Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Αυγ-2021 07:52

  Οι καμπάνες ηχούν!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Σχεδόν 5.000 τα κρούσματα μέσα στο κατακαλόκαιρο και μόνο την τελευταία εβδομάδα κατέληξαν 10 άνθρωποι κάτω των 40 ετών, εκ των οποίων οι εννέα ήταν ανεμβολίαστοι και μόνον ο ένας ήταν εμβολιασμένος… και όλα αυτά από την μετάλλαξη Δέλτα, που εν μέρει και ως ένα βαθμό, παρακάμπτει τα εμβόλια… και ακόμα δεν μπήκε καν το φθινόπωρο! Φανταστείτε τι έχει να γίνει το χειμώνα.

  Κάποιοι επιστημονικοφανείς κολαούζοι των μίντια, εμφανίστηκαν πρόσφατα να αμφισβητούν την πιθανότητα εμφάνισης μεταλλάξεων που θα παρακάμπτουν εντελώς τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως οι ίδιες οι εταιρείες ανακοίνωσαν και σίγουρα δεν πρόκειται για μια συμφέρουσα γι’ αυτές εκδοχή, τη στιγμή που δισεκατομμύρια έτοιμες δόσεις θα αχρηστευθούν και οι ίδιες θα πρέπει να πληρώσουν αδρά για την καταστροφή τους! Η αλήθεια όμως είναι δυστυχώς εκ διαμέτρου αντίθετη και η πιθανότητα αυτή υπάρχει, όπως πάντα υπάρχει στην εξελικτική πορεία κάθε ιού. Έτσι, σε περίπτωση που όντως κάποιο τέτοιο ανθεκτικό στέλεχος εμφανιστεί, η επιστημονική κοινότητα και οι φαρμακευτικές εταιρείες από κοινού, θα  χρειαστούν τουλάχιστον τρεις με πέντε μήνες εντατικών ερευνών, προκειμένου να προσαρμοστούν τα υφιστάμενα εμβόλια στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που θα επικρατήσει, που όμως ενδέχεται να μην είναι μόνο μία.

  Θέλουμε δε θέλουμε… μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, πως η προστασία απέναντι στον κορονοϊό, που προσφέρουν οι δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca, αρχίζει να φθίνει σημαντικά, μετά την πάροδο εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, αν όντως υπάρχει η βούληση, να διατηρηθεί η με κόπο και θυσίες και πακτωλούς χρήματος κατακτηθείσα ανοσία και να σωθούν ζωές.

  Ας απαντήσει κάποιος εκ των υπευθύνων, πως ακριβώς σκοπεύουν να πείσουν τους αρνητές των εμβολίων, να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν ανοσία, όταν την ίδια στιγμή δεν ενδιαφέρονται για την ανοσία των ήδη εμβολιασμένων που φθίνει! Είναι ανήκουστο και εντελώς παράλογο, να δημιουργείται από το τίποτα ένα δεύτερο μέτωπο, και να υπάρξουν αντιδράσεις από το σύνολο πλέον των πολιτών, για δύο εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους, με τεράστιο πολιτικό κόστος!

  Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer, επιτρέπει να αποφευχθεί η μόλυνση από τον κορονοϊό σε ποσοστό 88%, όμως αυτή η προστασία πέφτει στο 74% έπειτα από πέντε με έξι μήνες, όπως έδειξε η ενδελεχής ανάλυση δεδομένων. Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 77% σε 67% μετά πάροδο τεσσάρων έως πέντε μηνών. Προηγούμενες αναλύσεις δεδομένων εκτιμούσαν λανθασμένα, ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι+ μήνες. Αυτά τα λάθη συμβαίνουν, όταν ιατροί, χωρίς ειδικές γνώσεις μοριακής βιολογίας, βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα στο πόδι και εκτίθενται, αλλά την ίδια στιγμή, τα αυθαίρετα τους συμπεράσματα, τα οποία στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, ταλαιπωρούν τους πολίτες, εκτροχιάζουν τον σχεδιασμό της Πολιτείας και δημιουργούν ένα απίστευτο αλαλούμ, προσφέροντας απλόχερα επιχειρήματα στους αρνητές των εμβολίων.

  Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, η προστασία μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και για εκείνους που αναγκαστικά εργάζονται σε χώρους με πολύ υψηλό ιικό φορτίο όπως οι υγειονομικοί και όλα αυτά μέχρι την έλευση του χειμώνα και από εκεί και πέρα το χάος…

  Ως εκ τούτου, έρχεται στο επίκεντρο η αναγκαιότητα για ανάληψη δράσης πριν μπλέξουμε για τα καλά. Δεν είναι απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε σαν… πολύχρωμοι χάνοι, την προστασία των εμβολίων να μειώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται, με τις πιθανότητες μόλυνσης και νόσησης να είναι ιδιαίτερα υψηλές και με τους δείκτες να βρίσκονται αραγμένοι στα κόκκινα.

  Οι άρχοντες και οι αρχόντισσες  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα αντιληφθούν ότι δεν θα έχει συμπληρωθεί ούτε καν ένας μήνας από την έναρξη του προγράμματος χορήγησης των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού και θα υπάρξουν απτές ενδείξεις και αποδείξεις του θετικού αντίκτυπου της εκστρατείας αυτής για την αναχαίτιση της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, αρκεί βέβαια να σοβαρευθούν και να μάθουν έστω λίγη βιολογία για να μην μας παραμυθιάζουν έτσι αβίαστα!

  Όταν μιλούμε για εμβολιασμούς… όταν πιέζουμε άνθρωποι να εμβολιαστούν, όταν βασανίζονται από την πανδημία και υποφέρουν 11 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, απαιτείται τουλάχιστον ένα μίνιμουμ έμπρακτης σοβαρότητας! Ίσως κάποιοι θα έπρεπε να δουν την πραγματικότητα ως έχει, ή να πάνε στα σπίτια τους, ώστε να μην παραπλανούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε να παραμυθιάζουν εμάς.

  Το δικαίωμα στη ζωή είναι αναφαίρετο και μη διαπραγματεύσιμο! Κανένας, όποιο τίτλο ή γαλόνι και αν φοράει, δεν έχει το δικαίωμα να ωθεί τους πολίτες σε επικίνδυνα μονοπάτια! Οι πολίτες μετά τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση και δικαιούνται και επιβάλλεται να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση και αν κάποιοι προσπαθήσουν να το εμποδίσουν… ε!… τότε, κακό του κεφαλιού τους. Είναι εντελώς παράλογο να γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν και την ίδια στιγμή, να εμποδίζονται οι συνεπείς πολίτες να διατηρήσουν την ανοσία τους! Κάπου υπάρχει θέμα και απορώ που εκείνοι που πρέπει, αδυνατούν να το δουν! 

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ