Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 00:03

  Κερδισμένοι και χαμένοι έξω από το πεδίο μάχης στην Ουκρανία

  «Ομπρέλα» μέσω Ιταλίας και για ελληνικό χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Camino Mortera-Martinez

  Η εισβολή του Πούτιν έχει δημιουργήσει κερδισμένους και χαμένους στις Βρυξέλλες. Η Πολωνία έχει συγκεντρώσει σημαντική υπεραξία και είναι πιθανό να λάβει το μερίδιο της από τα χρήματα ανάκαμψης της ΕΕ μετά από την πανδημία.

  Το ιδιαίτερο στιλ ηγεσίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -συγκεντρωτικό και εστιασμένο στα μεγάλα αρχεία και όχι στους πιο τεχνικούς φακέλους- είναι κατάλληλο για να δείξει τον δρόμο σε έναν οργανισμό σαν την ΕΕ που είναι κάποιες φορές χωρίς συνοχή, σε έναν πόλεμο.

  Ο Μακρόν είναι ένας άλλος προφανής νίκης. Με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς να βρίσκεται τις περισσότερες φορές έξω από το κάδρο και τη Βρετανία εκτός ΕΕ, έχει αναδειχθεί ως ο ηγέτης της ΕΕ με τη μεγαλύτερη επιρροή. Οι ιδέες του μπορεί να μην έχουν πάντα πεδίο εφαρμογής, αλλά τουλάχιστον είναι αρκετά τολμηρός για να τις βάλει στο τραπέζι.

  Ο Σολτς της Γερμανίας αντιθέτως, έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα στη φήμη του τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δισταγμοί και οι ταλαντεύσεις με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τόσο το εμπάργκο αερίου όσο και την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, έχουν διαβρώσει την πολιτική πρωτεύουσα του Βερολίνου. Επιθέσεις έχουν γίνει και από τις δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες κατηγορούν τη Γερμανία ότι ήταν αφελής και εφησυχασμένη στις συναλλαγές της με τον Πούτιν. Και οι νότιες χώρες, οι οποίες ενοχλούνται που το Βερολίνο, απλώς πολύ χαρούμενο για να τους κάνει διάλεξη για τη λιτότητα στην κρίση του ευρώ, δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί ότι μια μεγάλη κρίση ασφάλειας θα πρέπει να καταλήξει σε σημαντικό κόστος για την οικονομία.

  Η Ουγγαρία, ήδη απομονωμένη, αποξενώνει περαιτέρω τους εταίρους στην Ευρώπη, και όχι μόνο. Όσοι ήλπιζαν ότι η εισβολή του Πούτιν θα άλλαζε τη γνώμη των ψηφοφόρων για ανελεύθερους ηγέτες όπως ο Βίκτορ όρμπαν, αποδείχθηκαν λάθος. Ο Όρμπαν έχει περάσει από μια απλή ενόχληση, σε ένα σοβαρό πρόβλημα χωρίς εύκολη λύση.

  Ένας τρίτος, ίσως λιγότερο προφανής χαμένος, είναι η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Η ανάγκη να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν, έχει βάλει ένα εμπόδιο στις εργασίας της Ένωσης για το σχέδιο "Fit for 55” για τη μειωση των εκπομπών του θερμοκηπιου. Επειδή πολλές χώρες βασίζονταν στο φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή ενέργειας ενώ σταδιακά καταργούσαν άλλες, πιο ρυπογόνες, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, περίπου το ένα τρίτο των κρατών-μελών τώρα πιέζει για μια αναβολή του σχεδίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμους διπλωμάτες.

  Συνολικά, η ΕΕ αντέχει εντυπωσιακά καλά, τρεις μήνες μετά τον πόλεμο του Πούτιν. Κατάφερε να συμφωνήσει γρήγορα στις κυρώσεις, έστειλε όπλα και χρήματα στην Ουκρανία και καλωσόρισε μεγάλο αριθμό όσων διέφυγαν από τη βάναυση επίθεση του Πούτιν.

  Οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν γενναίες αποφάσεις, αν και απομένουν πολλά να γίνουν, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Το κρίσιμο είναι πως ούτε η ΕΕ ούτε οι σύμμαχοι της έχουν καταφέρει να σταματήσουν τον Πούτιν. Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή ενότητα.

  Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρά διαδρομή και να είναι πρόθυμοι να τραβήξουν όλα τα όπλα τους για να διατηρήσουν την ενότητα.

  Ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το διχασμό θα είναι ο Πούτιν.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/insights/state-union-eu-three-months-putins-war

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ