του Μανόλη Καψή
Ορισμένοι δεν θα ψηφίσουν Χάρη Δούκα και θα το ρίξουν στον Νίκο Ανδρουλάκη, έστω και ανόρεχτα, γιατί έχουν θυμώσει με την άνεση με την οποία ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε τη δουλειά που του είχαμε αναθέσει και λέει ότι μπορεί να κάνει ταυτόχρονα και τον Δήμαρχο και τον πολιτικό αρχηγό. Λες και δεν είναι πλήρους απασχόλησης ο ρόλος του Δημάρχου. Λες και πρόλαβε να μας αποδείξει ότι όσα μεγαλεπήβολα μας έλεγε για τα χιλιάδες δέντρα που θα φυτέψει και θα αλλάξουν το κλίμα στην Αθήνα, δεν ήταν παρόλες του αέρα, αλλά πραγματικό σχέδιο που θα αποδώσει. Δεν έχουν και πολύ άδικο.
Προσωπικά, άρχισα να έχω σοβαρές αμφιβολίες για το ποιος είναι, τι πιστεύει και τι θέλει να κάνει ο Χάρης Δούκας, όταν τον άκουσα να υποκύπτει στο αριστερίστικο κοινό (που πιθανώς τον ψήφισε για να τιμωρήσει τον Μπακογιάννη) και να διαπραγματεύεται το Μετρό στα Εξάρχεια, με πρόσχημα τα δεντράκια της πλατείας. Λες και δεν γνώριζε ότι τα δέντρα της πλατείας ήταν το άλλοθι των "ανυπότακτων" που δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό της γειτονιάς και θέλουν να ακυρώσουν και το Μετρό. Λες και μπαίνει στη ζυγαριά ένα πραγματικά οικολογικό έργο - το Μετρό - με μερικά ψωραλέα δέντρα στην πλατεία, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν θα αντικατασταθούν. Που θα αντικατασταθούν…
Ακολούθησε και η ακύρωση της ανάπλασης του Στρέφη, με κάτι περίεργα επιχειρήματα του Δημάρχου για τα ιδιωτικά συμφέροντα και άλλα τέτοια αριστερά και οι υποψίες μου ενισχύθηκαν.
Άλλοι δεν ψηφίζουν Χάρη Δούκα γιατί τον θεωρούν ελαφρύ. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα δήλωνε ότι θα στήσει ανδριάντα στην ανώνυμη οδοκαθαρίστρια και μάλιστα σε εμβληματικό σημείο της πόλης ή θα ξεσήκωνε τον κόσμο ότι θέλουν να τον δολοφονήσουν ως προσωπικότητα… επειδή τον ειρωνεύθηκε ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης; Αλλοι δεν ψηφίζουν Χάρη Δούκα γιατί μοιάζει με συριζαίο και λέει κάτι παλαιομοδίτικα για φόρους στις Τράπεζες και δημόσια ΔΕΗ και δημόσια Παιδεία και δεν συμμαζεύεται. Λες και δεν ξέρουμε ότι προσπαθεί απλά και μόνο να μαζέψει ψηφουλάκια. Λες και υπάρχει άνθρωπος που θα "τσιμπήσει" με την υπόσχεσή του για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Η με την δήθεν "αμφίπλευρη διεύρυνση" που θα κάνει- όπως λέει βαρύγδουπα ο Νίκος Παπανδρέου- για να κρύψει την αντιπάθειά του στον Νίκο Ανδρουλάκη, που δεν τον έκανε επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Προσωπικά πάντως δεν θα ψηφίσω Δούκα, γιατί δεν εμπιστεύομαι τους υπερφιλόδοξους ανθρώπους. Αν και δέχομαι ότι στην πολιτική αν δεν έχεις μεγάλη φιλοδοξία (και ένα μεγάλο εγώ αν θέλετε), δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρεις, ότι αν δεν έχεις μεγάλες φιλοδοξίες και ένα μεγάλο, τεράστιο εγώ, δεν αντέχεις την πίεση, δεν αντέχεις να σε βρίζουν, να αμφισβητούν την τιμιότητά σου και να ξεχειλίζει το μίσος για σένα στα κοινωνικά δίκτυα- γιατί αυτή είναι η καθημερινότητα για πολλούς πολιτικούς- έχω ενστικτωδώς μια μεγάλη επιφυλακτικότητα για τους υπερφιλόδοξους.
Γιατί ο δικός τους στόχος δεν είναι να φτιάξουν κάτι. Αυτό είναι παράπλευρη ωφέλεια, αν προκύψει. Ο στόχος τους είναι να γίνουν διάσημοι και να κερδίσουν το χειροκρότημα του κόσμου. Να είναι διαρκώς στην επικαιρότητα. Τους ενδιαφέρει περισσότερο το εγώ από το έργο. Το έργο είναι πρόσχημα. Και τις περισσότερες φορές η ικανοποίηση του εγώ, υπονομεύει και το όποιο έργο ή το οποίο σχέδιο. Η χειρότερη εκδοχή αυτού του τύπου του πολιτικού είναι ο Κασσελάκης. Έτοιμος για παράδειγμα να ξεστομίσει την πιο απίθανη μπούρδα αρκεί να παίξει στα δελτία. Μαθητής του άλλου που κάνει rebranding.
Ο Χάρης Δούκας εξελέγη πριν από ένα χρόνο Δήμαρχος Αθηναίων. Το οφείλει στο φλερτ με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και στην αποχή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Λίγο αργότερα, θέλησε να εκλεγεί πρόεδρος της ΚΕΔΕ, παρόλο που τα προγνωστικά δεν ήταν ευνοϊκά και τελικά όντως δεν τα κατάφερε. Γιατί το επεδίωξε είναι μυστήριο. Δεν είχαν περάσει μερικοί μήνες από τότε που ανέλαβε Δήμαρχος και αποφάσισε να διεκδικήσει και το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι του κάνουν πλάκα και λένε ότι θα κατέβει και για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού είδε ότι στήνονται κάλπες.
Ο ίδιος απαντά ότι δεν επέλεξε το timing, αλλά ήταν η ευκαιρία που αναζητούσε.
Δεν τον πιστεύω, γιατί δεν έχω ακούσει καμία σοβαρή πρόταση πολιτικής παρά μόνο κοινοτοπίες που υπηρετούν το σχέδιο ενός φιλόδοξου ανθρώπου. Δεν τον εμπιστεύομαι.