Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 00:10

  Brexit: Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις και οι εμπορικές συναλλαγές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Πιστιόλη

  31 Οκτωβρίου 2019. Μια ημερομηνία η οποία θέτει υποψηφιότητα να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες στην  ιστορία  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η  ημέρα που για πρώτη φορά μια χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα που πάει αντίθετα στο ρεύμα των χωρών που συνωστίζονται για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιθυμεί την αποχώρησή του.

  Ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεθοδικά και χωρίς υπερβολές ετοιμάζεται για τη νέα πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκδώσει ήδη 6 ανακοινώσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προετοιμασία τους για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. 

  Στην Ελλάδα η συζήτηση αλλά και η προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο δείχνει να είναι πολύ περιορισμένη. Τελικά όμως σε ποια σημεία επηρεάζεται η καθημερινότητα των επιχειρήσεων και εμπορικών συναλλαγών από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου;

  Η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών παύει να ισχύει για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ίδιο ισχύει και για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, τα οποία πλέον θα ρυθμίζονται από το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους μέλους και το δίκαιο της ΕΕ.

  Η διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο δυσχεραίνεται και θα ρυθμίζεται πλέον από τους κανόνες διαβίβασης δεδομένων σε τρίτες χώρες.

  Προκειμένου επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εντός ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Ενδεικτικά στις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον οπτικοακουστικό τομέα και την ενέργεια, θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια από τις αρχές της χώρας εντός ΕΕ. Δεν αρκεί η άδεια που έχουν λάβει από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία προστατεύονταν κοινά για τις επιχειρήσεις των κρατών μελών και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα προστατεύονται πλέον.

  Οι δικαστικές αποφάσεις κράτους μέλους, η αναγνώριση και η εκτελεστότητα των οποίων διευκολύνονταν σημαντικά εντός των συνόρων της ΕΕ, πλέον θα ρυθμίζονται από το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους μέλους. Το ίδιο θα ισχύει και για την αναγνώριση εταιρειών που έχουν συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Σε τομείς όπως ενδεικτικά  τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες κ.ά. θα απαιτείται πιστοποιητικό από φορέα εντός ΕΕ προκειμένου να επιτρέπεται η διάθεσή τους. Κάθε πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από φορείς με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν  θα  ισχύει. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου απαιτούνται υπεύθυνα πρόσωπα από πλευράς εισαγωγέα η/και κατόχου άδειας κυκλοφορίας ορισμένων εμπορευμάτων. Ενδεικτική περίπτωση οι χημικές ουσίες.

  Σε τομείς που αφορούν βιομηχανικά, φαρμακευτικά, ιατροτεχνολογικά  προϊόντα καθώς και τρόφιμα και ζωοτροφές και στους οποίους απαιτείται σήμανση ή ετικέτα με τα στοιχεία του φορέα που εξέδωσε πιστοποιητικά ή του υπευθύνου προσώπου, η αναφορά σε φορέα εγκατεστημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της ΕΕ.

  Τέλος, θα ισχύουν πλέον έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που ισχύουν για τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τρίτες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρονται προϊόντα όπως απόβλητα, φάρμακα, γεωργικά προϊόντα, διαμάντια, ραδιενεργά υλικά κ.ά. 

  Τα ανωτέρω αποτελούν μια ενδεικτική λίστα των αλλαγών που θα φέρει το Brexit χωρίς συμφωνία, no deal Brexit), χωρίς να θίγονται θέματα δασμών, τελωνειακών καθεστώτων, Φ.Π.Α και άμεσης φορολογίας. Έχει έρθει η στιγμή για τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξετάσουν εάν επηρεάζεται η δραστηριότητά τους την επόμενη ημέρα και να προσαρμοστούν, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

  * Ο κ. Θοδωρής Πιστιόλης είναι Managing Partner, Andersen Legal

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020