Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 00:07

  Αντέχει η Γερμανία να "απαγορεύσει" την Huawei;

  Αντέχει η Γερμανία να "απαγορεύσει" την Huawei;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alex Webb

  Γερμανία και Huawei: το Βερολίνο επιθυμεί την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G για να ενισχύσει το ασθμαίνον δίκτυο της γερμανικής κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, μια ομάδα Γερμανών βουλευτών έχει θέσει ως στόχο την απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας. Η χώρα αδυνατεί να συμβιβάσει τις δύο αυτές πραγματικότητες.

  Oποιοδήποτε κράτος εξετάζει να "μπλοκάρει" τη χρήση της τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας της Huawei κερδίζει σε κάποιο επίπεδο, χάνει όμως αναπόφευκτα σε ένα άλλο. Η χρήση εξοπλισμού των μεγάλων ανταγωνιστών της κινεζικής εταιρείας, Nokia, Ericsson και Samsung, μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης των δικτύων σε κακόβουλες παρεμβολές από το Πεκίνο. Δυστυχώς σημαίνει ταυτόχρονα επιβράδυνση των αναβαθμίσεων των συγκεκριμένων δικτύων, επειδή η Huawei κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η Deutsche Telekom, ο μεγαλύτερος φορέας τηλεφωνίας της Γερμανίας, εκτιμά ότι μια απαγόρευση της κινεζικής τεχνολογίας θα καθυστερήσει την ανάπτυξή του δικτύου 5G της κατά τουλάχιστον δύο χρόνια.

  Βαθιά διείσδυση

  Ενώ οι κυβερνήσεις από τη Βρετανία έως την Ινδία ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά μιας απαγόρευσης της τεχνολογίας της Huawei, η Γερμανία διακυβεύει περισσότερα σε σχέση με σχεδόν οποιοδήποτε άλλο έθνος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην βαθιά διείσδυση της κινεζικής εταιρείας στη γερμανική αγορά. Ενώ η Huawei διαθέτει περίπου το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, παρέχει τουλάχιστον το ήμισυ των εργαλείων υποδομής της Deutsche Telekom.

  Το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche αναφέρει ότι η Telekom σχεδιάζει να αποσύρει τα ανταλλακτικά της Huawei από το κεντρικό της δίκτυο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αναμφίβολα λόγω πολιτικής πίεσης. Ωστόσο, η ισπανική Telefonica, η οποία εκμεταλλεύεται το δεύτερο μεγαλύτερο ασύρματο δίκτυο της Γερμανίας, επέλεξε την περασμένη εβδομάδα τόσο τη Huawei όσο και τη Nokia ως βασικούς προμηθευτές για τα δικά της δίκτυα επόμενης γενιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση γύρω από το ζήτημα της Huawei έχει μεγαλύτερη λογική από το να το δρα κανείς αποσπασματικά.

  Η Γερμανία έχει ένα από τα χειρότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία OpenSignal. Στο πλαίσιο της δημοπρασίας της για δικαιώματα ραδιοσυχνοτήτων 5G, η γερμανική ρυθμιστική αρχή καθόρισε επιθετικούς στόχους κάλυψης. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι βιομηχανικές εταιρείες της χώρας θα μπορούν να στηρίζονται στο 5G για να συμβαδίζουν με την τελευταία λέξη της καινοτομίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud computing.

  Η Γερμανία έχει ένα από τα χειρότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ακόμη και σε επίπεδο 4G

  Εξίσου σημαντικό, πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γερμανίας εξαρτώνται από τις εξαγωγές στην Κίνα.  Η ασιατική χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών, αντιπροσωπεύοντας έναν όγκο περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και τη μεγαλύτερη αγορά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, BMW και Daimler. Έτσι, οι παρατηρήσεις του πρεσβευτή της Κίνας στο Βερολίνο την Παρασκευή, όταν μιλούσε για αντίποινα σε περίπτωση οποιασδήποτε απαγόρευσης της χρήσης της τεχνολογίας της Huawei, σίγουρα έχουν προκαλέσει κατήφεια στις αίθουσες συνεδριάσεων των στελεχών των κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

  Δίλημμα

  Αυτό θέτει στο Βερολίνο ένα πραγματικό δίλημμα προς επίλυση. Η απαγόρευση της Huawei μπορεί να είναι η πιο λογική κίνηση από την άποψη της ασφάλειας. Υπάρχει επίσης το όχι και τόσο ασήμαντο από διπλωματική άποψη ζήτημα του να κρατά κανείς τις ΗΠΑ ευχαριστημένες, με την Ουάσιγκτον να είναι παραπάνω από πρόθυμη για μια σκληρή γραμμή απέναντι στην κινεζική εταιρεία.

  Ωστόσο, καθώς η Γερμανία τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις στον τομέα της ασύρματης συνδεσιμότητας, υπάρχει ένα απτό αρνητικό αποτέλεσμα στην περίπτωση ενός τέτοιου εμπάργκο, ακόμη και χωρίς να υπολογίσουμε τα μέτρα αντιποίνων από πλευράς Πεκίνου. Οι Γερμανοί βουλευτές σίγουρα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους φιλόδοξους στόχους όσον αφορά το 5G, οι οποίοι περιλαμβάνουν την κάλυψη του 98% των νοικοκυριών με ταχύτητες λήψης 100 megabits ανά δευτερόλεπτο έως το τέλος του 2022.

  Εάν οι εταίροι της Γερμανίας, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούσαν μια κοινή πολιτική έναντι του κινεζικού κολοσσού της τεχνολογίας, όπως υποστηρίζει ο συνάδελφός μου Andreas Kluth, τότε θα μειωνόταν σημαντικά το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της αντιμετώπισης της Huawei. Ωστόσο οι Γερμανοί βουλευτές πρέπει να αναγνωρίσουν το πραγματικό βιομηχανικό κόστος της αποκοπής της κινεζικής εταιρείας από την αλυσίδα εφοδιασμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων