Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 08:56

  Tι σημαίνει η συμφωνία Σιδμα-Μπήτρου για τον κλάδο της χαλυβουργίας

  Tι σημαίνει η συμφωνία Σιδμα-Μπήτρου για τον κλάδο της χαλυβουργίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της ΣΙΔΜΑ και της Μπήτρος, φαίνεται να οδηγεί προς αίσιο τέλος την πολύκροτη υπόθεση του κλάδου της εμπορίας χάλυβα, που όπως και όλοι οι τομείς που σχετίζονται με την οικοδομή και τις κατασκευές έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα κατά την περίοδο της κρίσης.

  Αν και ακόμη η συγχώνευση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα από πλευράς τραπεζών, χθες με την υπογραφή του μνημονίου ουσιαστικά έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη συνένωση των δυνάμεων των δύο εταιρειών, αφενός του μεγαλύτερου σχήματος που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στην εμπορία χάλυβα και αφετέρου της πιο παραδοσιακής επιχείρησης με πολυετή παρουσία και δραστηριότητα στην αγορά. 

  Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές της διοίκησης της ΣΙΔΜΑ, το νέο σχήμα, εφόσον ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά από πλευράς τραπεζών, θα είναι το μεγαλύτερο στην αγορά σε όγκους πωλήσεων (ήδη η ΣΙΔΜΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παίκτης στον κλάδο) ενώ δημιουργούνται σημαντικές λειτουργικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας απαραίτητες για μια αγορά που επί χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. 

  Πάντως είναι σαφές ότι το νέο σχήμα δημιουργείται σε μια περίοδο που ήδη καταγράφονται κάποια πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης ενώ υπάρχουν επίσης και κάποια μεγάλα έργα εν αναμονή, όπως το Ελληνικό, το Καστέλι, τα έργα στον Πειραιά του ΟΛΠ, τα οποία θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και στα οποία οι δύο εταιρείες που "έσονται εις σάρκαν μία” θα έχουν με τον ένα ή άλλο τρόπο ενδιαφέρον και συμμετοχή.

  Σημειώνεται βεβαίως ότι η ΣΙΔΜΑ μεγαλώνει και εμφανίζει σημαντικά ποσοστά ανάπτυξης μέσω και των θυγατρικών της στα Βαλκάνια, όπου επίσης υπάρχουν ενδιαφέρουσες προοπτικές ζήτησης.

  Σε ό,τι αφορά αυτήν καθαυτή τη συγχώνευση, από πλευράς των εμπλεκομένων δεν δίνονται πληροφορίες ως προς τους όρους ωστόσο είναι σαφές ότι από πλευράς διαδικασιών θα χρειαστούν για την υπογραφή της συμφωνίας ακόμη περίπου 2 μήνες, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πλήρης απορρόφηση δηλαδή της Μπήτρος από τη ΣΙΔΜΑ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά περίπου σε διάστημα 8 μηνών. 

  Η κίνηση αυτή λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα και αποτελεί καταλύτη για την υγιή εξέλιξη του χαλυβουργικού κλάδου, εκτιμούν πηγές της διοίκησης της ΣΙΔΜΑ, με δεδομένο μάλιστα ότι με τη συγχώνευση ισχυροποιείται και ενισχύεται τόσο σε επίπεδο ισολογισμού όσο και σε επίπεδο λειτουργίας και δραστηριότητας, η μεγαλύτερη εταιρεία με το σημαντικότερο μερίδιο αγοράς. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ