοδο πολεμικών συγκρούσεων, καθώς ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), έχει εξαπολύσει την "τελική επίθεση" για την κατάληψη της Τρίπολης, με εντολή του ηγέτη του, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Πρόσφατα ο LNA κατέλαβε και τη Σίρτη, καθώς οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σαράτζ, με έδρα την Τρίπολη, αποσύρθηκαν άρον άρον μετά από μία αιφνιδιαστική επίθεση.

  Μετά από αυξανόμενες αναφορές και δηλώσεις από διεθνείς παρατηρητές σχετικά με τη μαχητική παρουσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη Λιβύη, Ρώσοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle ότι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, στις τάξεις των οποίων βρίσκονταν (στη Συρία) και διάφοροι Τουρμένοι μαχητές, Άραβες και τζιχαντιστές, όπως οι διαβόητοι μαχητές της μονάδας Sultan Murad, που συμμετείχαν σε εκκαθαρίσεις των τζιχαντιστών εναντίον πολιτών στο Ιντλίμπ, απεστάλησαν πράγματι στη Λιβύη.

  Οι διπλωμάτες επεσήμαναν το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας σχετικά με το θέμα συνεχίζονται.

  Το κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 2 Ιανουαρίου ενέκρινε νομοσχέδιο για την αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαράτζ, αφού έλαβε αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη από τον Λίβυο πρόεδρο.

  Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν σε μάχες, αλλά θα εκπαιδεύσουν τοπικές δυνάμεις στη χώρα.

  Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται στις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση της Λιβύης, με τη Μόσχα να υποστηρίζει τον Χαφτάρ, του οποίου οι δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους, το μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης πόλης της Βεγγάζης, αλλά και του Τομπρούκ, στο οποίο εδράζεται η βουλή της χώρας.

  Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και η GNA αρνήθηκαν ότι εστάλησαν στοιχεία του FSA στη Λιβύη. Εάν είναι αλήθεια, δεν θα είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά στρατεύματα συνεργάζονται με τους συριακούς αντάρτες επί τόπου.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ο "αναλώσιμος στρατός" του Ερντογάν: Τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη

  * Θα είναι η Λιβύη ένα ακόμα θύμα της τουρκικής υποκρισίας όπως η Συρία;

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ