Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 00:27

  Εταιρικοί μετασχηματισμοί: Το νέο καθεστώς για μετόχους και επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Τατιάνας Νιάσσου

  Ιδιαίτερα προοδευτικό και συμβατό με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, η υλοποίηση του οποίου αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής αγοράς.

  Με το ν. 4601/2019 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς που ισχύει από 15.4.2019, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα με αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ πολλοί εκ των περιορισμών που επιβάλλονταν υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς καταργούνται και δίνουν τη θέση τους σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο νομοθέτημα που αδιαμφισβήτητα θα ευνοήσει την επιχειρηματική ανάπτυξη.

  Ποιους μετασχηματισμούς αφορά ο νέος νόμος

  Οι μετασχηματισμοί που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου είναι η συγχώνευση, οι διάφορες μορφές διάσπασης (συμπεριλαμβανομένης της απόσχισης κλάδου) και η μετατροπή ενός τύπου εταιρείας σε έναν άλλο τύπο (πχ. από ΑΕ σε ΕΠΕ).

  Η καινοτομία δε που εισάγεται για πρώτη φορά με το ν. 4601/2019, είναι ότι όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους, μπορούν να εμπλακούν σε μια διαδικασία εταιρικού μετασχηματισμού με οποιαδήποτε εταιρεία, επίσης ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους.

  Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα προβλεπόταν η δυνατότητα εταιρικών μετασχηματισμών μόνο μεταξύ εταιρειών του ίδιου τύπου (πχ. ΑΕ συγχωνεύει ΑΕ), γεγονός που περιόριζε τις επιχειρηματικές επιλογές, πλέον αυτό καταργείται και επικρατεί η λογική ότι "όλοι μπορούν να συγχωνευθούν σε όλους, να διασπαστούν σε όλους, να επωφεληθούν από όλους, να μετατραπούν σε όλους[1]".

  Διατηρούνται τα φορολογικά πλεονεκτήματα

  Αναφορικά δε με τους φορολογικούς νόμους (ν. 2166/1993, ν.δ. 1297/1972 και ν. 4172/2013) που ανέκαθεν ρύθμιζαν ουσιωδώς ζητήματα εταιρικών μετασχηματισμών, αυτοί εξακολουθούν να διατηρούνται σε ισχύ ως προς τα φορολογικά πλεονεκτήματα που παρέχουν, συνεπικουρώντας πλέον σε πιο περιορισμένο βαθμό τις ουσιαστικού εταιρικού δικαίου διατάξεις του ν. 4601/2019.

  Αυξημένη προστασία μετόχων - Απλοποίηση διαδικασίας

  Πέραν της απελευθέρωσης των εταιρικών μετασχηματισμών, άλλες καινοτομίες του νέου νόμου συνιστούν τα αυξημένα επίπεδα προστασίας των μετόχων/εταίρων και των πιστωτών από τις επενέργειες των εταιρικών αναδιαρθρώσεων, τα οποία επιτυγχάνονται ενδεικτικά με τη δημοσιότητα των σχετικών εγγράφων στις εταιρικές ιστοσελίδες, καθώς και η απλοποίηση της τυπικής διαδικασίας για όλα τα είδη μετασχηματισμών, όπως πχ. η απαλλαγή από την υποχρεωτική ως τώρα σύνταξη έκθεσης αποτίμησης, με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων/εταίρων των μετασχηματιζόμενων εταιρειών.

  [1] Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του ν. 4601/2019

  * Η κα Τατιάνα Νιάσσου είναι Associate - Andersen Legal, Greece
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ