Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 10:41

  Η επίδραση του ευρώ στη γερμανική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η επίδραση του ευρώ στη γερμανική οικονομία

  Του Stefano Micossi

  Αυτό το άρθρο περιγράφει τέσσερα χαρακτηριστικά της γερμανικής οικονομίας τα οποία βρίσκονται στη ρίζα των εξωτερικών της ανισορροπιών: την εξέλιξη της πραγματικής της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τις υποκείμενες τάσης στην παραγωγικότητα και στο κόστος εργασίας ανά μονάδα, την επίμονη έλλειψη επενδύσεων σε σχέση με τις εγχώριες αποταμιεύσεις, και την διάθεση μεγάλου μέρους του υφιστάμενου εξωτερικού χρέους σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου εκτός ευρωζώνης.

  Το ευρώ έχει βοηθήσει τη Γερμανία να διατηρήσει μια ισχυρή ανταγωνιστική θέση για τις εξαγωγές της εντός της ευρωζώνης και έχει συμβάλει στη συγκράτηση της ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε σχέση με τα κύρια νομίσματα τρίτων χωρών.

  Επιπλέον, η νομισματική ένωση έχει εξαλείψει μεγάλο μέρος της πίεσης προς τη Γερμανία να προσαρμόσει το τεράστιο εξωτερικό της πλεόνασμα, από τη στιγμή που οι κεφαλαιακές εισροές δεν επηρεάζουν πλέον τη δημιουργία νομισματικής βάσης.

  Η ισχύς των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας έχει δημιουργηθεί από τη μία πλευρά, με τη βοήθεια του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας στη μεταποίηση, η οποία ακόμη και εάν υποχωρεί είναι σχεδόν πάντα υψηλότερη από αυτή των Ευρωπαίων εταίρων, και από την άλλη πλευρά, με ένα αξιοσημείωτο τρόπο περιορισμού των μισθών.

  Η ανάλυση των τομεακών ισορροπιών μεταξύ αποταμίευσης και επενδύσεων, δείχνει ότι η τεράστια αύξηση του γερμανικού τρέχοντος εξωτερικού πλεονάσματος στα χρόνια του ευρώ, καθορίστηκε από την αύξηση κερδών και από τις χαμηλές επενδύσεις στον εταιρικό τομέα, και από την μετατόπιση του προϋπολογισμού του δημοσίου τομέα, από ελλειμματικό σε πλεονασματικό.

  Οι αυξημένες αποταμιεύσεις από τα νοικοκυριά δεν συνέβαλαν στην εξήγηση του πλεονάσματος, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι το πλεόνασμα ήταν το αποτέλεσμα υψηλότερων αποταμιεύσεων από τον γηρασμένο πληθυσμό.

  Τέλος, η ανάλυση του ισοζυγίου πληρωμών δείχνει ότι η Γερμανία δεν είχε συμβάλει ούτε σε πραγματικές επενδύσεις εντός του ευρώ ούτε στο μοίρασμα των κινδύνων που ενέχει η ελλιπής νομισματική ένωση με τις αποκλίνουσες εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/german-external-imbalances

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων