Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 00:05

  Το "ολυμπιακό" ρεκόρ και ο κρυμμένος θησαυρός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η διορθωτική πορεία των τιμών που έχει ξεκινήσει στα μέταλλα και τα δομικά υλικά, έχει επιφέρει την άμεση αναζωπύρωση της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας. Όχι βέβαια πως κόπασε και ποτέ. Τα αντανακλαστικά ανάκαμψης στα ακίνητα δείχνουν τόσο ισχυρά, που ακόμα και σε εκείνες τις εβδομάδες που το κόστος κατασκευής χτύπαγε κόκκινο οι αγοραστές συνέχισαν να επενδύουν ρίχνοντας λεφτά σε νέες οικοδομές και ανακατασκευές επαγγελματικών ακινήτων. 

  Παράλληλα, εδώ και καιρό η επενδυτική δραστηριότητα στο real estate μόνο σημάδια στασιμότητας δεν δείχνει. Εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, ΑΕΕΑΠ, private equity funds, family offices και άλλες ελληνικές ή πολυεθνικές επενδυτικές εταιρείες, έχουν προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα έναν δημιουργικό αναβρασμό, χτυπώντας στην ουσία ό,τι κινείται. Από επαγγελματικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών έως ξενοδοχεία, serviced apartments και φοιτητικές εστίες.

  Μαζί όμως με την εν λόγω δραστηριότητα μπαίνει πλέον μπροστά και η μεγάλη κατασκευαστική μηχανή. Μιλάμε για έναν γιγάντιο θύλακα ανάπτυξης που έχει στο εσωτερικό του ένα ανεκτέλεστο έργων της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ. Πότε άλλοτε στην ιστορία της η Ελλάδα δεν είχε μπροστά της ένα τέτοιο κατασκευαστικό έργο. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως "ολυμπιακό" ρεκόρ, μιας που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων των 6,5 δισ. ευρώ. 

  Βέβαια, πολλοί θα τρέξουν να αντιπαραβάλλουν το τρέχον αρνητικό περιβάλλον αβεβαιότητας, άλλα όπως το λέει και η ίδια ή λέξη είναι το "τρέχον". Επειδή όμως τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, το προαναφερόμενο αρνητικό περιβάλλον κρύβει μελλοντικούς επενδυτικούς θησαυρούς στις υπάρχουσες χαμηλές αποτιμήσεις των ομίλων εκείνων που έχουν να αδράξουν ένα σημαντικό κομμάτι από το "ολυμπιακό" ρεκόρ και την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. 

  Τέσσερις από αυτούς είναι οι όμιλοι Viohalco (ElvalHalcor, Cenergy, Σιδενόρ, Sovel), ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν και Alumil.

  Ξεκινάω με τη μετοχή του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ), όπου βρίσκεται στα 3,58 ευρώ (το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης) ή ένα -30% περίπου από τα υψηλά του έτους, εμφανίζοντας στο ταμπλό κεφαλαιοποίηση 929 εκατ. ευρώ. Αρκετά κάτω δηλαδή από τα ίδια κεφάλαια των 1,395 δισ. ευρώ (5,46 ευρώ ανά μετοχή), που δήλωσε στην οικονομική χρήση του 2021. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών η μετοχή έχει αποτυπώσει μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο οχτώ εβδομάδων έναν ισχυρό πυθμένα "μαζέματος" πέριξ κυρίως των 3,40 με 3,30 ευρώ. Ο σχηματισμός αυτός υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να καλλιεργήσει μια ανοδική ανάταση προς τα 4 ευρώ, θέτοντας όμως ως στόχο την επαφή με την άνω πλευρά των Keltner Channels στα 4,45 ευρώ.

  BIO 07.08.2022

   

  Συνεχίζω με τη ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική (ΣΙΔΜΑ), όπου στην περσινή οικονομική χρήση εξέπληξε τους πάντες, αναλυτές και μη, παρουσιάζοντας κέρδη προ φόρων στα 31,7 εκατ. ευρώ (τωρινή κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ), έναντι ζημιών 0,8 εκατ. ευρώ το 2020, χτυπώντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας στην ιστορία της. Τα δε βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,8863 ευρώ, όσο είναι δηλαδή και η τιμή της μετοχής αυτήν τη στιγμή στο ταμπλό (!) δίνοντας ένα P/E στο 1,05. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ως ανεπανάληπτα τα εν λόγω κέρδη για το 2022 αλλά η ισχυρή κατασκευαστική ανάπτυξη που έρχεται στους επόμενους μήνες μπορεί να φωτίσει το 2023 ως έτος καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών κερδοφορίας. Πάντως σύμφωνα με τη διοίκηση το πρώτο εξάμηνο του 2022 τρέχει με σαφώς ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις πράγμα που σημαίνει ότι η πτώση έως και -45% που έχει υποστεί η μετοχή από τα υψηλά του 2022, λόγω κυρίως της γεωπολιτικής κρίσης, είναι... υπερβολή.  Διαγραμματικά η μετοχή στήνει σκηνικό ανοδικής ανάτασης προς τα 2,30 ευρώ. 

  SIDMA 07.08.2022

   

  Τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν (ΤΖΚΑ) έχουν βρεθεί να χάνουν έως και -38% από τα υψηλά του έτους, αναιρώντας στην ουσία τα εκπληκτικά οικονομικά αποτελέσματα του 2021, όπου και σημείωσε καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 2,79 εκατ. ευρώ, μιας που πλέον λαμβάνει τιμές στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020. Το P/E στο ανάρπαστο 1,9 (!). Η δε κεφαλαιοποίηση έχει πέσει στα 6,4 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που η διοίκηση αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα με τον τζίρο και τα κέρδη να παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρά. Διαγραμματικά η μετοχή έχει αποτυπώσει μια δυναμική βάση αγορών στην περιοχή των 2,10 με 2 ευρώ θέτοντας ως αρχικό στόχο τα 2,50 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει στην περιοχή των 4 ευρώ.

  TZKA 07.08.2022

   

  Η μετοχή της Alumil (ΑΛΜΥ) έχει υποστεί από τα υψηλά του έτους αδικαιολόγητες απώλειες έως και -35%, που δεν αντικατοπτρίζουν διόλου τα ισχυρά μεγέθη του ομίλου για το 2022 όσο και αν η ορατότητα για το δεύτερο εξάμηνο είναι ακόμα ελλιπής. Το πρώτο, πάντως, εξάμηνο πήγε αρκετά καλά με τις παραγγελίες των προϊόντων αλουμινίου να καλύπτουν πολλούς μήνες ακόμα. Χαρακτηριστικό στοιχείο της όλης θετικής αναπτυξιακής πορείας του ομίλου είναι και η επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη που είχε κλείσει το 2014. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε αύξηση κατά 179,4% στα κέρδη ανερχόμενα στα 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή ετοιμάζεται να διασπάσει ανοδικά το καθοδικό στροφέα "W" στα 1,86 ευρώ, ανοίγοντας έτσι το ανοδικό έδαφος για τα 2,25 ευρώ. Εδώ το P/E κείτεται στο 3,7.

  ALMY 07.08.2022

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ