Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 00:05

  Οι "απαράδεκτοι"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάμποσοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "απαράδεκτοι”, αλλά προς το παρόν  θα εστιαστώ σε τέσσερις και… βλέπουμε. Τα χρονικά διαπιστευτήρια μπορεί να "παίζουν". Να  ήταν δηλαδή  από τα γεννοφάσκια τους  ή να έγιναν πρόσφατα.

  Το πρώτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί σε μακροπρόθεσμη βάση είναι η Τράπεζα Αττικής (ΑΤΤ). Κανένας δε μπορεί να τη φτάσει. Και μην μου πείτε για τις άλλες συστημικές τράπεζες γιατί μπροστά της οι άλλες πραγματικά ωχριούν. Από το 1987 που ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το Ελληνικό Χρηματιστήριο έως και σήμερα δε θυμάμαι ούτε έναν επενδυτή να γυρίσει να μου πει ότι κέρδισε τελικά από τη μετοχή της εν λόγω τράπεζας. Παράλληλα ίσως και να είναι η μοναδική εισηγμένη που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει τόσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τόσα σπλιταρίσματα στη τιμή της μετοχής που έχω χάσει το μέτρημα. Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα κάθε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και καταστροφή. Δικαιολογημένα αρκετοί αναλυτές την αποκαλούν ως τη "μαύρη τρύπα" της μετοχικής επένδυσης. Πέρα από τη διαγραμματική ανάλυση, που θυμίσει ασθενή σε κώμα, εύκολο είναι να καταλάβει κανείς τι γίνεται αν δει ότι διαπραγματεύονται περίπου 1,5 δισ. μετοχές (!) στη τιμή των 0,09 ευρώ.

  Attica Bank διάγραμμα

  Στη δεύτερη θέση έχουν βρεθεί μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν (ΤΖΚΑ), όπου ναι μεν παρουσίασαν μια καλή αύξηση στον κύκλο εργασιών, αλλά ως εκεί. Κάτω από αυτή τη στήλη αρχίζουν τα δύσκολα. Τα έσοδα λοιπόν της Τζιρακιάν στο 9μηνο εμφάνισαν αύξηση της τάξεως του +20,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 κλείνοντας στα 27,04 εκατ. ευρώ από 22,385 εκατ. ευρώ, αλλά τα EBITDA τερμάτισαν στην αντίπερα όχθη γράφοντας ισχυρή πτώση της τάξεως του -52,8% στα 1,555 εκατ. ευρώ από 3,294 εκατ. ευρώ. Το δε περιθώριο του EBITDA κύλησε στο 5,75% από 14,7% που ήταν στο περσινό 9μηνο. Αυτό όμως που αρχίζει και προκαλεί ένα αίσθημα αμφιβολίας για τη συνέχεια του ομίλου είναι το τρίτο τρίμηνο. Εδώ λοιπόν ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 7,955 εκατ. ευρώ με το μικτό κέρδος όλων αυτών να βρίσκεται στα 627 εκατ. ευρώ. Πως είπατε; Αλήθεια τα υπόλοιπα 7,328 εκατ. ευρώ που πήγαν; Με αυτό το υποτυπώδες μικτό κέρδος τα EBITDA γκρεμίστηκαν στα 142,9 χιλ. ευρώ δίνοντας ένα αποκαρδιωτικό περιθώριο… +1,78%. Λίγο ακόμα και θα πούλαγαν κάτω του κόστους. Και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να  ήταν τίποτα άλλο πέρα από ζημιές -227,4 χιλ. ευρώ. Διαγραμματικά τώρα φαίνεται ότι μετά την αδυναμία διακράτησης της περιοχής των 2,10 ευρώ δύσκολα θα μπορέσει να γλιτώσει από τη πτωτική διολίσθηση ως την επόμενο επίπεδο στήριξης των 1,59 με 1,55 ευρώ.

  Τζιρακιάν διάγραμμα

  Τρίτη η Space Hellas (ΣΠΕΙΣ), η οποία εκτός από το διάγραμμά της που εμφανίζει σημάδια έντονης κυβίστησης, από αυτό που μας είχε συνηθίσει,  παρουσίασε και κάποια δεδομένα στα βασικά μεγέθη του 9μηνου που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.  Το πρώτο στοιχείο εντοπίζεται στο περιθώριο EBITDA που έπεσε στο 6,5% σε σχέση με το 7,85% που είχε στο 6μηνο. Ίσως και το πλέον χαμηλό στον κλάδο της.  Επίσης παρά το άλμα του κύκλου εργασιών στα 33,08 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022, στα αποτελέσματα προ φόρων χρηματοδοτικών & επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ) η απόδοση ήταν μόλις 724 χιλ. ευρώ δίνοντας 3,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από 2,576 εκατ. ευρώ το 6μηνο. Εκεί όμως που τα πράγματα αρχίζουν και σου ανεβάζουν λίγο την "πίεση" είναι στο καθαρό χρέος του ομίλου όπου από τα 33,922 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2021, έχει εκτοξευτεί στα 60,462 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και συνεχίζει την άνοδο στα τέλη του Σεπτέμβρη φτάνοντας στα 65,064 εκατ. ευρώ, αν φυσικά υποθέσουμε ότι ο όμιλος έχει ακόμα στο ταμείο τα 13,73 εκατ. ευρώ που είχε τον περασμένο Ιούνιο. Να σημειώσουμε επίσης ότι σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 6μηνου του 2022 ο δανεισμός των 33,543 εκατ. ευρώ είναι υποχρέωση πολύ κοντινή, έως 1 έτος. Τώρα, πώς με αυτή τη κερδοφορία, η οποία δείχνει σημάδια τελμάτωσης, από 3,9 εκατ. ΕΒΙΤ το 9μηνο του 2021 έπεσαν στα 3,3 εκατ. το 9μηνο του 2022, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει... μένει να το δούμε στη συνέχεια και κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο. Διαγραμματικά πάντως όπως αναφέραμε και στην αρχή η μετοχή χάνει συνεχώς σημαντικά επίπεδα στήριξης δίχως μέχρι τώρα να έχει αποτυπώσει ένα δυναμικό πάτημα φρεναρίσματος της πτώσης.  Εδώ το επόμενο σημείο στήριξης εντοπίζεται στα 5,74 ευρώ ή ένα -9,5% από το χθεσινό κλείσιμο.

  Space

  Στη τέταρτη θέση βρίσκεται το Πλαίσιο (ΠΛΑΙΣ). Όχι λόγω οικονομικών μεγεθών αλλά λόγω συμπεριφοράς της μετοχής στο ταμπλό.  Πολύ καλός όμιλος με ίδια κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και καθαρό ταμείο στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στα 14,1 εκατ. ευρώ (δεν έχει ακόμα ανακοινώσει 9μηνο) όπου το 2021 έφτασε να κάνει ρεκόρ τζίρου στα 436,9 εκατ. ευρώ (πρώτο 6μηνο 2022 έχει κάνει 192,18 εκατ. ευρώ). Και όμως το Πλαίσιο έχει μια κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό 64 κάτι εκατ. ευρώ με ένα discount -36% σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια. Να φανταστείτε ότι το 2004 -που φαίνεται και στο τριμηνιαίο διάγραμμα τιμών ότι η μετοχή είχε 10 ευρώ- ο όμιλος είχε πωλήσεις 232 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 36,73 εκατ. ευρώ. Θα μου πείτε ότι το 2004 ήταν άλλη εποχή, πήραμε και το Ευρωπαϊκό, ενώ τώρα...  

  Η εικόνα πάντως δείχνει ότι η μετοχή έχει πέσει -εσκεμμένα ή μη- στην ανυπαρξία. Σα να μη θέλει να δώσει αυτό που αξίζει στους μετόχους της. Σα να μην υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον από τους 2 βασικούς που κατέχουν το 81,84%. Βέβαια  αυτοί απολαμβάνουν άλλα οφέλη, οι υπόλοιποι όμως...;;;

  Πλαίσιο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ