Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 00:05

  Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της  νομοθεσίας είναι εργαλείο ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Πιστιόλη

  Απ’ όσους επιχειρούν στη χώρα μας, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δαιδαλώδη νομοθετικά κείμενα, που σε διάφορα σημεία τους αναφέρουν ότι, "…οι διατάξεις ισχύουν εάν δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό σε άλλες διατάξεις…", δηλαδή με κανόνες ασαφείς, που δημιουργούν πλήθος διαφορετικών προσεγγίσεων και ερμηνειών.  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ελλοχεύει ο κίνδυνος αντιφατικών  ερμηνειών των νόμων από τη διοίκηση και τους εκπροσώπους αυτής, με αποτέλεσμα την έλλειψη ασφάλειας  δικαίου.

  Αντίθετα με τα παραπάνω η   προσέλκυση άμεσων ξένων (Direct Foreign Investments) ή εγχώριων επενδύσεων κατά τρόπο παραγωγικό για το δημόσιο συμφέρον, απαιτεί ασφάλεια δικαίου.

  Η κωδικοποίηση και η μέσω αυτής απλοποίηση της νομοθεσίας είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να επιτευχθεί η ασφάλεια δικαίου. Αν και τέτοιες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με τη δημοσίευση νόμων, εγχειριδίου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας με ισχύ νόμου αλλά και σύστασης επιτροπών, είναι σαφές ότι οι βασικοί στόχοι αυτής της προσπάθειας δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.  

  Η απλή, κατανοητή, χωρίς αντιφάσεις και προσβάσιμη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις νομοθεσία επιτυγχάνει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων φυσικών και νομικών προσώπων και διευκολύνει τη διοίκηση στη λήψη αποφάσεων και την άσκηση των καθηκόντων της. Πάνω από όλα όμως κάνει κατανοητούς τους κανόνες με βάση τους οποίους κάθε επενδυτής εισέρχεται σε μια αγορά για να δημιουργήσει πλούτο, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη.

  Όποιος για παράδειγμα επιθυμεί να επενδύσει στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσω διαδικτύου, έχει πρόσβαση στο σύνολο της εργατικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας που αφορά το εταιρικό δίκαιο ή κάθε άλλο σχετικό με την προσέλκυση επενδύσεων κανόνα δικαίου. Νομοθετήματα απλά και κατανοητά, φιλικά προς τον επενδυτή.

  Στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας δεν απαιτούνται περισσότεροι νόμοι. Απαιτείται επιμονή και υπομονή, ώστε η νομοθεσία, τουλάχιστον σε ότι αφορά την επιχειρηματική ή επενδυτική  δράση, να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και όχι ανάχωμα στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, μένει να επενδυθούν οι απαιτούμενοι πόροι και να υπάρξει η απαραίτητη δέσμευση, ώστε να γίνει πραγματικότητα.   

  * Ο κ. Θοδωρής Πιστιόλης είναι Managing Partner της Andersen Legal

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων