Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 08:45

  SPD: Ναι μεν αλλά στον Μεγάλο Συνασπισμό

  SPD: Ναι μεν αλλά στον Μεγάλο Συνασπισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη, ανταπόκριση από το Βερολίνο

  "Πράσινο φως" στην έναρξη των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έδωσε χθες το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Μάλιστα κατέληξε και σε μία πλατφόρμα 14 θέσεων με βάση τις οποίες θα μπορούσε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους Χριστιονοδημοκράτες με στόχο ένα νέο Μεγάλο Συνασπισμό.

  Ωστόσο, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών δεν φαίνεται να προτρέχει σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας.  

  Το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την απόφαση ξεκαθαρίζει εξαρχής πως δεν πρέπει να υπάρξει "κανένας προκαθορισμός", αλλά και "κανένας αυτοματισμός" των διαδικασιών προσέγγισης με τους Χριστιανοδημοκράτες.

  Εξάλλου, τόσο η πλατφόρμα θέσεων την οποία προτείνει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όσο και η ίδια η απόφαση για έναρξη των συνομιλιών για ένα νέο "Μεγάλο Συνασπισμό" θα πρέπει να περάσει πρώτα από την κρίση του πανεθνικού συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο μεταξύ Πέμπτης 7 και Σαββάτο 9 Δεκεμβρίου.

  Παράλληλα, το ίδιο συνέδριο πρέπει να εκλέξει και νέα ηγεσία. 

  Αυτό θα είναι το μάλλον εύκολο έργο, ενώ το δύσκολο θα είναι η αποδοχή της έναρξης συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες. 

  Πολιτικοί κύκλοι στο Βερολίνο με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr αναφέρουν πως η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του SPD τάσσεται κατά της συμμετοχής του κόμματος τους σε άλλο ένα Μεγάλο Συνασπισμό, θεωρώντας πως  το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έλαβε  στις  ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου οφείλεται στη συμμετοχή στην προηγούμενη κυβέρνηση (2013-2017).

  Συνεπώς η εμπειρία αυτή δεν πρέπει να επαναληφθεί, σύμφωνα με τους αντίθετους προς ένα νέο Μεγάλο Συνασπισμό.

  Έτσι,  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται δεδομένη η επικύρωση (από τη βάση του κόμματος) της πρότασης της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας για συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες με στόχο ένα νέο Μεγάλο Συνασπισμό.

  Ούτε, βέβαια, μία ενδεχόμενη  επικύρωση της πρότασης για συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνηση σημαίνει "αυτόματα" και "προκαθορισμένα" –όπως η ίδια η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία τονίζει στο προαναφερθέν δελτίο τύπου της– σημαίνει επικύρωση της συμμετοχής του SPD σε ένα Μεγάλο Συνασπισμό.

  Για αυτό θα απαιτηθεί νέα εσωκομματική διαδικασία. Αυτή θα πρέπει να εγκρίνει  όχι τις σοσιαλδημοκρατικές θέσεις προς ένα Μεγάλο Συνασπισμό, αλλά τις κοινές σοσιαλδημοκρατικές –χριστιανοδημοκρατικές θέσεις ενός Μεγάλου Συνασπισμού. Και αυτό θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο.

  Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο SPD στην πορεία προς ένα Μεγάλο Συνασπισμό δεν σημαίνει πως ο μοναδικός για την ώρα υποψήφιος για την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών, δηλαδή ο νυν ηγέτης τους, Martin Schulz δεν θα εκλεγεί και πάλι πρόεδρος.

  Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ποσοστό με το οποίο θα εκλεγεί. 

  Σύμφωνα με μερίδα πολιτικών αναλυτών στη γερμανική πρωτεύουσα, οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από 70% - 80% θα θεωρηθεί αποτυχία για τον Schulz.

  Ωστόσο, άλλοι αναλυτές δεν δέχονται αυτό το "μέτρο", δεδομένης της στροφής 180 μοιρών την οποία επιχειρεί ο Schulz από μία πολιτική κάθετης άρνησης συμμετοχής στην κυβέρνηση μετεκλογικά σε μία πολιτική προσέγγισης ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού.

  Την προσέγγιση αυτή υποστήριξε ανοιχτά και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας και κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Armin Laschet σε χθεσινή συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση της Handelsblatt.  

  O Laschet, ο οποίος θεωρείται στη Γερμανία –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Capital.gr- από τους πιο γνήσιους εκφραστές της "γραμμής Μέρκελ" στο CDU, μάλιστα δήλωσε πως η Γερμανία "πρέπει να δώσει μία θετική απάντηση στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron".

  Η θέση αυτή διατυπώνεται επακριβώς και στην πλατφόρμα που προτείνει η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών προς το μεθαυριανό συνέδριο του κόμματος.

  Επίσης ο Laschet ξεκαθάρισε πως τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα τα οποία πρέπει να διαχειρισθεί η Γερμανία το αμέσως επόμενο διάστημα –δηλαδή η μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών Θεσμών και το Brexit- δεν μπορούν να περάσουν μέσω μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, δηλαδή μέσω μίας κυβέρνησης CDU/CSU.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων