Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 17:00

  Οι Γερμανοί θέλουν μία νέα, αλλά πιο συντηρητική ''Μέρκελ''

  Οι Γερμανοί θέλουν μία νέα, αλλά πιο συντηρητική ''Μέρκελ''
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μία νέα "Μέρκελ", η οποία θα είναι -όμως - πιο "συντηρητική", φαίνεται ότι θέλει η πλειοψηφία των Γερμανών στην ηγεσία του CDU.

  Αυτό προκύπτει από τη πανεθνική δημοσκόπηση της ZDF, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (Politikbarometer, Noέμβριος 2018), σύμφωνα με την οποία το 35% των υποστηριχτών του CDU θέλει την νυν γραμματέα του CDU (και πρωθυπουργό του κρατιδίου του Σάαρ), Άνεγκρετε Κραμπ-Κάρεμπάουερ να διαδεχθεί τη Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος.

  Υπενθυμίζεται πως η Κραμπ-Κάρενμπάουερ ήταν επιλογή της Μέρκελ στη θέση της γραμματέως και, φυσικά, στηρίζεται από τη Γερμανίδα Καγκελάριο για να καταλάβει τη θέση της προέδρου, κατά την ψηφοφορία της 6ης Δεκεμβρίου.

  Αντίθετα, ο φερόμενος ως ''εκλεκτός'' (σύμφωνα, τουλάχιστον,με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου) του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς κερδίζει το 33%, ενώ ο Γενς Σπαν (ο οποίος επίσης είναι του πολιτικού ''κλίματος'' Σόιμπλε) έχει την υποστήριξη του 7%.

  Μ΄άλλα λόγια, το 40% των υποστηριχτών του CDU θέλει πρόεδρο ΄΄κλίματος '' Σόιμπλε, ενώ το 35% πρόεδρο ''κλίματος'' Μέρκελ.

  Η διαφορά αυτή σε βάρος της επιλογής Μέρκελ δικαιολογείται από το ότι το 44% των υποστηριχτών του CDU επιθυμεί μία ''συντηρητική'' στροφή του εν λόγω κόμματος.

  Εξάλλου, ο Σόιμπλε εμφανίζεται πρώτος σε δημοφιλία Γερμανός πολιτικός, έπεται η Μέρκελ και μετά ο Όλαφ Σολτς (ΥΠΟΙΚ, Αντι-καγκελάριος, SPD).

  Τα ποσοστά αυτά, πάντως, για την Κραμπ -Κάρενμπάουερ, είναι καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

  Σημειώνεται πως, τις τελευταίες μέρες, μερίδα του γερμανικού τύπου δίνει ιδιαίτερη έμφαση, μάλλον με κριτική ματιά, στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του Μερτς ως σύμβουλου σε μεγάλες εταιρείες και, τελευταία, στην Black Rock.

  Σημειώνεται, ταυτόχρονα, πως το 25%, όμως, παραμένει αναποφάσιστο.Συνεπώς, φαίνεται πως η αναμέτρηση της 6ης /12 θα είναι ντέρμπι μεταξύ των δύο βασικών ''παρατάξεων'', από τη μεριά της Μέρκελ και από της άλλη, του Σόιμπλε.

  Ενισχυτικό, πάντως, προς την κομματική ''παράταξη'' της Μέρκελ είναι το γεγονός πως πάνω από τα 2/3 των Γερμανών επιθυμούν την παραμονή της στην Καγκελαρία έως το 2021, ενώ λίγο πάνω από τους μισούς θέλουν τη διατήρηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού (CDU/CSU-SPD) έως τότε, δηλαδή εμμέσως τάσσονται κατά της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

  Παράλληλα, μετά την παραίτηση της Μέρκελ από τη εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος της, έχει σταματήσει η πτώση του CDU, καθώς το υποστηρίζει σταθερά (όπως δηλαδή και τον περασμένο Οκτώβριο) το 27% των Γερμανών (έναντι 32% στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές).

  Αριστερή στροφή, χωρίς τη Νάλες θέλουν οι Σοσιαλδημοκράτες

  Ωστόσο, αν μετά την ανακοίνωση της εξόδου της Μέρκελ από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών έχει ''παγώσει'' η παραπέρα πτώση του κόμματος, τα πράγματα συνεχίζουν χειροτερεύουν για το SPD.

  To 42% των Γερμανών και το 50% των υποστηριχτών του SPD υποστηρίζουν ότι το κόμμα αυτό πρέπει να κάνει αριστερή στροφή. Το 57% των Γερμανών υποστηρίζουν πως καλύτερα το SPD να μείνει στην αντιπολίτευση, με άλλα λόγια να φύγει από το Μεγάλο Συνασπισμό.

  Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, η πλειοψηφία των Γερμανών (αν και οριακή)θέλει τη διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης. Επίσης, το 71% των Γερμανών και το 58% των υποστηριχτών των Σοσιαλδημοκρατών υποστηρίζει πως η πρόεδρος του SPD, Άντρεα Νάλες, δεν μπορεί να ηγηθεί με επιτυχία στο μέλλον στο κόμμα αυτό. Και αυτό την ώρα που το SPD κερδίζει ποσοστό μόλις 14%.

  Η κατάρρευση της δημοτικότητας της Νάλες συντελείται την ίδια ώρα που οι Πράσινοι συνεχίζουν να εκτινάσσονται δημοσκοπικά. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει 22% στους Πράσινους, δηλαδή είναι πέντε μονάδες πίσω από το CDU και έξι μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε ενδεχόμενη έξοδο του SPD από την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει προκήρυξη νέων εκλογών και όχι σχηματισμός κυβέρνησης ''Τζαμάικα'' (CDU-CSU, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι).

  Τα βασικά συμπεράσματα

  Εν κατακλείδι, η τάση που διαμορφώνεται στην γερμανική ''κοινή γνώμη'' δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Μέρκελ ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του CDU (29/10) έχει ως εξής :

  1. Το CDU διατηρεί σταθερά την πρωτιά, αλλά αρχίζει αυτή η πρωτιά αρχίζει σιγά -σιγά να απειλείται -αν και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί - από τους Πράσινους.

   Έτσι οι δύο μέχρι πρότινος βασικές κόντρες μεταξύ CDU -AfD (στο χώρο της κεντροδεξιάς και της δεξιάς) και μεταξύ SPD -Πράσινων (στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστέρας) αρχίζει να αντικαθίσταται από μία και μόνη κυρίαρχη κόντρα: Μεταξύ CDU-Πρασίνων (στο χώρο του πολιτικού Κέντρου) η οποία, μάλιστα, αφορά πλέον την κορυφή της πολιτικής πυραμίδας και όχι την περιφέρεια της...

  2. Αν και οριακά, η πλειοψηφία -όμως - των Γερμανών θέλει τη διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού έως το 2021,δηλαδή δεν θέλει πολιτική αναταραχή και πρόωρες εθνικές εκλογές.

  Μ΄ άλλα λόγια, η άνοδος των Πρασίνων δεν είναι για την ώρα τέτοια που να πείθει την απόλυτη πλειοψηφία των Γερμανών πως πρέπει να πέσει η σημερινή κυβέρνηση και να συν-κυβερνήσουν (μαζί με το CDU ή το SPD) οι Πράσινοι. Κρίσιμες θα είναι οι εξελίξεις στο SPD . Η πλειοψηφία δεν βλέπει να μείνει στη θέση της, η σημερινή πρόεδρος, ενώ πιέζει για αριστερή στροφή του κόμματος. Παρόλα αυτά,το αριστερό κόμμα (Linke) παραμένει στάσιμο.

  3. Η επιλογή της Μέρκελ (Ανέγκετε Κραμπ -Κάρενμπάουερ) για την προεδρία του CDU κοντράρεται ''σώμα -με σώμα'' με την φερόμενη επιλογή του Σόιμπλε (Μερτς), ενώ αρχικά φαινόταν πως ο Μερτς θα κερδίσει άνετα τη Κραμπ-Κάρενμπάουερ. Ωστόσο, η πλειοψηφία θέλει συντηρητική στροφή του κόμματος, κάτι που ευνοεί το Μερτς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων