Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουν-2019 00:05

  Aλλαγές στην καταγγελία σύμβασης: Οι αστερίσκοι στη διαδικασία καταβολής των οφειλομένων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Καφετζή

  Με το άρθρο 48 του Ν.4611/2019, θεσπίζεται η υποχρεωτική έγγραφη αιτιολόγηση του εργοδότη, σε περίπτωση απολύσεως του εργαζόμενου, θέτοντας ζήτημα εγκυρότητας της καταγγελίας σύμβασης. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, δεδομένου ότι κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν.4359/2016, προβλέπονταν από τότε, η υποχρέωση ύπαρξης

  α) βάσιμου λόγου απόλυσης (εγγράφως),

  β) καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης και

  γ) δήλωση και ασφάλιση του εργαζόμενου,

  ώστε να καθίσταται έγκυρη μία απόλυση (οπότε πλέον τέθηκε σε εφαρμογή).

  Από τις 19/6/2019 με την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, εναρμονίστηκε και το λειτουργικό μέρος της εφαρμογής του άρθρου, όπου πλέον υπάρχει υποχρέωση επιλογής της αιτίας απολύσεως κατά την υποβολή του εντύπου καταγγελίας. Δίνονται ως επιλογή οι τρεις κάτωθι λόγοι:

  -  Ικανότητα εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας

  -  Συμπεριφορά εργαζόμενου

  - Λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης

  Το βάρος απόδειξης των προϋποθέσεων, που θέτει και επιλέγει ο εργοδότης ως βάσιμο λόγο, το φέρει ο ίδιος σε περίπτωση αμφισβήτησης.

  Επιπλέον, με το άρθρο 51 Ν.4611/2019, προστίθεται για τον ιδιωτικό τομέα, από 1/7/2019, η υποχρέωση καταβολής της οφειλόμενης αποζημίωσης και του τυχόν οφειλόμενου φόρου, μέσω παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Έως τώρα, υφίστανται εν μέρει η εν λόγω υποχρέωση, μόνο όμως για τις πληρωτέες αποδοχές των εργαζομένων και όχι τις αποζημιώσεις. Η διαδικασία έχει ως ακολούθως:

  Τα χρήματα θα κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω λογαριασμού πληρωμών και θα μεταφέρονται αντιστοίχως από τον οικείο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, που, στην περίπτωσή μας, είναι ο απολυμένος και το Δημόσιο.

  Μένει να δούμε πώς δύναται να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, αφού έως τώρα δεν έκανε καμία ενέργεια διαμοιρασμού ο πάροχος και η υποχρέωση πληρωμών του Δημοσίου και του απολυόμενου αντίστοιχα γινόταν αποκλειστικά με ενέργειες του εργοδότη μέσω λογαριασμού πληρωμών.  

  * Η κα Βίκυ Καφετζή είναι Payroll & HR Outsourcing Services Manager, Andersen Tax

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ