Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 00:07

  Το καλοκαίρι και ο νήδυμος ύπνος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα που μαστίζει εδώ και εβδομάδες την αγορά υπάρχουν δύο όμιλοι οι οποίοι έχουν αποδείξει με τις οικονομικές τους καταστάσεις ότι δεν έχουν και πολλά να φοβηθούν από το υπάρχον ομιχλώδες  περιβάλλον. Μάλιστα και οι δύο  είναι αρκετά "θρασύτατοι" καθώς αντί να πατήσουν φρένο αναπτύσσουν περαιτέρω ταχύτητα τόσο από απόψεως πωλήσεων όσο και από απόψεως κερδοφορίας. Αναφερόμαστε στην Autohellas (ΟΤΟΕΛ) και στον ασφαλιστικό όμιλο της Interlife (ΙΝΛΙΦ).

  Η  Autohellas λοιπόν παρουσίασε στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 μια αύξηση της τάξεως του +12,4% στον κύκλο εργασιών, φτάνοντας τα 144,8 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) να αναπτύσσονται κατά +29,9% στα 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση +79,3% στα 8 εκατ. ευρώ. Και μιλάμε για ένα τρίμηνο που παραδοσιακά είναι πάντα το πιο αδύνατο του έτους.   

  Με δεδομένο δε ότι το 70-75% της ετήσιας κερδοφορίας του ομίλου παράγεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι είναι αυτό που μας ετοιμάζει η Autohellas. Μάλιστα η διοίκηση για να μας προϊδεάσει λίγο δήλωσε ότι ήδη από τον  Απρίλιο  έχει διαμορφωθεί, παρά τις δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, μια ισχυρή δυναμική ανάκαμψης στις αφίξεις και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, που δείχνει  βάσει των προκρατήσεων των καταλυμάτων ότι όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

  Από  προσωπική  μου πάντως εμπειρία τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στους τόπους παραθερισμού αυτό το καλοκαίρι τείνουν προς εξαφάνιση. Κοινώς έχουν ήδη ξεπουλήσει. Δε ξέρω τι "λένε" για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης αλλά φέτος αυτό που θα δούνε τα ματάκια μας με το τουρισμό δεν θα έχει προηγούμενο. Ποια κρίση; Ποιο 2019;

  Η μετοχή τώρα του ομίλου έχει βρεθεί τελευταία πάνω στην ισχυρή ζώνη στήριξης των 8,28 με 8,00 ευρώ, προσφέροντας ευκαιρία εισόδου σε όσους μεσοπρόθεσμους επενδυτές αρέσκονται να βλέπουν το "μετά". Μάλιστα όσο η μετοχή πλησιάζει προς την εν λόγω περιοχή αυξάνει και τον όγκο συναλλαγών μαζεύοντας με υψηλότερο ρυθμό τις ρευστοποιήσεις, που πλέον ξεπερνούν τα 200 χιλ. τεμάχια.   Στη διαγραμματική ανάλυση εμφανίζεται να θέλει να δημιουργήσει ένα δυνατό πάτημα στην περιοχή των 8  ευρώ που θα έχει ως σκοπό να ωθήσει εκ νέου την τιμή προς τα 9,20 ευρώ. Ο στόχος όμως, αν όλα πάνε όπως δείχνουν τα μεγέθη για αυτό το καλοκαίρι, κάθεται στα… 13 ευρώ.

  πιν

   

  Προχωράμε στον ασφαλιστικό όμιλο της Interlife, όπου στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2021 παρουσίασε υψηλά κέρδη, υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας, αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων, αύξηση επενδύσεων, αύξηση ενεργητικού, αύξηση αποθεμάτων και ιδίων κεφαλαίων. Τι άλλο δηλαδή θέλετε; Στην πραγματικότητα όσο και αν ψάξεις τον ισολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα ψεγάδι. Επίσης τα θετικά αυτά θεμελιώδη στοιχεία όταν τα κοιτάς  χρόνο με το χρόνο παρουσιάζουν μια συνεχόμενη ποιοτική ανάπτυξη κάτι που ουδόλως αποτυπώνεται στη χρηματιστηριακή αξία.  Ο όμιλος λοιπόν που αυτή τη στιγμή έχει στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μια άκρως υποτιμημένη κεφαλαιοποίηση κοντά στα 77 εκατ. ευρώ εμφάνισε κέρδη προ φόρων για το 2021 στα 18,12 εκατ. ευρώ ή το 24%  αυτής. Και δεν είναι τωρινό το φαινόμενο αυτό της κερδοφορίας μιας που η Interlife που κοστίζει στο ταμπλό 77 εκατ. ευρώ έχει δώσει στην τελευταία πενταετία συνολικά κέρδη 94,2 εκατ. ευρώ (!).  Κοινώς τα κέρδη της πενταετίας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την υπάρχουσα  κεφαλαιοποίηση. Πού ακούστηκε αυτό;

  Αφήστε που ο όμιλος συνεχίζει να έχει  μηδενικό δανεισμό από την ίδρυσή του έως και σήμερα.

  Το απίστευτο όμως είναι ότι η Interlife που δεν χρωστάει ούτε ένα σεντ έχει ίδια κεφάλαια 122 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι  διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με μια έκπτωση -37%. Αδιανόητο  νούμερο σε παγκόσμια βάση για μια ασφαλιστική εταιρεία που έχει Δείκτη Ελαχίστου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) στο 680% και Δείκτη Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) στο 170%. Την ίδια ώρα το επενδυτικό κεφάλαιο του ομίλου έχει φτάσει στα 242,1 εκατ. ευρώ ενώ το ενεργητικό στα 273,81 εκατ. ευρώ ή 3,5 φορές πάνω από την πενιχρή κεφαλαιοποίηση των 77 εκατ. ευρώ.

  Να μου πείτε έτσι ξελαρυγγιαζόμασταν και για την περίπτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης, αν και στην Interlife η κατάσταση είναι πιο κραυγαλέα, ώσπου ήρθε η Allianz και την άρπαξε, αποδίδοντας στους μετόχους της αυτό που αξίζει και με το παραπάνω.

  Διαγραμματικά δε η αγορά βρίσκεται σε  "νήδυμο ύπνο"  αντιμετωπίζοντάς την  σα να είναι θεμελιωδώς στάσιμη. Σα να μην αναπτύσσεται. Σα να μην παρουσιάζει αύξηση στα οικονομικά της μεγέθη και τη κερδοφορία. Και όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η τιμή λοιπόν βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο κάτω άκρο της πλάγιας κίνησης πέριξ των 4,10 με 4 ευρώ την ίδια ώρα που αξίζει… 6,57 ευρώ (122 εκατ. ευρώ/ 18,56 εκατ. μετοχές).   

  Αν μάλιστα πούμε ότι εμφανιζόταν μια άλλη "Allianz” και έκανε ένα παραπλήσιο deal εξαγοράς η τιμή μαζί με το premium θα "κούμπωνε"  στα 7  ευρώ. Ο βασικός πάντως μέτοχος, Πρόεδρος και Διευθύνων  Σύμβουλος της Interlife  κύριος  Ιωάννης Βοτσαρίδης  αγοράζει συνεχώς. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ