Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 16:52

  Γερμανία-δημοσκοπήσεις: Πρωτιά για την επιλογή της Μέρκελ για την προεδρία του CDU

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γερμανία-δημοσκοπήσεις: Πρωτιά για την επιλογή της Μέρκελ για την προεδρία του CDU

  του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ προτιμά για την ηγεσία του CDU η πλειοψηφία των υποστηρικτών του εν λόγω κόμματος.

  Αυτό αποκαλύπτει δημοσκοπηση του ZDF, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, η Κραμπ-Καρενμπάουερ, την οποία υποστηρίζει η απερχόμενη πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, κερδίζει το 38%.

  Μάλιστα, η υποψηφιότητα της εκλεχτής της Μέρκελ κέρδισε 3 μονάδες σε σχέση με τα ευρήματα της προηγούμενης δημοσκοπησης​​​​​.

  Αντίθετα, ο βασικός αντίπαλος της, ο Φρίντριχ Μερτς –ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη του τέως ΥΠΟΙΚ και νυν προέδρου της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- κερδίζει το 29% των υποστηριχτών του CDU.

  Σημειώνεται ότι ο Μέρτς έχασε 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Υποστήριξη χάνει και ο τρίτος υποψήφιος, ο Γενς Σπαν, ο οποίος, όπως και ο Μερτς, βρίσκεται στο ''κλίμα'' Σόιμπλε. 

  Αθροιστικά, ο Μερτς και ο Σπαν κερδίζουν το 35%, ενώ η Κραμπ-Κάρενμπάουερ κερδίζει 38%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό της Κραμπ-Κάρενμπάουερ ξεπερνά το άθροισμα των ποσοστών των Μερτς – Σπαν. 

  Αυτό είναι καινούριο στοιχείο, καθώς στην προηγούμενη δημοσκόπηση, αν και έβγαινε πάλι πρώτη η Κραμπ -Κάρενμπάουερ, το άθροισμα των Μερτς -Σπάν ήταν μεγαλύτερο από το δικό της ποσοστό.

  Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Σπαν θα στηρίξει τον Μερτς, αν δει κανείς π.χ. τις διαφορετικές δηλώσεις τους σε σχέση με το θέμα του ασύλου στους πρόσφυγες. Ο Σπαν συμφώνησε με την Κραμπ-Κάρενμπάουερ ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ο Μερτς τάχθηκε υπέρ του αντιθέτου.

  Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι ενισχύεται η πρωτιά της Κραμπ-Καρενμπάουερ, παρά το γεγονός ότι τις πρώτες μέρες μετά την παραίτηση της Μέρκελ από την προεδρία (δηλ. μετά τις 29/10), οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρωτιά για τον Μερτς. 

  Σημαντικό ρόλο, ίσως, έπαιξαν και τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου τα οποία αναφέρονταν στην πολυετή σταδιοδρομία του Μερτς σε διάφορες θέσεις συμβούλου σε μεγάλες επιχειρήσεις μετά τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αφότου αποσύρθηκε από τα ηγετικά πόστα του CDU.

  Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο που δημοσίευσε ο Spiegel, το οποίο έδειχνε την καγκελαρία σαν παράρτημα ενός γιγάντιου κτιρίου στο οποίο εδρεύει η Black Rock, στην οποία είχε δουλέψει ο Μερτς. 

  Αντίθετα, ο Spiegel θεωρεί, ίσως, ως μεγαλύτερο ατού της Κραμπ-Κάρενπάουερ όχι μόνο την ταπεινή κοινωνική καταγωγή της, αλλά και τη συνεχώς κλικακούμενη, νικηφόρα πολιτική πορεία της.

  Σε περίπτωση που επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή εκλεγεί στις 6/12 η Κραμπ-Κάρενμπάουερ, τότε θα ισχυροποιηθεί η θέση της Μέρκελ στην καγκελαρία, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές. 

  Την ίδια ώρα, η παραίτηση της Μέρκελ έχει σταματήσει τη δημοσκοπική κατρακύλα του CDU, καθώς έχει κερδίσει το 27% της γερμανικής κοινής γνώμης. Παρόλα αυτά, το ακροδεξιό AfD κερδίζει 2 μονάδες, φτάνοντας στο 16%, παρά τα δημοσιεύματα που φέρουν κορυφαία στελέχη τους να εμπλέκονται σε υποθέσεις επιχορήγησης τους από ιδιωτικούς οργανισμούς.

  Το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να το έχει το SPD. Οι Πράσινοι, σταθερά πλέον, τούς έχουν εκτοπίσει από τη 2η θέση, καταλαμβάνοντας 22%. 

  Aν, μάλιστα, εκλεγεί η Κραμπ-Κάρενμπάουερ δεν αναμένεται να ισχυροποιηθεί η θέση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι συγκυβερνούν με το CDU.

  Kαι αυτό γιατί το ενδεχόμενο της ανάκαμψης του SPD στις δημοσκοπήσεις (το οποίο συνεχίζει να είναι κολλημένο στο πολύ χαμηλό 14%) συνδέεται με πιθανή εκλογή του Μερτς, ο οποίος τοποθετείται στα δεξιά της Μέρκελ, στην ηγεσία του CDU.

  Σ΄αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε το SPD να αυξήσει τις πιέσεις εντός του Μεγάλου Συνασπισμού προς τα αριστερά και να δικαιολογήσει ακόμα και μία πιθανή έξοδο του από την κυβέρνηση.

  Δεν είναι τυχαίο που το 45% των Γερμανών και το 61% των υποστηριχτών του SPD ζητούν αριστερή στροφή από τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ η προηγούμενη δημοσκόπηση έδειχνε πως η πλειοψηφία τους προτιμά στην αντιπολίτευση, αν και δεν ...θέλει πρόωρες εκλογές.

  Ενισχυτικό προς την ίδια κατεύθυνση είναι πως 83% των Γερμανών ζητά ριζική αναθεώρηση ή έστω μικρή της μεταρρύθμισης "Χαρτς ΙV", την οποία θέσπισε η κυβέρνηση του SPD πλήττοντας τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τη δεκαετία του '90, και της στοίχισε στην ουσία την διάσπαση του από τα αριστερά. Mε άλλα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί στήριξη των κοινωνικά αδύναμων. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό εύρημα για τις γενικότερες πολιτικές τάσεις στη γερμανική κοινωνία.

  Το δεύτερο βασικό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι ότι η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η απόλυτη πλειοψηφία (59%) επιθυμεί την ενδυνάμωση του ηγετικού ρόλου, από κοινού, της Γερμανίας και της Γαλλίας εντός της ΕΕ, ενώ 70% θεωρεί αρνητικό το Brexit, τόσο για την ΕΕ, όσο και για τη Γερμανία. Επίσης, το 63% υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βάζει τα δυνατά της για μια ισχυρή Ευρώπη. Το δε 70% των Γερμανών θεωρεί "καλό" το ευρωνόμισμα.

  Το τρίτο σημαντικό εύρημα είναι ότι oι Γερμανοί θεωρούν ότι η πιο επιθυμητή κυβέρνηση θα ήταν μεταξύ CDU/CSU - Πρασίνων (15%). Δεύτερη πιο επιθυμητή είναι μία κυβέρνηση SPD - Πρασίνων (12%), έπειτα μία κυβέρνηση CDU/CSU-Φιλελευθέρων και τέλος μία κυβέρνηση CDU/CSU-SPD .... Ωστόσο πρέπει να τονισθεί πως τα ποσοστά αυτά των προτιμήσεων είναι τραγικά χαμηλά, καθώς παλιότερα, κυρίως πριν το 2017, η πρώτη προτίμηση των Γερμανών κυμαινόταν σε ποσοστά άνω του 30%.

  Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι το 63% των Γερμανών θεωρεί ότι η οικονομία τους βαίνει καλώς, ενώ το 70% εκτιμά ότι βελτιώνεται η δική τους οικονομική κατάσταση.

  Το πέμπτο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της ZDF είναι ότι το 58% των Γερμανών πιστεύει πως η είσοδος πολλών προσφύγων στη Γερμανία μπορεί να ενδυναμώσει τη χώρα και όχι το αντίθετο. Ωστόσο, το 55% θεωρεί πως η Μέρκελ δεν τα πήγε καλά στη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων