Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 18-Σεπ-2017 09:05

    Ο χρόνος σταματά πίσω από το τιμόνι της Mercedes-Benz 230 SL Pagoda (vid.)

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο Nico Rosberg είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 για το 2016. Όλη του τη ζωή είχε στόχο την κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος και μόλις το κατέκτησε, αποχώρησε από το σπορ δημιουργώντας ανάμικτα συναισθήματα. Ευγενικός, χαμογελαστός έχει αποδείξει πως τα πάει πολύ καλά με τις κάμερες και τα μέσα επικοινωνίας. Ο Nico Rosberg πλέον απολαμβάνει τη ζωή του έξω από μονοθέσια και πίστες και μια από τις ασχολίες του είναι το youtube. Τι σχέση όμως έχει ο Nico Rosberg με την παρουσίασή μας;

    PagodaΠρόσφατα έδωσε μια συνέντευξη στο Μονακό, όπου και διαμένει. Το σενάριο λοιπόν προέβλεπε οδήγηση στην ιστορική διαδρομή της F1. Στο video, που μπορείτε να δείτε παρακάτω, ο Nico οδηγεί τη δική του SL280 Pagoda, παρόμοια δηλαδή με το μοντέλο της δοκιμής μας. Ο Nico είναι λάτρης των αυτοκινήτων και είναι βέβαιο πως μπορεί να κυκλοφορεί με ότι θέλει. Το ότι εμφανίζεται πολύ συχνά με την Pagoda όμως, για εμάς, λέει πολλά. Είναι μια πολύ αγαπημένη κλασσική Mercedes-Benz, που όσο περνάει ο χρόνος η αξία της μεγαλώνει. Εκτός από τoν Nico Rosberg, σταρ όπως η Kate Moss αλλά και ο John Travolta, κυκλοφορούν στις μέρες μας με μια Pagoda! Δεν πρόκειται λοιπόν απλά για ένα μοντέλο που κλειδώνεις στο γκαράζ και το βγάζεις μόνο σε εκδηλώσεις κλασσικών. Έχει την απαραίτητη φιλικότητα ώστε να γράψεις μαζί του χιλιόμετρα, ειδικά αν είναι σε καλή κατάσταση όπως το αυτοκίνητο της δοκιμής μας.

    Ismailos ClassicΓια την ακρίβεια το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν λες και γυρίσαμε πίσω στο 1966, τη χρονιά που βγήκε από το εργοστάσιο. Έδειχνε πιο καινούργιο ακόμα και από τα δημοσιογραφικά μοντέλα που οδηγούμε, παραγωγής 2017. Όπως ίσως ήδη μαντέψατε, πίσω και από αυτό το αυτοκίνητο κρύβεται η Ismailos Classics, μιας και πλέον για εμάς έχει γίνει συνώνυμο με τα κλασικά μοντέλα σε κατάσταση βιτρίνας. Το συγκεκριμένο μοντέλο αρχικά κυκλοφόρησε στην Ιταλία, οπότε το φανταστήκαμε στη Ρώμη, στη Φλορεντία και καλοκαίρι στο Πορτοφίνο. Μπορεί μάλιστα να έχει βρεθεί και με την Pagoda του Nico Rosberg στο Μονακό! Υπέροχες πόλεις με υπέροχες διαδρομές, που συνδυάζονται τέλεια με ένα ικανό αυτοκίνητο. Εμείς πάντως το οδηγήσαμε σε υπέροχες διαδρομές στον Παρνασσό, στο πλαίσιο του 2ου Ismailos Classics Tour.

    Ismailos ClassicΣτην Ελλάδα ήρθε σχεδόν πριν 2 χρόνια. Εξωτερικά το αυτοκίνητο ήταν άριστο, οπότε δεν έχουν γίνει επεμβάσεις φανοποιείας. Από την άλλη, έγινε γενικό rebuild στον κινητήρα αλλά και στο κιβώτιο, στο οποίο αλλάχθηκαν τα γρανάζια. Το τελευταίο είναι χειροκίνητο 5 σχέσεων της ZF. Η 230 SL ξεκίνησε να παράγεται το 1963 και κράτησε μέχρι το 1967. Μέχρι το 1966 οι χειροκίνητες εκδόσεις είχαν 4 σχέσεις ενώ από το 1966 τοποθετήθηκε το κιβώτιο της ZF με 5 σχέσεις, έκδοση που ήταν δημοφιλής στην Ιταλία!

    Ismailos ClassicΟ κινητήρας έχει κυβισμό 2.308cc και είναι εξακύλινδρος σε σειρά. Αποδίδει 150 άλογα και 196 Nm ροπής. Αποτελεί εξέλιξη του εξακύλινδρου M180 με μηχανικό ψεκασμό της Bosch. Η Mercedes-Benz προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση αύξησε τον κυβισμό από τα 2.197 cc, άλλαξε την κεφαλή και αύξησε την συμπίεση. Επίσης τοποθετήθηκαν μεγαλύτερες βαλβίδες και νέος εκκεντροφόρος. Τέλος, βελτιωμένη ήταν και η τρόμπα βενζίνης. Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία αριστερά, στην περίπτωσή μας, ο κινητήρας, ήταν σαν καινούργιος.

    Ismailos ClassicΑν σήμερα εντυπωσιάζει με την παρουσία της, είμαστε σίγουροι πως το 1966 θα έδειχνε υπεραυτοκίνητο. Αγέραστη και γοητευτική, είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Η χρυσαφί βαφή του αυτοκινήτου μας την κολακεύει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τις όμορφες λεπτομέρειές της. Οι αναλογίες είναι κλασικές, με μεγάλο καπό και την καμπίνα των επιβατών κοντά στον πίσω άξονα. Η σιλουέτα είναι λεπτή και απέριττη. Όμορφες καμπύλες και προσεγμένος διάκοσμος συνθέτουν μια εικόνα που αποπνέει προσοχή στη λεπτομέρεια αλλά και μεράκι. Δεν υπάρχουν "φτηνοί" εντυπωσιασμοί, στοιχείο που αντανακλά μια άλλη εποχή, πιο αθώα και λιτή. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που η Pagoda γίνεται όλο και πιο ποθητή.

    Ismailos ClassicΗ πάνινη οροφή δε χαλάει την εικόνα του μοντέλου, που δείχνει γοητευτικό ακόμα και κλειστό. Στην περίπτωσή μας το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο αρμονικό, μιας και η οροφή είχε μπεζ απόχρωση, δένοντας άψογα με τη χρυσαφί βαφή του αμαξώματος. Ανοίγοντας την πόρτα έρχεσαι σε επαφή με ένα αντίστοιχα προσεγμένο περιβάλλον. Λες κα μόλις βγήκε από το εργοστάσιο, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, μας καθήλωσε με την κατάστασή του, σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια μας γοήτευσε με τους χρωματικούς του συνδυασμούς με το βαθύ μπλέ να πρωταγωνιστέι. Τα καθίσματα είναι άκρως αναπαυτικά, αν και δεν δίνουν έμφαση στην πλευρική στήριξη. Η απουσία κεντρικής κονσόλας αλλά και η γενικότερη εργονομία δημιουργούν ένα άνετο περιβάλλον, που απέχει πολύ από το κλειστοφοβικό. Έτσι ακόμα και με την οροφή κλειστή μπορείς να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις χωρίς να νιώθεις πως το αυτοκίνητο σε πνίγει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κατά τη διάρκεια της δοκιμής ελάχιστα οδηγήσαμε με την οροφή κατεβασμένη!

    Ismailos ClassicΤο μεγάλο τιμόνι είναι βγαλμένο από μια άλλη εποχή, όπως και ο μακρύς και λεπτός επιλογέας των ταχυτήτων. Ψάχνουμε για ζώνη ασφαλείας, αλλά αποτυγχάνουμε πλήρως. Βλέπετε το 1966 δεν υπήρχαν ζώνες, αερόσακοι και γενικώς η έννοια της παθητικής ασφάλειας. Αρχικά αυτό μας δημιουργεί ένα παράξενο αίσθημα, μιας και έχουμε συνηθίσει σε ένα περισσότερο προστατευμένο περιβάλλον. Ωστόσο εδώ η μαγεία βρίσκεται στην απόλαυση της διαδρομής και της οδήγησης, χωρίς υψηλές ταχύτητες. Άλλωστε το σύστημα διεύθυνσης θα σου κόψει από την αρχή τη διάθεση μιας και δεν έχει τη σαφήνεια ενός σημερινού μοντέλου. Ίσως και λόγω των φρένων που δεν έχουν τη δύναμη ενός σημερινού μοντέλου.

    Ismailos ClassicΜπαίνουμε όμως στο πνεύμα της και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο. Αυτό που μας περιβάλει είναι υπέροχο: η θέα του καπό πριν το δρόμο είναι μοναδική, όπως και το ξεχωριστό γουργουρητό του εξακύλινδρου κινητήρα. Η απόκρισή του στο πάτημα του γκαζιού είναι πολύ καλή, ενώ δεν υπήρχε καμία δυσλειτουργία στα μηχανικά μέρη, με την Ismailos Classics να μας έχει εμπιστευτεί τελικά ένα ακόμα άψογο αυτοκίνητο. Η άνεση είναι κορυφαία, ενώ καταπίνει τα χιλιόμετρα με μοναδική αρχοντιά. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί όσοι τις έχουν δε διστάζουν να κυκλοφορούν μαζί τους.

    Ismailos ClassicΖηλέψαμε τον Nico Rosberg που οδηγούσε την Pagoda στους δρόμους του Monaco αλλά και όποιον μπορεί σήμερα να έχει ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Απο την άλλη, αισθανθήκαμε τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσουμε σε υπέροχες διαδρομές μια Pagoda, σε κατάσταση που θα ζήλευε και ο Nico Rosberg! Πίσω από το τιμόνι της ταξιδεύεις και νιώθεις το χρόνο να σταματά, αφήνοντας πίσω την καθημερινότητα και τα πεζά προβλήματά της.

    Δημήτρης Χατζητόλιος

     

     

     

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:00 15/12

    Η μεγάλη επιστροφή του Smart #2-δοκιμάζεται εντατικά πριν την παρουσίαση

    Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Smart #2 ξεκινά δοκιμές πάνω στη νέα πλατφόρμα ECA, συνδυάζοντας τις compact διαστάσεις με το πισωκίνητο DNA του fortwo και τη σύγχρονη σχεδίαση ενός μελλοντικού αυτοκινήτου...

    16:30 15/12

    Tesla: Τα robotaxi βγήκαν στους δρόμους χωρίς οδηγούς (video)

    Η Tesla ξεκίνησε δοκιμές των Robotaxi στο Όστιν χωρίς οδηγό και χωρίς επιβάτες, μια εξέλιξη που συνιστά τεράστια πρόοδο όσον αφορά το πρόγραμμα και την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

    15:00 15/12

    Η Renault βάζει τέλος στα σχέδια μικροκινητικότητας

    Από στρατηγικό στοίχημα σε πρόγραμμα υπό κατάργηση η Mobilize, καθώς πληρώνει το τίμημα της χαμηλής κερδοφορίας, με τη Renault να αναθεωρεί συνολικά το όραμά της για την κινητικότητα.

    13:30 15/12

    Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων-τι αλλάζει το 2026

    Φαίνεται πως θα μπούμε σε μια χρονιά που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα χρειαστεί να δώσουν νέες μάχες για να κερδίσουν τη θέση τους στην αγορά.

    12:00 15/12

    H Lucid σε περιπέτειες-γιατί της έκανε αγωγή πρώην κορυφαίο στέλεχος της

    Ο Eric Bach, πρώην επικεφαλής μηχανικός της Lucid, κατέθεσε αγωγή κατά της αμερικανικής εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι απολύθηκε εξαιτίας καταγγελιών για ρατσιστική μεταχείριση και στοχοποίηση.

    17:00 14/12

    Αυτό είναι το παγκόσμιο best seller αυτοκίνητο του Οκτωβρίου-ξεπέρασε το Tesla Model Y

    Ούτε το Tesla Model Y, ούτε κάποιο Toyota αλλά ένα μικρό κινεζικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο ήταν εκείνο που επικράτησε στην μάχη των πωλήσεων του Οκτωβρίου.

    15:30 14/12

    Mazda: Το αυτοκίνητο-βαλίτσα που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο

    Πολύ πριν η μικροκινητικότητα γίνει της μόδας, το Mazda Suitcase Car ήταν ένα πρωτοποριακό τρίκυκλο που χωρούσε σε βαλίτσα, συναρμολογούταν σε ένα λεπτό και έπιανε 30 km/h.

    14:00 14/12

    H διαφημιστική καμπάνια-τρολ της BMW που έγραψε ιστορία

    Με μια απλή αλλά ιδιαίτερα ευρηματική και αποτελεσματική ιδέα, η BMW κατάφερε να μετατρέψει τους οδηγούς ανταγωνιστικών αυτοκινήτων σε προσωρινούς πρεσβευτές της, σε μια ιστορική στιγμή για το...

    12:30 14/12

    Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι πιλότοι F1 για το 2025

    Τώρα που το πρωτάθλημα της F1 ολοκληρώθηκε και έχουμε νικητή και πρωταθλητή ας δούμε ποιος κερδίζει την εμπορική μάχη των αγώνων και είναι ο πλουσιότερος.

    10:30 14/12

    Ταχύτερη φόρτιση σε συμβατικούς φορτιστές-τι αλλάζει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Ταχύτερη φόρτιση σε συμβατικούς φορτιστές υπόσχεται ένα νέο χημικό στοιχείο που ανακάλυψαν ερευνητές και μπορεί να μπει σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    16:00 13/12

    Αυτό είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο όλων των εποχών

    O EuroNCAP δημοσίευσε τα τελευταία αποτελέσματα δοκιμών ασφαλείας για το 2025 και σε μια συνολική αποτίμηση προκύπτει πως ένα μοντέλο ξεχώρισε με την εντυπωσιακή βαθμολογία που απέσπασε.

    14:30 13/12

    Αυτοκινητόδρομος Πατρών–Πύργου: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

    Ολοκληρώθηκε ο 3ος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα με τα τελευταία 10 χλμ. του Πάτρα-Πύργος και αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του.

    13:00 13/12

    Η Porsche έφτιαξε μια 911 όπως θα την ήθελε ο Ferdinand Porsche (video)

    Η Porsche 911 GT3 90 F.A. αποτίει φόρο τιμής στον Ferdinand A. Porsche, με μόλις 90 συλλεκτικές μονάδες, ειδικό χρώμα, εξατομικευμένο εσωτερικό και 502 ίππους που κάνουν κάθε διαδρομή μοναδική.

    11:07 13/12

    Δείτε τι κάνει το FSD της Tesla όταν έχει χιόνι στον δρόμο

    Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης FSD της Tesla στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, δείχνει να ανταποκρίνεται στις δύσκολες καιρικές συνθήκες με χιονόπτωση και καλυμμένους δρόμους από χιόνι.

    17:39 12/12

    Xpeng G6 και G9 διαθέσιμα στην Ελλάδα-αυτές είναι οι τιμές τους

    H Xpeng έφτασε επισήμως στην αγορά της Ελλάδας με τα "έξυπνα" και τεχνολογικά προηγμένα ηλεκτρικά SUV της, το G6 και το G9.

    16:00 12/12

    Eurostat: Οι Έλληνες δεν συμπαθούν και πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο κάτω άκρο της κατάταξης για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία του 2023 που δημοσίευσε η Eurostat.