Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 00:05

  Η διερεύνηση των παρανόμων αποφυλακίσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λέανδρου Ρακιντζή 

  Στον φάκελο που παρέδωσε ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπήρχαν 200 περιπτώσεις καταδίκων με πολυετείς ποινές φυλακίσεως, που αποφυλακίστηκαν πρόωρα με δικαστικά βουλεύματα για λόγους αναπηρίας με ποσοστό άνω του 67% (αρθ.105Β ΚΠΔ), για τους οποίους η Αστυνομία θεωρεί ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή τους, γιατί η αναπηρία τους δεν ήταν πραγματική και οι ιατρικές βεβαιώσεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα δικαστικά βουλεύματα ήταν ψευδείς κατά το περιεχόμενο. Ο κ. Εισαγγελέας Α.Π. διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό αντ/λέα ΑΠ., που ελπίζω να περατωθεί τάχιστα και αποτελεσματικά.

  Η απόλυση εκ των φυλακών για ανήκεστο βλάβη, δηλαδή για μη ιάσιμη στις φυλακές ασθένεια, προβλέπεται από τον ΚΠΔ και χορηγείται για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά υπήρχαν περιπτώσεις καταστρατηγήσεώς της, όπως παλαιότερα περιπτώσεις επωνύμων που απολύθηκαν εκ των φυλακών για ανήκεστο βλάβη και ένας έπαιζε την επόμενη της απολύσεως του ποδόσφαιρο και ο άλλος, που απολύθηκε για αναπνευστικά προβλήματα, στην πόρτα της φυλακής άναψε πούρο. Το τραγικό δεν είναι ότι ξεγελάσαμε (επιεικώς) το δικαστήριο, αλλά το ότι οι μεγαλοσχήμονες αρμόδιοι, που δηλώνουν ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο, δεν αντέδρασαν.

  Το 2018 είχε ξεσπάσει πάλι σκάνδαλο με την πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας του Φλώρου για την υπόθεση της Energa. Τότε δημοσίευσα στο Capital.gr της 4-9-2018 άρθρο με τίτλο "Μoney, Money, Money" που παραμένει επίκαιρο και  στο οποίο προς αποφυγή επαναλήψεων παραπέμπω. Για την ιστορία, το 2020 ο κ. Φλώρος καταδικάσθηκε για το σκάνδαλο αυτό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή. Η τότε Εισαγγελεύς ΑΠ διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες αποφυλακίσεώς του και τις ευθύνες των γιατρών, που γνωμοδότησαν σχετικά, αλλά δεν έγινε ποτέ γνωστό το αποτέλεσμα της, κατά δε πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες μετά στοιχείων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

  Από τα παραπάνω τίθεται ένα γενικότερο θέμα, ότι για ορισμένες περιπτώσεις η πληροφόρηση της κοινής γνώμης άπτεται του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και δεν πρέπει να περιορισθεί για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Νομίζω, ότι είναι καιρός να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για το θέμα αυτό για επανωοριοθέτηση των ορίων μεταξύ των δύο συμφερόντων δημοσίου ή προσωπικού.

  Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την λόγω αναπηρίας αποφυλάκιση αστυνομικού διευθυντή, που είχε καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χρησιμοποιήθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η μέθοδος τόσο το λάδι, τόσο το ξύδι, τόσο το λαδόξυδο, δηλαδή για τη διαπίστωση του κατά 70% ποσοστού αναπηρίας προστέθηκαν διάφορες ασθένειες μεταξύ των οποίων και ψυχική, ενώ ο νόμος απαιτεί να ληφθεί υπόψη μία μόνο ασθένεια και για το λόγο αυτό το σχετικό βούλευμα μετά την άσκηση ενδίκου μέσου εξαφανίσθηκε.

  Οι 200 παραπάνω περιπτώσεις αφορούν κυρίως σκληρούς εγκληματίες που αποφυλακίστηκαν βάσει του ν. Παρασκευόπουλου με χρήση ιατρικών γνωμοδοτήσεων. Ο δικηγόρος των γιατρών, που ελέγχονται για γνωμοδοτήσεις βάσει των οποίων αποφυλακίστηκαν κατάδικοι, με δηλώσεις του, που δημοσιεύτηκαν, αρνείται την ευθύνη των γιατρών και επιρρίπτει την ευθύνη στους δικαστές, ότι αυτοί αποφυλάκισαν τους καταδίκους, γιατί δεν αξιολόγησαν ή δεν διασταύρωσαν τις ιατρικές γνωμοδοτήσεις. Δεν είμαι αρμόδιος να διερευνήσω την ευθύνη των δικαστών, πιστεύω όμως στη σχετική έρευνα θα εξετασθεί συνολικά η ευθύνη όλων των εμπλεκομένων στις περιπτώσεις αυτές, ιδιαίτερα των γιατρών, μεσαζόντων, δικηγόρων, σωφρονιστικών υπαλλήλων και δικαστών αν παραπλανήθηκαν ή αφέθηκαν να παραπλανηθούν ενδεχομένως λόγω απειρίας.

  Γνωρίζω ότι η εξιχνίαση 200 περιπτώσεων είναι τρομερά χρονοβόρα και δύσκολη, γιατί και προς αποφυγή ιδίων ευθυνών επικρατεί πλήρης ΟΜΕΡΤΑ και μόνο βάσει ενδείξεων μπορεί να συναχθεί ενοχή, γιατί η δωροδοκία μόνο με την εξεύρεση των χρημάτων αποδεικνύεται, αλλά μπορεί να θεμελιωθούν άλλες κατηγορίες όπως για παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και πειθαρχικές ευθύνες αρκεί να μην επικρατήσει και αυτή τη φορά το esprit de corps. Είναι μια ευκαιρία για κάθαρση του όλου δικαστικού, δικηγορικού και σωφρονιστικού συστήματος κατά το ποσοστό εμπλοκής εκάστου και με την παρατήρηση, αν αποδειχθεί ότι για τις υπηρεσίες των εμπλεκομένων χρησιμοποιήθηκαν χρήματα που αποδεδειγμένα προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες να ασκηθεί δίωξη και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

  * Ο κ. Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ