Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 00:05

  Autohellas: Διείσδυση σε μια αγορά 24,6 εκατ. τουριστών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 
   
  Η έκτακτη γ.σ. της Autohellas στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ, ήτοι μερισματική απόδοση περί το 10%. Παράλληλα, η εξαγορά της HR Automóveis δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να πάρει μερίδιο από τους 24,6 τουρίστες και 10,3 εκατ. πολίτες (απογραφή 2020) που είχε η Πορτογαλία το 2019. Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μία Ελλάδα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην αγορά rent a car λόγω της μορφολογίας της χώρας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! 

  Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 26,4 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2022, έναντι 14,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Σαφώς και δεν είναι συγκρίσιμα τα δύο διαστήματα (λόγω COVID), ωστόσο, πραγματοποιώντας τη σύγκριση με το 2019, η αύξηση ξεπερνά το 63% στα κέρδη, ενώ ο τζίρος εμφανίζεται αυξημένος κατά 36%. 

  Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας μεγεθύνθηκε στα 356 εκατ. ευρώ, έναντι 331 εκατ. ευρώ στις 31/12/2021, λόγω της ισχυρής αύξησης του στόλου αυτοκινήτων. Η μετοχή διαπραγματεύεται 8,4 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών, έναντι 10,2 που ήταν στο τέλος του 2021. Ταυτόχρονα, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 4,2 φορές, έναντι 4,6 φορών τα EBITDA του 2021, ενώ βρίσκεται σε έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες ομοειδείς εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, καθώς διαπραγματεύονται στις 5 φορές τα EBITDA του 2022.

  Παράλληλα, ο δείκτης EV/EBIT, ο οποίος είναι πιο αντιπροσωπευτικός για τις εταιρείες μίσθωσης, αγγίζει μόλις τις 8,4 φορές τα EBIT των τελευταίων 12 μηνών, έναντι 9,6 του ανταγωνισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για το β’ εξάμηνο του 2022 αναμένονται καλύτερα του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την έκπτωση στην οποία διαπραγματεύεται η εταιρεία έναντι του ανταγωνισμού ή να αναρριχηθεί η κεφαλαιοποίηση.

  Τα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2022, που μόλις ολοκληρώθηκε, δεν χωράει αμφιβολία πως αναμένονται εξαιρετικά, αφού ο τουρισμός είχε μια πολύ ισχυρή χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τρίμηνο αποτελεί και "την αιχμή του δόρατος" για τις μισθώσεις. Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο του 2022, ο κλάδος των μακροχρόνιων μισθώσεων (operating leasing) μετά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως βαίνει προς σχετική ομαλοποίηση, με την εφαρμογή του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά 2" να δίνει επιπλέον ώθηση στην αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

  pin

  Στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Rent a Car), το β’ εξάμηνο, το ισχυρότερο πάντα λόγω της υψηλής τουριστικής περιόδου, αναμένεται να βοηθηθεί από την αύξηση των τουριστικών αφίξεων που παρουσιάζεται κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια. Η εμπορία αυτοκινήτων-ανταλλακτικών και υπηρεσιών στο β’ εξάμηνο του 2022 αναμένεται επηρεαστεί από την αύξηση του πληθωρισμού, πράγμα το οποίο ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση, ωστόσο η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας και της εστίασης στην ηλεκτροκίνηση μπορεί να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες.

  Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις του ομίλου το τελευταίο διάστημα είναι η δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 85,60% (συμπεριλαμβανομένων 4,4% ιδίων μετοχών, συνολικά 90%) της πορτογαλικής εταιρείας HR Aluguer de Automóveis S.A. (HR Automóveis), η οποία αποτελεί τον δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία, έναντι τιμήματος 31,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι κερδοφορίας της HR Automóveis ανά έτος μεταξύ του 2022-2024, είναι πιθανό το τίμημα να αυξηθεί κατά 7,5 εκατ. ευρώ. 

  Πραγματικά προσπαθώντας να κατανοήσω την αντίδραση της αγοράς στην εν λόγω εξαγορά αντιλαμβάνομαι ότι ίσως φταίει η κακή συγκυρία. Η Πορτογαλία, με πληθυσμό 10,3 εκατ. (απογραφή 2020) και 24,6 εκατ. τουρίστες το 2019, νομίζω αποτελεί μια αγορά που μπορεί να προσδώσει τεράστια ανάπτυξη στον όμιλο Autohellas. Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μία Ελλάδα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην αγορά rent a car λόγω της μορφολογίας της χώρας. Σαφώς και θα πάρει χρόνο η ανάπτυξη των μεγεθών, ωστόσο η προοπτική είναι τεράστια! 

  Καταλήγοντας, η Autohellas αποτελεί μία από τις ελάχιστες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. όπου μπορεί κανείς να επενδύσει προσδοκώντας την ανάπτυξη των εργασιών της λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, του βασικότερου πυλώνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι έχει διανείμει μέρισμα στις 15 από τις τελευταίες 16 οικονομικές χρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο το Χ.Α. την έχει συμπεριλάβει στον FTSE/X.A. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης. Υπενθυμίζεται ότι για τη χρήση 2021 η εταιρεία είχε διανείμει 0,46 ευρώ/μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,7%, ενώ η μερισματική απόδοση από την επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ ξεπερνά το 10%! 

  πιν

   

  Δημόσια Πρόταση Byte Computers: Ένα "τίμιο 10%" κέρδισαν οι πιστοί μέτοχοι 

  Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής, 695 μέτοχοι αποδέχθηκαν τη Δημόσια Πρόταση προσφέροντας συνολικά 14.751.498 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 93,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι προσφερθείσες μετοχές υπερέβησαν το 70%, ποσοστό που είχε τεθεί ως όρος ισχύος της Δημόσιας Πρότασης και, ως εκ τούτου, η Δημόσια Πρόταση ισχύει.

  Έτσι, ο προτείνων (Ideal Holdings) θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς και θα απαιτήσει τη μεταβίβαση σε αυτόν, έναντι του προσφερόμενου ανταλλάγματος, 3,495 ευρώ ανά μετοχή, των μετοχών όλων των υπολοίπων μετόχων οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη Δημόσια Πρόταση. Για τρεις μήνες από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης (21/9/22) ο προτείνων θα αγοράζει τις υπόλοιπες μετοχές. Άρα όποιος αγόρασε και διακράτησε τις μετοχές της Byte για 1-2 μήνες εισέπραξε απόδοση τουλάχιστον 10%! 

  Από την άλλη πλευρά, η Byte Computers ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, με τον κύκλο εργασιών να σημειώνει αύξηση 24%, καθώς διαμορφώθηκε στα 23,4 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 2,145 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 22,15%. Η αποτίμηση του ομίλου με βάση τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών και την τιμή της δημόσιας πρότασης 3,495 ευρώ/μετοχή, διαμορφώνει P/E (τιμή προς κέρδη) της τάξεως των 15 φορών. 

  Η πρόβλεψη για το β’ εξάμηνο του 2022 είναι αισιόδοξη, καθώς ο όμιλος εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κερδοφόρα πορεία του α’ εξαμήνου, μέσω και της εκτελέσεως των ήδη εκτελουμένων, αλλά και νέων, μεγάλων έργων πληροφορικής.

  Θα υποχωρήσουν τα κέρδη ή θα ανέλθει η αποτίμηση;

  Η υποχώρηση κατά 23,5% του S&P 500 από αρχές του έτους αποτελεί έναν λόγο που το P/E του έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 15,8, κάτω από τον 10ετή μέσο όρο του 17. Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις της αγοράς με βάση τις τιμές-στόχους των επιμέρους μετοχών του S&P 500 επιμένουν να κάνουν λόγο για "δίκαιη τιμή" του δείκτη στις 4.724 μονάδες.

  Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 26% περίπου τους επόμενους 12 μήνες. Πόσο δίκιο έχουν; Ειδικότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η τιμή-στόχος για τον S&P 500 ήταν 4.724 μονάδες, ήτοι 25,7% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος των 3.757,99. Έπειτα από πτώση έξι μηνών, η τιμή-στόχος σταθεροποιήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Από 31 Ιανουαρίου έως τις 29 Ιουλίου η τιμή-στόχος μειώθηκε κατά 11,1% (σε 4.727,51 από 5.319,28). Από 29 Ιουλίου έως 22 Σεπτεμβρίου η τιμή-στόχος παρέμεινε εντός του εύρους από 4.720 έως 4.750 μονάδες.

  Παρατηρώντας το γράφημα από τις αρχές του έτους και μέχρι το τέλος Απριλίου, η τιμή-στόχος παρέμενε σε ένα στενό εύρος 5.250-5.300 μονάδων, ενώ η αγορά είχε ξεκινήσει την πτώση μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δηλαδή η πτώση της αγοράς από τις 4.700 μονάδες μέχρι και τις 4.250 μονάδες δεν ακολουθήθηκε από την υποχώρηση της τιμής-στόχου. Στη συνέχεια, όταν άρχισε να διαφαίνεται η πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ακολούθησε υποχώρηση της τιμής-στόχου κατά 10% περίπου. Ουσιαστικά, η αγορά, ήτοι ο αριθμητής του κλάσματος (P/E), ήταν αυτός που συρρίκνωσε τις αποτιμήσεις, με τις εκτιμήσεις των κερδών να ακολουθούν!

  pin


  Καταλήγοντας, η τρέχουσα κατάσταση δείχνει μια ανάλογη κατάσταση, όπου όμως η αγορά έχει ήδη υποχωρήσει και τα κέρδη παραμένουν σε μια ευθεία γραμμή. Αν τα κέρδη ακολουθήσουν την πορεία της αγοράς, τότε η τιμή-στόχος θα υποχωρήσει σημαντικά. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά θα προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα, περιορίζοντας, έτσι, την έκπτωση στην οποία διαπραγματεύεται ο δείκτης. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα δούμε υποχώρηση των εκτιμήσεων για την τιμή-στόχο, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα έχουμε άμεση περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς ή μερική σταθεροποίηση μετά την πρόσφατη πτώση!

  Ατζέντα (4/10/2022 - 9/10/2022)

  Τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων

  Η ατζέντα αυτής της εβδομάδας για το εσωτερικό ίσως είναι η πιο άδεια ατζέντα του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Σήμερα Τρίτη, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Αύγουστο 2022. 

  Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα (ΗΠΑ)

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι εργοστασιακές παραγγελίες για τον Αύγουστο, οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου στις ΗΠΑ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοινώνει τα επιτόκια του αυστραλιανού δολαρίου. Ο τελευταίος δείκτης μάς δείχνει ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, πράγμα το οποίο δίνει αχτίδα αισιοδοξίας για την πιθανή υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά όχι ύφεση. Την Τετάρτη ανακοινώνεται η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον μήνα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ο οποίος έρχεται δύο ημέρες νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού δημοσίου για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα. Την ίδια ημέρα πιο αργά το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης υπηρεσιών PMI για τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στη Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή για τον Αύγουστο. Την ίδια ημέρα στις 15.30 ανακοινώνεται ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Αύγουστο, καθώς και τις εργοστασιακές παραγγελίες για τον Ιούλιο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. Τέλος, ολόκληρη την εβδομάδα η αγορά της Κίνας θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημης αργίας.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ